Føl deg trygg på at du kan leve det livet du ønsker, uansett.
Har du kontroll på alle verdiene dine, inntekter og levekostnader fremover?
Har du utarbeidet viktige dokumenter som dine nærmeste trenger hvis det skulle hende deg noe?
Veldig mye finnes bare i vårt eget hode. Dersom noe skulle skje med deg, vet familien hvor de finner viktige dokumenter, passord, nøkler? Og hvem de skal kontakte?
Har du oversikt over pensjonen din?
Er formuen best mulig organisert med tanke på skatt?
Er du og familien tilstrekkelig forsikret?
Har du tatt forhåndsregler for å føle deg trygg i hverdagen? Digital sikkerhet? Fysisk sikkerhet?
Har du kontroll på alle verdiene dine, inntekter og levekostnader fremover?
Det er viktig å ha oversikt over dagens situasjon og hvordan du tror det vil utvikle seg.
Over tid kan inntekts- og kostnadsbildet endre seg. Det er lurt å planlegge for dette. Mange som går i pensjon får en reduksjon i inntekter, men ønsker å opprettholde levestandarden eller kanskje øke den. Dette krever at den finansielle formuen skal finansiere livstilen, som igjen påvirker hvordan du bør tenke rundt den finansielle investeringsporteføljen.
Under er et standard oppsett for ditt personlige regnskap og balanse som du bør ha kontroll på.
Har du utarbeidet viktige dokumenter som dine nærmeste trenger hvis det skulle hende deg noe? For eksempel testament, fremtidsfullmakt, ektepakt og aksjonæravtale? Et valg om ikke å opprette disse dokumentene, er et valg av lovens løsning. Men vet du egentlig hva du har valgt?
Arven fordeles rent verdimessig, ¾ til livsarvinger (normalt barn) og ¼ til ektefelle (mindre til samboer). Loven sier ikke noe om hvem som skal arve hva eller hvordan de skal bli enige om fordelingen.
Dersom du ikke lenger er i stand til å ivareta dine egne interesser får du oppnevnt en verge som er underlagt fylkesmannens tilsyn (vergemål). Verge/fylkesmannen forvalter verdiene dine og som hovedregel plasseres midlene i bankinnskudd.
Enkelt sagt deles alt ektefellene har skapt under ekteskapet likt ved en skilsmisse (likedeling av felleseie). Kun det som klart kan ”føres tilbake til” midler en ektefelle hadde da ekteskapet ble inngått, eller senere har mottatt i form av arv eller gave fra andre enn ektefellen, kan holdes utenom delingen (skjevdeling).
Aksjeloven gjelder for alle aksjeselskaper og på flere områder skiller familieselskaper seg litt fra andre selskaper. Aksjonærenes påvirkning på selskapet avhenger etter aksjeloven av antall aksjer og alle aksjer er i utgangspunktet fritt omsettelige. Realitetene i et familieselskap er ofte annerledes.
Veldig mye finnes bare i vårt eget hode. Dersom noe skulle skje med deg, vet familien hvor de finner viktige dokumenter, passord, nøkler? Og hvem de skal kontakte?
Å miste noen, eller at en i familien blir rammet av sykdom eller ulykke er en tung prosess. I tillegg til sorgen er det også mye praktisk som må ordnes. Da er det viktig at familien har god oversikt over hvor alle viktige dokumenter, passord, nøkler og kontaktinformasjon ligger.
Noen eksempler:
Det kan være en nyttig øvelse å sette opp en slik oversikt. Denne kan oppbevares f.eks. sammen med testament og/eller fremtidsfullmakt. Det finnes også digitale verktøy som kan være nyttige å ta i bruk.
Har du oversikt over pensjonen din?
Vi har alle ulike syn på hvordan «pensjonstilværelsen» skal være. Noen ønsker å jobbe så lenge de kan, mens andre ønsker å trappe ned tidligere for å få bedre tid til å pleie interesser, reise eller være mer sammen med barnebarn. Uansett hva vi velger er det viktig at vi har en klar oppfatning om hvordan denne delen av livet skal finansieres. Pensjon blir en viktig del av dette totalbildet for fremtidige inntekter.
Pensjonsreformen har gitt nordmenn en stor grad av fleksibilitet og mange valgmuligheter, ikke minst når det gjelder uttak av pensjon og kombinasjon av arbeid før og etter normal pensjonsalder.
Mer fleksibilitet gir et mer individualisert pensjonssystem og denne utviklingen ser ut til å fortsette. Økt individualisering fører til større behov for informasjon for å kunne treffe valg som kan ha store økonomiske konsekvenser for den enkelte og deres pårørende.
