Glitrende investeringer i vintage smykker

Skrevet av Ingun Stray Schmidt

Hva med å investere i noe man har glede av hver eneste dag og som er nærmest vedlikeholdsfritt? De siste ti årene har interessen for vintage smykker nærmest eksplodert, og det settes stadig nye prisrekorder.  

 “Diamonds are forever, they are all I need to please me”.

Selv om diamantenes rolle ble en smule overvurdert i den legendariske tittelsangen i James Bond-filmen fra 1971, er det ingenting som tyder på at edelstener fra kjente smykkeprodusenter har nådd toppen. Auksjonshuset Christie’s, som de siste 25 årene har vært verdens ledende auksjonshus på smykker, merker at interessen for vintage smykker er sterkt økende. Kanskje ligger det en ring hjemme som er mye mer verdt enn det man tror?  

Kjøp art deco

God investering: Denne art-deco brosjen var forhåndsvurdert til mellom 90.000 og 130.000 sveitserfranc. Den var en del av Beyond Boundaries-aksjonen i 2017 hos Christie’s og ble solgt for 212.000 sveitserfranc.

Kjøpsviljen er spesielt stor for smykker som har hatt en kjent eier eller som kommer fra velrennomerte smykkeprodusenter som Cartier, Van Cleef & Arpels, Chaumet eller Boucheron. Ifølge Christie’s går smykker laget på 1920-, 1950 -og 1970-tallet fra disse husene for vesentlig høyere priser enn det de opprinnelig ble solgt for.  

Hvis man skal investere i vintage smykker er det viktig å se på hvilket merke smykket kommer fra og hvordan smykket er laget. Jeg anbefaler å kjøpe noe fra art deco-perioden. Det går aldri av moten, sier Jessica Koers, som er direktør for Christie’s smykkeavdeling i Amsterdam.

I slutten av mars kommer Koers  til Formue sammen med kollega Marie-Cécile Cisamolo. Cisasmolo er auksjonshusets smykkespesialist i Genève. 

Investeringstips

For det blotte øyet er det ofte vanskelig å se hvilken verdi ulike edelstener har. Koers opplyser at når man vurderer prisen på en diamant, skal man alltid vurdere de fire C-ene; color, clarity, cut og carat. På norsk tilsvarer det farge, klarhet, hvordan den er skåret og hvor stor diamanten er. 

– Når vi snakker om edelstener skiller vi mellom diamanter og fargede stener, sier Koers. 

– For fargede stener ser man på kvalitet, hvor den kommer fra og i hvilken stand den er. Rubiner, safirer og smaragder er vanskeligere å prise enn diamanter, det blir mer subjektivt, sier hun. 

Økt interesse

Det å samle på kostbare smykker har ikke like lang tradisjon i Norge som i Europa og i USA, men norske kjøpere er nå oftere med i budrundene hos de internasjonale auksjonshusene. 

– Interessen for vintage smykker i Norge er stadig økende, i takt med interessen for smykker generelt. Vi lar oss stadig mer påvirke av moter og trender fra utlandet, som for eksempel at det er blitt vanlig med en diamant i forlovelsesring, sier Cornelia Svedman som er Christie’s representant i Norge. 

The Oppenheimer Blue

Satte rekord: The Oppenheimer Blue ble solgt for 57,5 millioner dollar.

Ring gikk for rundt 500 mill

At smykker kan oppnå svimlende summer, har Christie’s god erfaring med. I 2011 fikk auksjonshuset stor oppmerksomhet da det solgte smykkesamlingen til den amerikanske skuespilleren Elisabeth Taylor for totalt rundt 150 millioner dollar.

Andre profilerte salg inkluderer en samling fra Rockefeller-familien i 2018, og salget av “The Oppheimener Blue”, en blå diamantring oppkalt etter sin tidligere eier Phillip Oppenheimer. Ringen, som ble solgt i 2016, gikk for 57,5 millioner dollar og satte prisrekord i markedet. Ikke noe auksjonshus i verden hadde på det tidspunktet solgt et smykke til en så høy pris.

