I slutten av juni møtes flere hundre gründere og over 50 internasjonale investorer på Voss for å delta på Startup Extreme. Dette blir årets viktigste møteplass mellom noen av Norges mest lovende gründere og ledende europeiske ventureinvestorer. Formuesforvaltning er en av sponsorene.
Gründere og investorer er vant til å ta risiko. Men når det norske startup-miljøet møtes på Voss i slutten av juni, er det store muligheter for å vekke opp et par nye sommerfugler i magen. For fra og med i år har Startup Extreme gått sammen med Ekstremsportveko, som er verdens største ekstremsportfestival. Med vakre Voss som kulisse, ligger nå alt til rette for å skape unike nettverk.
– Dette er eventet man drar på i Norge for å ta pulsen på det som skjer innenfor nyskapning her i landet. Her samles det ypperste av teknologigründere, internasjonal presse og investorer fra hele verden. Vi skaper en arena der folk kan møtes og prate med hverandre i andre omgivelser enn de er vant til, sier administrerende direktør Lisa Marie Nyvoll i Startup Extreme.
Doblet antall deltakere
Siden oppstart for fem år siden har Startup Extreme vokst til å bli en festival som får internasjonal oppmerksomhet. Nyvoll er opptatt av at arrangementet skal oppleves som en festival snarere enn en konferanse.
– Vi ønsker å være annerledes og det gjør vi ved å by på fjell og natur. Ved å gå sammen med Ekstremsportveko, har vi økt ambisjonene for Startup Extreme, sier hun.
– Vi er nå større og mye mer internasjonal enn tidligere og har allerede doblet antall deltakere fra i fjor, sier hun.
Ifølge Nyoll har medier som Wall Street Journal, NY Post, Forbes, The Economist, MIT Tech, The Telegraph og BBC allerede meldt sin ankomst.
– Våre gjester har vært med på å skape globale suksesser som GoCardless, Libratone, Citymapper, undervist i innovasjon i Nord Korea, vært skurk i store Bollywood-filmer og intervjuet kjente tech personligheter som Apple co-founder Steve Wozniak, sier hun.
Bidrar i økosystemet
Det er flere årsaker til at Formuesforvaltning sponser Startup Extreme. Siden oppstart har vi, på vegne av kunder, forpliktet rundt to milliarder kroner til ulike norske, nordiske og europeiske venturefond. Dette er fond som investerer i ulike oppstartsselskaper.
– Vi investerer ikke direkte i selskapene, men vi bidrar til en fornuftig allokering av store mengder kapital til de presumtivt beste forvalterne som forhåpentligvis støtter de beste startup selskapene. Derfor har vi en indirekte rolle i dette økosystemet, sier Fredrik Lie-Nielsen.
Lie-Nielsen er nestleder i Formuesforvaltnings investeringsavdeling med daglig ansvar for alle langsiktige alternative investeringer, herunder private equity som inkluderer venturefond.
– Vi ønsker å synliggjøre vår rolle i dette økosystemet for våre nåværende og fremtidige kunder. Dette handler jo om at gründere møter investorer. Begge parter vil være potensielle fremtidige kunder av oss hvis de får suksess. Vi har kunder fra begge disse miljøene allerede, sier Lie-Nielsen.
Ingen norske enhjørninger
Investeringer i venturefond er en del av alternative investeringer som inngår i våre kunders investeringsporteføljer. Disse plasseringene har så langt gitt god avkastning. Gjennom ulike venturefond har vår kunder blant annet vært med i de tre svenske såkalte enhjørningene, Spotify, iZettle og Klarna. Det er også flere lovende selskaper under utvikling i flere fond, blant annet norske Kahoot.
Enhjørninger er selskaper som raskt vokser til en verdi på mer enn en milliard dollar. Mens svenskene har hatt flere suksesser, har det så langt har ikke kommet noen enhjørninger fra Norge. Årsaken til det er sammensatt.
– Det er mange som vil si at det å utvikle en enhjørning krever en plattform som gjør at dette skyter fart. Det er lett å peke på alle de tusenvis av ingeniørene og all den teknologikompetansen som var i Nokia og Ericsson. Da Nokia og Ericsson fikk problemer ble hundrevis av ansatte med høy teknologikompetanse fristilt og de fikk anledning til å starte for seg selv, sier Lie-Nielsen.
Selv om Norge har hatt teknologisuksesser som Tandberg og Visma, og det finnes et innovativt miljø i Trondheim rundt NTNU, mener Lie-Nielsen det er et stykke igjen til Norge får kompetanseklynger tilsvarende det de har i England og ikke minst i områder i USA rundt Stanford University og Silicon Valley.