Det er to nettsteder der du raskt kan finne ut mer om hva du kan forvente i pensjon:
Din Pensjon (Nav) er en nettjeneste som gir deg informasjon om din alderspensjon fra folketrygden og tjenestepensjon fra de største offentlige og private leverandørene av tjenestepensjon. Her kan du se din pensjonsbeholdning. Du kan også benytte deg av en pensjonskalkulator for å gjøre en mer detaljert pensjonsberegning. Her går du først igjennom en del spørsmål og basert på de opplysningene du har gitt, vil du få beregnet din samlede forventede årlige pensjonsutbetaling.
På norskpensjon.no kan du få oversikt over folketrygden og pensjoner fra nåværende og tidligere arbeidsgivere. I tillegg kan du også se individuelle spareprodukter som IPS (og IPA) og livrenter. Dette gir en oversikt over dine antatte pensjonsrettigheter både i folketrygden, fra private tjenestepensjonsordninger og individuelle avtaler. Her finner du også en enkel og en avansert kalkulator for å beregne pensjon.
Er formuen best mulig organisert med tanke på skatt?
Etter å ha jobbet med formuende kunder i Skandinavia i 20 år har vi satt organisering av formue i system. Våre dyktige advokater er spesialister på personskatt, arv og generasjonsskifte. Som del av formuesplanleggingen gjør de alltid en kartlegging og en vurdering av den skattemessige og juridiske situasjonen til våre kunder. Her er noen viktige områder innen skatt vi alltid fokuserer på for våre kunder for å sikre at de er riktig organisert:
Overraskende mange kunder har gunstige (eller ugunstige) skatteposisjoner som de ikke selv er klar over. De fleste vil vel være enige i at det er dumt å ta ut skattepliktig utbytte, hvis man heller kan ta ut skattefri innskutt kapital.
Mange skatteregler er svært kompliserte – ikke minst reglene om skjermingsfradrag, som er særlig aktuelle for kunder med investeringsselskap. Vi gjør en vurdering av omfanget av skjermet utbytte, som er skattefritt, og tilpasninger med tanke på fremtidig utbyttebehov eller nye regler.
Skal du investere via en aksjesparekonto eller i et investeringsselskap? Bør fritidseiendommen eies av et selskap eller på privat hånd? Det er mange problemstillinger som dukker opp. Svært mange har lånt penger til eller fra sitt private aksjeselskap, uten å tenke på hvilken rente eller andre vilkår som bør gjelde, og uten å føre opp lånet i skattemeldingen. At alle slike lån nå skal skattlegges som utbytte tilsier at uttak bør skje på annen måte.
Er du og familien tilstrekkelig forsikret?
Vi er ikke et forsikringsselskap og selger ikke forsikringer, men er opptatt av at kundene våre bruker tid på å sette seg inn i temaet. Folk flest vet for lite om forsikringene sine. Les over avtalene dine og se hva du får utbetalt hvis du blir alvorlig syk eller ufør. Sjekk hvilke rettigheter du har gjennom jobben og hvilken dekning du har gjennom foreldres/ektefelles/samboers forsikring.
Noen vanlige forsikringer som bør vurderes for å ha trygghet for deg og familien:
Formålet med en denne type forsikring er å opprettholde levestandarden hvis du blir ufør, økonomisk trygghet hvis du blir alvorlig syk eller utsatt for en ulykke eller sikring av etterlatte dersom du skulle falle fra. Det kan også fungere som en ren gjeldsforsikring, og kan omfatte din ektefelle/samboer.
Ved å tegne en helseforsikring / behandlingsforsikring, skal det gi deg en garanti for å få rask medisinsk behandling. Det garanteres gjerne behandling eller operasjon i løpet av 10 til 20 virkedager. Disse forsikringene kan også gi tilgang på dyktige spesialister i utlandet.
Reiseforsikringen gjelder både i inn- og utland og hver gang du forlater hjemmet ditt. Den kan gi praktisk og økonomisk hjelp ved sykdom og skade på ferie og ha opptil ubegrenset dekning av lege og sykehusopphold i utlandet. Den dekker også kostnader til reise, opphold og arrangementer ved avbestilling. Husk at vanlige reiseforsikringer vanligvis kun dekker reiser på inntil 10 uker. Lengre reiser krever gjerne en egen type reiseforsikring.
Eier du bolig, bør du ha husforsikring og innboforsikring. Disse beskytter deg ikke bare mot innbrudd, men også mot større skader knyttet til naturskader, vannlekkasjer eller brann.
