Fem ting du ikke visste om: Landon Metz

Skrevet av Formue

I vår nye spalte kommer vi til å dele fem ting du ikke visste eller burde vite om ulike temaer og personligheter. Først ut er den amerikanske kunstneren Landon Metz i anledning hans kommende utstilling hos Formue.

Teksten er skrevet av Erica Mathiesen for Formue.

  • Landon kommer opprinnelig fra Arizona i USA, og arbeidene hans er inspirert fra egen oppvekst og ørkenlandskapet han omga seg med. Måten Metz bruker farger på er tett forbundet med tørrheten i ørkenen og fuktigheten i ørkenluften, og verkene symboliserer ofte de organiske formene og figurene i ørkenlandskapet. Lysforholdene i ørkenen påvirker ofte måten farge blir oppfattet på, og dette er også en faktor i Metz sine arbeider.

 

  • Landon Metz sitt studio ligger i Chinatown, New York. Dette er et nabolag som historisk sett har vært veldig viktig for kunstmiljøet i byen. Metz elsker musikk, og man kan alltid høre det nyeste av hva som rører seg innen musikkverden på høyttaleren i studioet hans. Men når Metz arbeider med kunsten sin jobber han i total stillhet. Han liker å gå inn i en slags meditativ arbeidsro, hvor han foretrekker å ikke høre en lyd, selv ikke lyden av en bil på gaten utenfor. Hvordan dette er mulig å oppnå i et studio i Chinatown kan man jo spørre seg, han må ha veldig godt lydisolerte vinduer.

 

  • Metz bruker tekstilfarger i arbeidene sine, og den blåfargen vi kan se i verkene hans hos Formue, er den samme fargen man ville brukt for å farge for eksempel jeans. Metz jobber med ubehandlede lerret og han må være rask når han påfører fargen for å oppnå ønsket effekt. Formene i arbeidene hans er gjentagende og relaterer til formene vi til enhver tid kan finne rundt oss rent biologisk. Men også gjennom repeterende tankeprosesser og meditasjon, som igjen symboliserer ideen om det uendelige.
Landon Metz

Bilde av Landon Metz. Untitled, 2021. Dye on canvas.

  • Metz elsker designmøbler, og har blant annet Pierre Jeanneret’s “Easy Armchair”, “An Ekstrem Chair” av Terje Ekstrøm, “Broadway Chair” av Gateano Pesce, og Geoffrey Harcourts «Cleopatra sofa» i møbelsamlingen i studioet sitt.

 

  • Det Finske designhuset Marimekko annonserte et helt eget samarbeid med Metz da de lanserte sin nye kolleksjon for vår og sommer 2023. Kolleksjonen henter inspirasjon fra kunstnerens ikoniske, minimalistiske og abstrakte former, men denne gangen på klær og ikke på lerret. Klærne har fått en lignende fargepalett til hva Metz ofte bruker i sine egne arbeider.  Les mer om samarbeidet her.

I hvelvet stiller vi ut malerier av Landon Metz i dialog med en skulptur av Ervin Løffler. Les mer om utstillingen. 

 

 

Kontakt oss