
Til tross for vedvarende usikkerhet rundt amerikansk handelspolitikk og dens konsekvenser for verdensøkonomien, har aksjemarkedene hatt en svært positiv utvikling de siste ukene. Globale, norske og tyske aksjemarkeder har nådd nye historiske toppnoteringer. Oppgangen kan tilskrives blant annet motstandsdyktige økonomier og redusert frykt for Trump-politikk.
Flere drivkrefter for aksjerekylen
Siden 1. april har verdien av globale aksjer nå steget over seks prosent målt i lokal valuta, og tre prosent i norske kroner. Ser vi derimot på perioden siden 8. april, da flere børser snudde opp etter noen dager med uro etter Trumps «liberation day» 2. april, er kursoppgangen både for globale, amerikanske og europeiske aksjer på rundt 18 prosent i lokal valuta. Målt i kroner er globale aksjer opp rundt ti prosent. Norske kroner har gitt motvind for norske fondsinvestorer i år og har styrket seg med over 11 prosent mot dollar og 2 prosent mot euro.
Siden årsskiftet er det europeiske aksjer som har steget mest, med 11 prosent målt i lokal valuta. Aksjer i fremvoksende økonomier er opp syv prosent, mens globale aksjer er opp rundt fire prosent i lokal valuta, men fortsatt ned nesten seks prosent i kroner. Amerikanske S&P 500 er opp et par prosent i dollar. Kinesiske aksjer, målt ved MSCI China i lokal valuta, har steget 14 prosent siden årsskiftet.
De viktigste drivkreftene for kursoppgangen har vært motstandsdyktige økonomiske nøkkeltall, fortsatt hyggelig inntjeningsutsikter, en oppfatning om at Trump modererer seg ved større markedsreaksjoner, avtagende inflasjon som øker muligheten for rentekutt, samt et solid comeback for flere av de amerikanske teknologigigantene. Siden bunnen 8. april har en indeks over de ti største selskapene i USA steget 25 prosent, og Magnificent 7 alene sto for over halvparten av avkastningen i S&P 500 i mai alene. Den amerikanske indeksen hadde sin beste mai-måned siden 1990.
Motstandsdyktige økonomier
En oversikt over såkalte økonomiske overraskelsesindekser, som måler i hvilken grad økonomiske data fra ulike regioner er bedre eller svakere enn forventningen blant analytikerne, har vist positive overraskelser for kinesisk, europeisk og amerikansk økonomi. At tallene har vært bedre enn forventet, skyldes også at analytikernes forventninger ble nedjustert gjennom april i takt med usikkerheten rundt handelskrigen. Så langt er det få tegn til markant oppbremsing i amerikansk økonomi, samtidig som det er utsikter til flere rentekutt og ekspansiv finanspolitikk som kan understøtte utviklingen i Europa og Kina fremover. Denne uken senket den europeiske sentralbanken styringsrenten til to prosent.
Hyggelige inntjeningsutsikter
Selv om analytikerne ventet godt over ti prosent vekst i selskapsinntjeningen for globale aksjer i 2025 ved inngangen til året, har nedjusteringene så langt vært moderate. Fortsatt ventes rundt åtte prosent høyere inntjening for selskapene i år, sammenlignet med i fjor. Med mindre vi får et større økonomisk tilbakeslag, spesielt i USA, gir dagens forventninger god støtte til aksjemarkedene. Det store spørsmålet er om usikkerheten som preger mange bedrifter, også gir et mangelfullt bilde på hvordan omsetning og inntjening vil bli , ettersom ingen vet hvilke tollsatser som vil gjelde. Det kan bidra til at virksomheter avventer investeringer, som igjen gir lavere ordreinntekter for leverandører.
Noe lavere frykt for destruktiv handelspolitikk i USA
Ved flere anledninger har Trump redusert tollsatser eller moderert sin retorikk etter større markedsreaksjoner eller motstand fra anerkjente investorer og næringslivsledere. Dette bidrar til en oppfatning om at et «worst-case scenario» for amerikansk og global økonomi, virker mindre sannsynlig. Dette kan også føre til at eventuelt nye negative utspill fra Trump, utløser mindre markedsreaksjoner enn de gjorde i begynnelsen av april.