For spesielt verdifulle eiendeler kan det være lurt å ha en egen forsikring. Du kan tegne en verdigjenstandsforsikring for mange type gjenstander som klokker, bunad, sportsutstyr, smykker og antikviteter.
Har du tatt forhåndsregler for å føle deg trygg i hverdagen? Digital sikkerhet? Fysisk sikkerhet?
Det digitale trusselbildet mot privatpersoner og familier endrer seg raskt, og kompleksiteten for hver enkelt øker tilsynelatende samtidig. Her er fem tips for en sikrere hverdag.
Om det er ID-tyveri, svindel via sosial manipulasjon, utpressing eller fysisk innbrudd hjemme hos deg, vil de kriminelle alltid forsøke å innhente så mye data om deg som mulig.
Yahoo, LinkedIn, Uber og mange andre store selskap har tidligere blitt hacket. Tilsvarende vil også skje i fremtiden. Derfor bør man ikke benytte samme brukernavn og passord flere steder. Lekkasjene gjør at hackere verden over har en veldig god ordbok over de mest populære passordene hos forbrukere. Hvis disse slås sammen med informasjon om deg kan kriminelle enklere gjette seg til ditt passord.
Et par eksempler på dårlige passord: qwerty1234, fotball9, 1Passord
Eksempler på gode passord: Du bør sette sammen ord til et langt passord (14 tegn eller mer), bruke tegn og store bokstaver, og hvis det tillates må du gjerne bruke mellomrom
Ting som brødristere, leker, kjøleskap, støvsugere, kamera og varmeovner kommer med internettforbindelse. De har ofte dårlig sikkerhetsløsninger, ikke alle kommer med sikkerhetsoppdateringer, og enda færre installerer disse.
Selv om du selv er flink og oppmerksom, kan du fortsatt bli lurt. Mange opplever å få mailer eller bli kontaktet av en i sitt nettverk, men som senere viser seg å være sendt fra en svindler.
Det er derfor viktig å være oppmerksom på henvendelser også fra bekjente. Spesielt hvis henvendelsen gjelder overføring av penger, eller oversending av vedlegg og linker som kan inneholde skadelig programvare. Ta kontakt med vedkommende på SMS, Messenger, el. for å sjekke om dette er reellt.
En svært stor andel digitale angrep starter med en e-post. Her er noen enkle triks for å identifisere e-post som sannsynligvis er svindel:
I mars lanseres kundeportalen i ny drakt. Samtidig kommer en oppdatert versjon av appen.
Les merBlir det regjeringsskifte til høsten kan arveavgiften komme tilbake. Dette tilsier at man bør vurdere om verdier som aksjer og eiendom skal overføres til barna allerede nå.
Les merHva betyr innføring av «Egen Pensjonskonto» for deg? Nylig gjestet Formuesforvaltnings uavhengige pensjonsekspert, Alexandra Plahte E24-podden for å diskutere dette temaet.
Les merMange norske familieselskaper har lykkes med å skape store verdier. Før en eventuell arveavgift kommer tilbake, ønsker mange å overføre eierskapet til aksjene til den yngre generasjonen. Da bør man vurdere å lage en aksjonæravtale. Her er 5 nyttige tips til hva en slik avtale kan inneholde.
Les merPensjon angår alle. Her er de viktigste forslagene til endringer som man bør følge med på i 2021.
Les merMed innføring av Egen pensjonskonto er det viktig å ta et aktivt valg rundt hvem som skal håndtere dine pensjonskapitalbevis.
Les merEtt tiltak skiller seg klar ut når man skal bedre sikkerheten til enkeltpersoner, enten de er på jobb eller privat. Det er 2-faktor pålogging, altså pålogging med to ulike «nøkler».
Les merMange ektefeller glemmer å ta høyde for at man høyst sannsynlig ikke faller fra samtidig. Det siste man trenger er økonomiske bekymringer på toppen av sorgen av å bli alene. Vi gir deg de viktigste reglene rundt etterlattepensjon du bør sette deg inn for å trygge din pensjonisttilværelse.
Les merJul og nyttår nærmer seg med stormskritt. Her er ni tips hvordan du kan spare skatt i 2020.
Les merUansett hvor du i livet du befinner deg, vil du finne riktig støtte for dine behov hos oss.
Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?
Les merNoen ganger kan det føles som man ikke investerer smart nok. Vi hjelper deg å evaluere din posisjon og gir deg tips tilpasset dine behov.
Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.
Fyll ut kontaktskjemaet, så kontakter vi deg