– Frem til for rundt fem år siden har det store fokuset i Norge vært på olje og offshore. Det har vært tynt på teknologisiden, sier Lie-Nielsen.
Lite venturekapital til norske selskaper
En målestokk på aktiviteten i det norske gründermiljøet er hvor mye venturekapital som tilføres norske selskaper. Tall fra Norsk venturekapitalforening viser at utenlandske og norske Private Equity-selskaper i 2017 investerte over 21 milliarder kroner i norske selskaper. Men av denne kapitalen var det bare litt over 700 millioner kroner som gikk til selskaper befinner seg i enten venture- eller såkornfasen.
Nesten all kapitalen ble kanalisert til selskaper i buy-outfasen, som er selskaper som er rigges for oppkjøp eller en børsnotering. For den fremtidige verdiskapningen i Norge er det viktig å frem flere gode norske selskaper som kan tiltrekke seg venturekapital.
– Det er et behov for at et norsk selskap gjør en fantastisk reise med børsnotering eller et salg. Det som ofte skjer når man har en slik suksess er at en av gründerne kommer tilbake til hjembyen eller der selskapet startet og begynner å investere i oppstartsselskaper. Dersom en person med et godt renommè begynner å investere som engel, blir det ofte forløsende for at dynamikken kommer i gang, sier Lie-Nielsen.
– Den biten mangler i Norge. Vi trenger en gründer med et stort navn som kommer tilbake og setter i gang. Før det inntreffer er det motsatt. Da mangler kapitalen og alle peker på at kapitalen mangler, sier Lie-Nielsen.
(artikkelen fortsetter under)
Ser til Slush
Lie-Nielsen peker på at Startup Extreme på kort tid har fått et godt rykte i Europa. Det til tross for at det norske venturekapitalmiljøet fortsatt ikke er særlig stort.
– Et arrangement som Startup Extreme er mer vanlig på steder der man har mer modne venturekapitalmiljøer enn vi har i Norge, sier Lie-Nielsen. Han viser til Finland som har en veletablert klynge innenfor gaming-industrien og som har utviklet Slush, regnet som verdens ledende startup-event.
– Det som er artig er at selv om det norske venturekapitalmiljøet er såpass lite har Startup Extreme begynt å få et godt renommé i utlandet. Flere av våre internasjonale forvaltere har kjennskap til Startup Extreme og noen hadde til og med vært der, sier Lie-Nielsen.
Vil vise frem investeringene
Som sponsor og deltaker på Startup Extreme ønsker Formuesforvaltning å gjøre porteføljene mer levende for våre kunder. De kundene som blir med til Voss kan møte både gründere og representanter for venturefondene Balderton og Idèkapital, som er to av fondene våre kunders penger er plassert i.
– Mange har lite kjennskap til hvor pengene egentlig investeres. Dette synliggjør hvor noe av investeringene går, samtidig som det er en unik mulighet til å se hva som rører seg i det norske gründermiljøet, sier Lie-Nielsen.
Verdifull støtte
Lisa Marie Nyvoll sier det er veldig viktig for Startup Extreme å ha med sponsorer som Formuesforvaltning og Argentum.
– Vi jobber for å profesjonalisere startup-miljøet i Norge. Det går ikke an uten aktører som Formuesforvaltning og Argentum. Det er avgjørende for at arrangementet skal få den tyngden som skal til, sier hun.
Hun er også veldig takknemlig for at Formuesforvaltning har bidratt med mer enn bare rene penger.
– Formuesforvaltning har bidratt med både nettverk og foredragsholdere. Det anerkjente britiske fondet Balderton har aldri vært her før og nå kommer de hit og skal være foredragsholder. I tillegg kommer det fire stykker fra Idèkapital. Dette hadde ikke vært mulig uten nettverket til Formuesforvaltning, sier hun.
Nyvoll mener at det begynner å løsne i det norske gründermiljøet.
– I 2014 var det bare ett coworking-miljø i Oslo. Nå er det nærmere 40 ulike miljøer. Vi merker også at det nå er mye større interesse fra investorsiden til Startup Extreme. Å bygge et sterkt startup økosystem i Norge er en langsiktig oppgave der alle skal bidra og der vi trenger støtte fra sterke aktører som Formuesforvaltning, sier Nyvoll.
Formuesforvaltning har fortsatt noen ledige plasser til Startup Extreme for våre kunder. Ønsker du å ta pulsen på det norske startup-miljøet ta snarest kontakt med din Formuesforvalter.