De store blir større – blir det for mye av det gode?

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2020-02-26
Financial market analysis

Teknologiaksjer, med Amazon, Apple, Facebook, Google og Microsoft i spissen, har drevet avkastningen i Standard & Poor’s 500-indeksen de siste årene. En stadig økende konsentrasjon av få, svært store selskaper i S&P 500 har ført til økende bekymring. Flere har påpekt utfordringen med en høyere konsentrasjon av få selskaper og lavere spredning av risiko, mens andre frykter ny boble i teknologiaksjer.

Den blå linjen i figuren viser markedsverdien av de ti største selskapene i S&P 500-indeksen i prosent av indeksens markedsverdi, det vil si at den blå linjen viser de ti største selskapenes andel av S&P 500-verdiene. Fra figuren kan vi se at konsentrasjonen av få, store selskaper har bølget frem og tilbake de siste 50 årene. Gjennom 1970- og 80-tallet falt andelen til de ti største selskapene fra toppen på 34 prosent i juli 1972 til 17 prosent i januar 1989.

Utgjør en fjerdedel av S&P

Ved utgangen av januar i år utgjorde de ti største selskapene nesten en fjerdedel av S&P 500-indeksen. De siste fem årene har andelen til de ti største selskapene steget fra om lag 17 til 25 prosent. S&P 500-indeksen har ikke vært like «topptung» siden 2002, i kjølvannet av internettboblen. Bølgen med konsentrasjon i S&P 500 har også fått betydelig utslag i den brede globale aksjeindeksen MSCI All Country World Index (ACWI). Ved utgangen av januar utgjorde de ti største selskapene 14 prosent av ACWI-indeksen, opp fra åtte-ni prosent etter finanskrisen.

Toppet ut i 1972

Andelen de ti største selskapene utgjør av S&P 500-indeksen toppet ut på 28,4 prosent i 2000 og 34,3 prosent i juli 1972. Gjennom 1970- og 80-tallet var de ti største selskapene dominert av olje- og energiselskaper. På slutten av 1990-tallet steg konsentrasjonen av få selskaper markant inntil internettboblen sprakk i starten av 2000.

Boble eller ikke boble, kan det bli for mye av det gode? Risikoen i en markedsvektet aksjeindeks er at få selskaper blir svært store. I en indeks, som i utgangspunktet er ment å være en bred representasjon av hele økonomien, kan ekstrem konsentrasjon bety mindre spredning av risiko. Med andre ord kan økt konsentrasjon også gi økt risiko.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.