Et hjerteprosjekt

Skrevet av Ingun Stray Schmidt

Etter over hundre år på sjøen var den gamle mahognibåten Sylfiden så tynnslitt at den var klar for skraphaugen. Da dro Magnus Devold og kona Mariann Reite til Risør Trebåtbyggeri med et spesielt oppdrag. – Sylfiden er en del av min og Devold-familiens historie. Historie betyr noe og jeg forvalter min historie blant annet gjennom å bevare denne båten, sier Magnus Devold. Nå ønsker de å leie ut båten til reiselivsnæringen.

Alle formuer har en historie. Men noen historier trenger faktisk en formue for å overleve. Det var tilfelle for den lange, smale mahognibåten Sylfiden. Lystbåten ble bygget i 1911 i Stockholm og er designet av den anerkjente svenske båtdesigneren C.G. Pettersson. Båten kom i Devold-familiens eie i 1933. Den har overlevd tre generasjonsskifter, hatt både smuglere og kongelige om bord og er et vitnesbyrd på storhetstiden til en familie som i sin tid eide en av Norges største arbeidsplasser. Helt frem til båten var «oppbrukt» i 2018 har den vært et kjent og kjært syn i skjærgården utenfor Ålesund.

Se video om Sylfiden og hennes rike historie her;

Grep muligheten

– Jeg hadde muligheten til å berge Sylfiden og den muligheten grep jeg, sier Magnus Devold. Oppussingen av båten er vel den minst fornuftige investeringen jeg har gjort rent økonomisk. Men dette er et hjerteprosjekt. Det har en verdi både for meg selv og andre at jeg ivaretar den. Nå får den kanskje hundre år til, sier han.

Storhetstid

Magnus Devold beskriver seg selv som «fjerdegenerasjon i en familie som har strikket gensere siden 1853». Det var tippoldefaren til Magnus som startet ulltøyfabrikken Devold i Langevåg utenfor Ålesund.  Det ble starten på et industrieventyr som toppet seg på begynnelsen av 50-tallet.  Familien Devold var da av landets rikeste familier med enorme verdier i banken og eiendommer over store deler av Ålesund. Fabrikken gav også store ringvirkninger til Langevåg, der familien på det meste sysselsatte nærmere 800 personer.  Det var tidlig i denne storhetsperioden, i 1927, at en ung arving fra Oslo kom til Langevåg for å prøve lykken med et røkeri og tok med seg Sylfiden.  Arvingen havnet i økonomisk uføre i 1933 og da kjøpte bestefaren til Magnus båten, som ble en kjær farkost for hele familien.

– Den har vært på vannet hvert år og ble brukt til små og store anledninger. Den ble hovedsakelig brukt i representasjon og av familien. Jeg husker blant annet at mor og far stod vannski etter den, sier Magnus.

Ottar og Bjørg Devold ombord mahognybåten Sylfiden

Ottar og Bjørg Devold ombord Sylfiden. Båten ble brukt både til privat og forretninger av Devold-familien. Foto: Privat fra Devold.

Nedtur

På 50-tallet ble Devold-fabrikken rammet av brann med en påfølgende kostbar gjenoppbygging. Etter hvert generasjonsskifte ble det flere og flere eiere som slet med å bli enige om strategien videre. Fabrikken gikk med underskudd og eiendommer ble solgt ut for å dekke tapene.  Det var ikke stort igjen av verdiene da Magnus i 1989, etter et tidlig generasjonsskifte, ble største aksjonær i familiebedriften. Fabrikken ble da solgt til Flakk-familien, som har investert betydelig i å utvikle Devold videre.

–Det er veldig kjekt at Flakk-familien har utviklet fabrikken videre. Samtidig er det kanskje en liten sårhet også. Bedriften hadde vært i familien i over 140 år og en del av familiens identitet, sier Magnus.

Kong Håkon VII i Sylfiden utenfor Devold Fabrikken 1947

Kong Håkon VII ombord i den slanke C.G. Pettersson-båten Sylfiden, utenfor Devold Fabrikken i 1947. Foto: Privat fra Devold.

Gikk egne veier

Men Magnus skulle etter hvert skape sitt eget industrieventyr. I 2005 startet han og Vidar Aspehaug biotekselskapet PatoGen, som vokste til å bli størst i Nord-Europa på PCR-testing av fisk. I 2015 solgte de deler av selskapet til Kverva, som eier Salmar, og sammen utviklet de PatoGen videre. Det var i denne perioden Magnus ble kunde i Formue. I 2021 ble hele selskapet solgt til Fürst, som er eid av Ferd.

– Jeg sa til meg selv at jeg skulle holde på i syv år da jeg startet i 2005. Jeg har med meg historien til Devold, som solgte ut alle verdiene for å fortsette driften.  Jeg lærte av det. Dit skulle jeg aldri. Jeg ville selge det til noen som kunne ta det videre, sier Magnus.