Koers trekker også frem salget av den såkalte Beyond Boundaries-samlingen i 2017, som et av de mest spesielle salgene auksjonshuset har hatt. Samlingen kom fra en ukjent par som hadde et unikt øye for smykker. 

– Beyond Boundaires var en helt enestående samling fra stilartene art nouveau (jugendstil, red. anm.) og art deco, sier Koers. 

Noe for enhver

Selv om Christie’s kan smykke seg med spektakulære salg, er spennvidden stor på hvilke smykker som går under hammeren.  

Van Cleef & Arples

For salg: Øredobber og armbånd fra Van Cleef & Arples fra ca 1965. Prisestimat: 12.000-18.000 dollar.

– Våre online-auksjoner er mest tilgjengelige, der starter prisene på noen hundre dollar og går opp til flere millioner dollar, sier Koers.  

Det er første gang kunstavdelingen i Formue gjør et arrangement med vintage smykker. Kunstrådgiver Geir Hauge opplyser at kunder kan ta med egne smykker for å få en vurdering fra Christie’s eksperter.  

Vi har hatt et langt samarbeid med Christie’s og andre store auksjonshus. Det å ha kontakt med de store auksjonshusene er verdifullt for oss, sier Hauge som står for smykkearrangementet sammen med kollega Katinka Traaseth. 

Vi ønsker å introdusere våre kunder til andre samlerområder enn billedkunst. I Norge er det lite kunnskap om annenhåndsmarkedet for smykker, og vi ønsker å gi mer innsikt i hva skal man se etter og hvordan skal man vurdere vintage smykker, sier Traaseth 

Voksende annenhåndsmarked

Hun viser til en økende interesse for luksusvarer i Norge, noe som skaper et voksende annenhåndsmarked og økte muligheter for å gjøre gode investeringer.  

– Man bør være klar over at man kan gjøre gode kjøp i annenhåndsmarkedet, sier hun.  

Katinka Traaseth i Formue kunstavdeling

Satser nytt: Formues kunstrådgivere Geir Hauge og Katinka Traaseth ønsker å gi innsikt i nye investeringsobjekter, som vintage smykker, vesker og klokker.

Traaseth opplyser at Formues kunstavdeling fremover vil ha flere arrangementer rundt andre investeringsobjekter enn billedkunst.  

I utlandet er det et stort vintagemarked for design, klokker, smykker og vesker. Dette har så langt har gått under radaren i Norge, sier hun. 

Christie’s fire tips for smykkesamlere

  1. Håndverket: Det er viktig å se på hvordan smykkene er laget. Er det et godt håndverk skal smykket føles mykt i hånden, og ha en fleksibilitet og en tidløs eleganse til tross for at det kanskje er over hundre år gammelt. 
  2. Produsenten: Det er stor interesse for vintage smykker fra store hus som Cartier, Van Cleef & Arpels, Chaumet og Boucheron, for å nevne noen. Disse vil oppnå høye priser i auksjoner. Ikonisk design fra disse husene er veldig ettertraktet.
  3. Tilstand: Smykker som er fullstendig intakte og som ikke er blitt reparert eller endret på, er sjeldne og har større verdi hos samlere. 
  4. Provenance: noen samlere vil alltid se etter hvem som har eid smykkene før. Smykker som har vært eid av kongelige, filmstjerner eller kjente politikere vil alltid oppnå høyere priser enn smykker uten eier-historie. 

Ønsker du å høre mer om hvordan vi kan hjelpe deg med kunst? Ta kontakt.

Del artikkel

Ingun Stray Schmidt Head of PR and content i Formue

Ingun har ansvar for innhold og PR i Formue. Hun har redaksjonelt ansvar for alt skriftlig materiell som publiseres på Formues blogg Innsikt, samt rapporter som produseres fra Formues Marketingavdeling. Hun er konsernets pressekontakt.

Kontakt oss