-Jeg har mange nye prosjekter i skuffen

Skrevet av Ingun Stray Schmidt

Frode Øverli har bygget en solid formue på Pondus – den mest solgte norske tegneserien noensinne.  Selv etter nesten 5.900 Pondusstriper har Øverli ingen planer om å sette strek – men han vil frigjøre tid til å skape noe nytt.

− Pondus blir flaskehalsen på nye prosjekter fordi jeg hele tiden har deadlines. Jeg har mye skapertrang og har flere prosjekter i skuffen – både nye tegneserier og illustrerte bøker. At min formue er i trygge hender hos Formuesforvaltning gir meg friheten jeg trenger til å skape det jeg skal på papiret, sier Frode Øverli.

Hver formue Formuesforvaltning har fått tillit til å bevare og utvikle har sin egen historie. Men noen skaper formuer innenfor spesielle nisjer som svært få lykkes i. Blant disse finner vi bergenseren Frode Øverli, tegneren bak Norges mest populære tegneserie Pondus. Som en av pionérene av norske tegneserier var det ikke pengene som lokket da han bestemte seg for å leve av sitt talent for tegning.

Trygghet for å skape:.-Jeg har mye skapertrang og har flere prosjekter i skuffen – både nye tegneserier og illustrerte bøker. At min formue er i trygge hender hos Formuesforvaltning gir meg friheten jeg trenger til å skape det jeg skal på papiret, sier Frode Øverli.

Opp- og nedturer

Det har vært både opp- og nedturer. Det å lage tegneserier i Norge er ikke noe man begynner med for å bli millionær. Det er ikke hverdagen for de fleste serietegnere dessverre. I begynnelsen tok jeg alle slags oppdrag. Målet var bare å betale regningene med tegningene mine, sier Øverli.

Det målet nådde han relativt tidlig, og i dag kan Øverli se tilbake på en økonomisk suksess innenfor tegneserier som er helt enestående i norsk sammenheng.

«Det beste med å ha penger er at man slipper å tenke på penger. Jeg har prøvd begge deler.»

Det beste med å ha penger er at man slipper å tenke på penger. Jeg har prøvd begge deler. Den vonde følelsen i magen om du har penger til å betale regningene, den er ikke inspirerende.  Nå kan jeg  jobbe uten å tenke på penger. Jeg ser at formuen min som er plassert i Formuesforvaltning vokser hele tiden. Det gir meg ro og trygghet.

Fortsatt stor arbeidslyst: – Jeg har lyst til å jobbe hver dag – men jeg har lyst til å ringe forlaget å si at nå er det ferdig og ikke omvendt, der de spør når det er ferdig. Så jeg må se på frekvensen fremover.

Enkel forretningsidé

Øverli oppdaget sitt talent for tegning på ungdomsskolen. En skoleoppgave førte han hjem til tegneren og illustratøren Arild Midthun, som er mest kjent som tegner for Donald Duck & Co.

 Det var helt «mindblowing» å se at man kunne leve av å tegne tegneserier. Det var utrolig inspirerende, minnes Øverli.

Midthun ble hans mentor og sammen jobbet de som tegnere for den norske tegneserien Pyton frem til 1995. Da tok Øverli et dristig valg, og satset på sin egen serie, den fotballgale Pondus. Det var hånd til munn de første årene før gjennombruddet kom i 1997, takket være at Øverlis forretningspartner Håkon Strand landet en avtale med Dagbladet om daglige striper.

«Det var helt «mindblowing» å se at man kunne leve av å tegne tegneserier. Det var utrolig inspirerende»

 For å lykkes må man ha volum. I begynnelsen ba jeg om en 50-lapp pr. stripe. Det høres ikke så mye ut. Men selger man til ti aviser blir det 500 kroner og 20 aviser blir det tusen kroner dagen. Slik blir det et hyggelig regnestykke til slutt. Det er hemmeligheten bak Pondus og forretningsmodellen som jeg har fulgt hele veien.

Imponerende salgstall

Siden 2000 har Øverli produsert en gitt mengde striper til det månedlige Pondus-bladet. Stripene i bladet videreselges til flere titalls aviser og samles inn i ulike bøker og kalendere. Salgsvolumene er imponerende. Det er solgt rundt 16,5 millioner eksemplarer av det månedlige bladet, mens salgstallene for de årlige Pondus-bøkene nærmer seg 1,9 millioner. I tillegg kommer salg av julehefter, kalendere etc. Allerede i 2009 solgte Pondus-bladet bedre enn Donald Duck & Co i Norge.  Serien er oversatt til en rekke språk og man finner Pondus-fans over hele Europa.

Tegner alt selv

− Hva er årsaken til at du lykkes?

Det er nok litt flaks og timing. Da jeg begynte med Pondus var det rom for en gullalder i norske tegneserier. På den tiden var vi vant å få striper fra USA – og Pondus var et frisk pust i forhold til det – og litt frekt. Det er ikke sikker at det hadde fenget like mye i dag.