Fant kjærligheten på jobb

Det var i PatoGen Mariann og Magnus møttes. Mariann ble ansatt som selskapet finansdirektør i 2008, og 2015 ble de et par.

– Det var sinnsykt gøy å jobbe med Vidar og Magnus fordi de var så adaptive. De bare aksepterte alt som kom på bordet som de ikke kunne selv, forteller Mariann entusiastisk.

Salget av PatoGen har gjort det mulig for Magnus og Mariann å gjennomføre drømmen om å restaurere Sylfiden.

– Under korona tok vi en båttur nedover Sørlandskysten og dro spontant innom Risør Trebåtbyggeri for å lufte våre tanker rundt det å pusse opp båten. Da vi spurte hva det ville koste, slang de ut en ganske stor sum. Jeg så at de var litt skeptiske for vi stod der i veldig uformelle sommerklær. Magnus og jeg så på hverandre i to sekunder og sa i kor: Det gjør vi!

Magnus Devold møtte kona Mariann Reite på jobb, her ombord Sylfiden.

Mariann Reite og Magnus Devold ser på Sylfiden-oppussingen som et viktig hjerteprosjekt som ikke bare handler om penger, men om å bevare historie.

Fikk god hjelp av Formue

Etter to år og et doblet budsjett kom Sylfiden på vannet i sommer. Deler av skroget var så ødelagt at det måtte bygges på nytt. Et uoriginalt og lite estetisk overbygg som ble tilført på 80-tallet ble fjernet, og hun fikk nye dørker. Mye av innredningen ble reddet.

– Gjengen ved Risør Trebåtbyggeri har vært kjekke å jobbe med. I tillegg til å være landets dyktigste i sitt fag, er de spennende folk å være rundt. Mye av restaureringsarbeidet de har foreslått har faktisk blitt overraskende bedre enn forespeilet. Nå er hun så god som ny, sier Mariann.

– Det har vært et stort prosjekt der vi har fått god hjelp av våre rådgivere og regnskapsførerne i Formues kontor i Ålesund, sier hun.

– Formue har en helhetlig tilnærming som ingen andre har. Vi bruker alle tjenestene som regnskapsførsel, rådgivning rundt skatt og jus med mer. Det fungerer veldig bra, særlig når du bygget opp business og ikke har noen systemer rundt deg, sier Magnus.

– Noe som også har mye å si er den personlige relasjonen som vi har til våre rådgivere her i Ålesund. Jeg føler at de sier hva de mener.

Sylfiden til Risør Trebåtbyggeri

Sylfiden var i sørgelig forfatning da hun kom til Risør Trebåtbyggeri. Skroget var så tynt at hun var nær ved å knekke i to. Foto: Risør Trebåtbyggeri.

Vil leie den ut

Nå ønsker ekteparet å finne en måte å bruke båten på. Såkalt vern gjennom bruk. Nå ligger båten i Ålesund, men de er åpne for at den brukes i Oslofjorden eller et annet sted.

– Dette er en båt som vekker oppsikt som vi tror egner seg for hoteller eller firmaer.  Jeg husker selv første gang jeg så Sylfiden. Da var jeg 8-10 år. Det var noe høytidelig når båten var ute og kjørte i skjærgården utenfor Ålesund, minnes Mariann.

– C.G. Pettersson, som har designet henne har tegnet mange tusen båter. Det spesielt med båtene hans er at de er veldig lange og smale. De har veldig flotte proporsjoner. Men Sylfiden er litt ulik de andre Pettersson-båtene ettersom denne er ekstraordinær lang. Det er rett og slett en slank, vakker dame!

 

Finn ut om vi er rett samarbeidspartner for deg!

Ved å klikke deg gjennom spørsmålene nedenfor vil du få et bedre inntrykk av hvordan vi kan hjelpe deg. En av våre medarbeidere vil ta kontakt med deg for en uforpliktende prat etter skjemaet er sendt inn.

Spørsmål 1 av 8.

Spørsmål 2 av 8. Flere valg er mulig

Spørsmål 3 av 8. Flere valg er mulig

Spørsmål 4 av 8. Flere valg er mulig

Spørsmål 5 av 8.

Spørsmål 6 av 8. Flere valg er mulig

Spørsmål 7 av 8.

Spørsmål 8 av 8.
Takk for dine svar! Ved å sende inn skjemaet kommer en av våre medarbeidere til å kontakte deg innen kort tid for en videre samtale.









Ingun Stray Schmidt Head of PR and content i Formue

Ingun har ansvar for innhold og PR i Formue. Hun har redaksjonelt ansvar for alt skriftlig materiell som publiseres på Formues blogg Innsikt, samt rapporter som produseres fra Formues Marketingavdeling. Hun er konsernets pressekontakt.

Kontakt oss