Aksje- og rentemarkedet rundt rentekutt

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2019-08-15

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har skiftet retning i pengepolitikken. For første gang på ti år har de kuttet styringsrenten. Historisk har rentemarkedet priset rentekuttene inn i forkant, mens oppgangen i aksjemarkedet har kommet etter at endringen har skjedd.

Siden 1920 har det vært totalt 47 retningsskift i pengepolitikken. I figuren har vi undersøkt markedsbevegelsene i det amerikanske aksje- og rentemarkedet rundt 23 av disse skiftene, hvor sentralbanken gikk fra renteheving (som siste observasjon) til kutt i styringsrenten.

Figuren viser oss at tankegangen om at nyheten om rentekutt prises inn umiddelbart, fortjener en nyansering. Dynamikken i aksje- og rentemarkedet har vært ulik ved pengepolitiske skift.

Fra figuren nedenfor ser vi at renteinvestorer har priset inn skiftene i pengepolitikk før de faktisk skjer. Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid har falt to til tre måneder i forkant av sentralbankens rentekutt, for så å legge ut på en ferd hvor tiårsrenten er retningsløs til svakt opp. Dette mønsteret er spesielt tydelig de siste tiårene, hvor sentralbanken i økende grad har vært opptatt av å forventningsstyre hvor renten er på vei (ikke vist her).

Aksjemarkedet har på sin side først steget i etterkant av rentekuttet. Markedsutviklingen har i snitt vært relativt flat i forkant av selve endringen og steget med i overkant av ti prosent i snitt i månedene etter (vi ser på nominell prisendring i aksjeindeksen).

Figurene viser at skift i pengepolitikk har vært priset inn ulikt i aksje- og rentemarkedet. I rentemarkedet prises rentekuttene inn i forkant, mens oppgangen i aksjemarkedet kommer først etter at endringen har skjedd.

Ønsker du en uforpliktende prat om våre forvaltningstjenester?
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.