Jeg tror litt av hemmeligheten til Pondus er at det er jeg som tegner alt. I det øyeblikket det blir en fabrikk, tror jeg interessen vil synke. Det blir som en forfatter som gir bort 30 sider av boken til en annen fordi han skal på ferie. Det blir feil.

«I det øyeblikket det blir en fabrikk, tror jeg interessen vil synke. Det blir som en forfatter som gir bort 30 sider av boken til en annen fordi han skal på ferie. Det blir feil.»

Leveringspress

− Har du kjent på ansvaret at du er alene bak Pondus?

 Det er jo mye som står og faller på meg, selv om Håkon og forlagene har vært flinke til å sy sammen bøkene og bladene. Det er jo ikke slik at jeg våkner hver morgen og så er stripen klar. Det handler om å gå på jobb hver dag akkurat som alle andre. Jeg må levere hele tiden. Det er nok av dem som får sjansen og så kommer til et punkt der de ikke klarer mer.

Etter et helt yrkesliv med jevnlige deadlines ønsker Øverli mer tid til å skape noe nytt. Han har mange ideer som han ønsker å realisere. I fjor utgav Øverli en barnebok og han har allerede en til på gang – samt nye tegneserier.

 Jeg har lyst til å jobbe hver dag – men jeg har lyst til å ringe forlaget å si at nå er det ferdig og ikke omvendt, der de spør når det er ferdig. Så jeg må se på frekvensen fremover.

Hjemmekontor: Frode Øverli tegner Pondus hjemme i huset på Askøy utenfor Bergen.

Ingen skjulte interesser

Øverli har vært kunde i Formuesforvaltning siden 2009 – rett etter finanskrisen. Han sier han på det tidspunktet hadde behov for å få en trygghet for forvaltningen etter noen uheldige erfaringer.

 Med en gang man får litt penger ringer forvalterne deg – det er ikke jeg som ringer dem. Før jeg ble kunde i Formuesforvaltning gjorde jeg meg noen dyrekjøpte erfaringer i forbindelse med finanskrisen. Det står i sterk kontrast til det jeg har opplevd i Formuesforvaltning. Her setter mine rådgivere meg i fokus og de har ingen egne skjulte interesser, sier Øverli.

Viktig med god nattesøvn

Øverli har diskresjonær forvaltning som betyr at Formuesforvaltning gjør alle løpende investeringsbeslutninger i porteføljen. Det valget tok han etter et par år med vanlig investeringsrådgivning, der han ble forspurt hver gang det skulle gjøres justeringer i porteføljene.

«Jeg stoler på at Formuesforvaltning gjør de rette vurderingene.»

 Jeg stoler på at Formuesforvaltning gjør de rette vurderingene. Det er en del av pakken som jeg har bedt om. For meg har det god verdi å ha ro i hverdagen og en god nattesøvn, sier han.

Jeg har fått betalt for å holde meg til strategien. Vi bestemte tidlig hvor mye som skulle investeres i rentemidler og i aksjer og hvor mye jeg burde ha tilgjengelig.  Jeg er veldig glad for alle rådene jeg har fått.

Veldig løsningsorienterte

Øverli fremhever at rådgiverne i Formuesforvaltning har vært flinke til å komme opp med gode løsninger underveis i kundeforholdet.

 Vi har jevnlige møter der vi går igjennom hva som er mine behov nå. Det være seg husbygging eller noe annet. Vi har alltid kommet frem til gode løsninger uten å måtte gjøre ukloke ting i forhold til forvaltningen.

 For meg er det viktig at skatt, moms og hele den pakken blir ordnet uten at jeg slipper å tenke på det. Det er også deilig at det er de samme personene i Formuesforvaltning som snakker med hverandre og som vet hva som skal inn til hvilken tid. Jeg er ikke opptatt av disse tingene selv, jeg er opptatt av å gjøre jobben min. Mine kontaktpersoner i Formuesforvaltning er også svært løsningsorienterte. Hvis de ikke kan hjelpe meg setter de meg i kontakt med andre som kan hjelpe meg innad i selskapet. De foreslår også løsninger jeg aldri hadde kommet på selv.

Uavhengighet betyr mye

− Hvor mye betyr det for deg at Formuesforvaltning er en  uavhengig rådgiver?

 Det betyr mye. De jeg hadde som rådgivere før jeg kom til Formuesforvaltning var flinke til å selge egne produkter. De var mest interessert i å tjene penger selv. Når jeg har den erfaringen jeg nå har med Formuesforvaltning er det helt ubegripelig at jeg har gått med på disse tingene en gang i tiden. Det var ikke alt som gikk galt – men det var ikke så langt i fra.

 Hva er ditt mål med formuen?

Det er at den skal leve videre og gjøre nytte for seg for mine barn. Jeg har det jeg trenger etter hvert. Jeg vil ikke at den blir sølt bort – men blir til glede for dem i fremtiden.

Har det å ha oppnådd en formue endret deg på noe vis?

Jeg håper ikke det. Jeg er opptatt av å være meg selv – å jobbe med det jeg trives best med og å ha det fint med familien min.

 

Del artikkel

Ingun Stray Schmidt

Nyhetsbrev