Avtagende inflasjon gir håp om rentekutt
Selv om det i teorien ventes at amerikanske tollsatser vil gi økt prispress i USA, har dette enda ikke kommet til syne i inflasjonstallene, som i siste avlesning viste 2,3 prosent. I Eurosonen har prisveksten falt til 1,9 prosent – noe under sentralbankens målsetning. I Norge var konsumprisveksten 2,5 prosent i april. Mens det ventes snarlige nye rentekutt i Eurosonen, er den amerikanske sentralbanken på vent fordi økonomien fortsatt går bra, arbeidsledigheten er lav og fordi en svakere dollar kan forsterke prisøkninger når tariffene gjenspeiles i utsalgspriser. Det prises inn rundt et halvprosentpoeng med rentekutt i USA i år.
Comeback for amerikanske teknologigiganter
8. april hadde verdien av de ti største selskapene i USA falt 22 prosent og det var mye snakk om at optimismen rundt Magnificent 7 var i ferd med å falme. Mye som følge av at aksjene hadde steget mye de foregående kvartalene, at de var høyt priset og at kinesiske konkurrenter som DeepSeek, truet deres markedsdominans. Gjennom mai har flere av gigantene fått ny medvind, forsterket av sterke kvartalstall fra blant annet Nvidia. Et unntak er Apple, som fortsatt er ned 20 prosent siden årsskiftet, påvirket av at selskapet er utsatt for tollsatser mot Kina, samt det mange mener er en feilslått implementering av kunstig intelligens i sitt operativsystem. Tesla-aksjen falt 14 prosent mot slutten av denne uken, etter en ordkrig mellom Elon Musk og Donald Trump på sosiale medier. Tesla-aksjen er dermed ned nesten 30 prosent i år.
Stabile amerikanske statsrenter – inntil videre
En tilleggsfaktor som har understøttet den positive stemningen i finansmarkedene, er fraværet av videre oppgang for amerikanske statsrenter. Selv om det ventes at Trumps budsjettforslag vil utvide det amerikanske budsjettunderskuddet og gjeldsgraden, har bekymringene om en snarlig statsgjeldkrise i USA roet seg ned, i hvert fall midlertidig. Stabile og relativt høye markedsrenter, samt lavere risikopåslag for selskapsobligasjoner, har også bidratt til hyggelig avkastning i mange rentefond. Globale selskapsobligasjoner med høy kredittkvalitet har gitt hele 5,7 prosent avkastning siden årsskiftet, mens globale selskapsobligasjoner med lav kredittkvalitet har gitt 5 prosent avkastning.
Gode utsikter, men to vesentlige risikofaktorer gjenstår
Så lenge det økonomiske bakteppet holder seg rimelig bra, og forventet selskapsinntjening ikke nedjusteres for mye, bør dette gi gode forutsetninger for finansmarkedene. Mye av det positive som kan skje, er nok til en viss grad allerede reflektert i kursene etter en så sterk opptur. Aksjemarkedene er gjennomgående høyere priset enn historiske normalnivåer, spesielt i USA. Det kan øke følsomheten ved et negativt vendepunkt i amerikansk økonomi og/eller hvis inflasjonen stiger. En annen vesentlig risikofaktor er utspill fra Trump-administrasjonen som oppfattes som en negative for økonomien, inkludert mangel på nye handelsavtaler med EU og Kina, og der tollsatsene som er satt på pause, løftes tilbake til opprinnelige nivåer. Den opprinnelige pausen på 90 dager utløper 8. juli. Så langt har Trump administrasjonen kun etablert handelsavtale med Storbritannia, men dette er et land USA har et handelsoverskudd mot. En kommentator mente denne avtalen var så enkel å få i stand, at den kunne sammenlignes med å starte egen virksomhet der den første kunden er ens egen mor.