Trygghet

Sikkerhet

Har du tatt forhåndsregler for å føle deg trygg i hverdagen? Digital sikkerhet? Fysisk sikkerhet?

Det digitale trusselbildet mot privatpersoner og familier endrer seg raskt, og kompleksiteten for hver enkelt øker tilsynelatende samtidig. Her er fem tips for en sikrere hverdag.

Ikke del mer enn nødvendig

Om det er ID-tyveri, svindel via sosial manipulasjon, utpressing eller fysisk innbrudd hjemme hos deg, vil de kriminelle alltid forsøke å innhente så mye data om deg som mulig.

 

  • Tenk gjennom hva du har delt og hva du ikke har delt. Hvis noen vet noe om det du har delt, betyr det ikke at dere nødvendigvis har noe til felles.
  • Bruk mulighetene til å justere og begrense tilgangene, for eksempel i Facebook. Standardinnstillingene er ofte for vide, og deler din informasjon med «alle».
  • Ikke bruk innloggingen din på Instagram, Google eller Facebook på andre tjenester.
  • Skru på innlogging med to faktorer der det er mulig. Det vil si pålogging med SMS, kodebrikke, et program på telefonen eller lignende.

Ha gode passord

Yahoo, LinkedIn, Uber og mange andre store selskap har tidligere blitt hacket. Tilsvarende vil også skje i fremtiden. Derfor bør man ikke benytte samme brukernavn og passord flere steder. Lekkasjene gjør at hackere verden over har en veldig god ordbok over de mest populære passordene hos forbrukere. Hvis disse slås sammen med informasjon om deg kan kriminelle enklere gjette seg til ditt passord.

 

Et par eksempler på dårlige passord: qwerty1234, fotball9, 1Passord

 

Eksempler på gode passord: Du bør sette sammen ord til et langt passord (14 tegn eller mer), bruke tegn og store bokstaver, og hvis det tillates må du gjerne bruke mellomrom

 

  • Marianne Kjopte Blaa Baat$$
  • #Lisa g1kk til sondagsskolen
  • Bjornen S0ver til juli!

Beskytt tingene dine

Ting som brødristere, leker, kjøleskap, støvsugere, kamera og varmeovner kommer med internettforbindelse. De har ofte dårlig sikkerhetsløsninger, ikke alle kommer med sikkerhetsoppdateringer, og enda færre installerer disse.

 

  • Begrens ting i hjemmet du kan kommunisere med når du ikke er hjemme til et minimum. Disse kan nemlig også nås av hackere.
  • Sikre wifi-nettet ditt med et ordentlig passord. Oppdater programvaren på wifi/nettverksboksen din med jevne mellomrom. De aller fleste dingser benytter seg av wifi-nettet.
  • Skru av wifi og blåtann på de enhetene der du ikke bruker dette. Det er en unødvendig risiko å ta.
  • Beskytt barna: Ikke kjøp leker, smartklokker eller andre «wearables» som er koblet til nett. Hvis du likevel gjør det må du undersøke sikkerheten nøye.

Ikke bli lurt av en i nettverket ditt

Selv om du selv er flink og oppmerksom, kan du fortsatt bli lurt. Mange opplever å få mailer eller bli kontaktet av en i sitt nettverk, men som senere viser seg å være sendt fra en svindler.

 

Det er derfor viktig å være oppmerksom på henvendelser også fra bekjente. Spesielt hvis henvendelsen gjelder overføring av penger, eller oversending av vedlegg og linker som kan inneholde skadelig programvare. Ta kontakt med vedkommende på SMS, Messenger, el. for å sjekke om dette er reellt.

Sjekk eposten din

En svært stor andel digitale angrep starter med en e-post. Her er noen enkle triks for å identifisere e-post som sannsynligvis er svindel:

 

  • Feil i avsenderadressen. Dette er riktignok mulig å komme utenom, men hvis denne er feil er dette et sikkert tegn på at det er noe feil med mailen.
  • Avsenderadressen er riktig, men Reply to-adressen er noe annet enn avsender. Det vil si at du vil få svar fra noen andre enn avsender hvis du svarer på mailen.
  • Holder du musen over en link ser du at linken går til et annet sted enn du forventer.
  • Etternavnet på vedlegget stemmer ikke med det du forventer. Eksempel: En Word-fil skal ha .docx eller .doc, en Excel-fil skal ha .xls eller .xlsx.

Klar til å komme i gang?

For å hjelpe deg på best mulig måte, trenger vi å vite litt mer om deg og dine planer.

Kontakt oss