Bråstopp i veitrafikken

Bevare & Utvikle / Fredrik Sjetne
2020-06-17

Det er få ting som er kjedeligere eller mer frustrerende enn å sitte fast i en saktegående bilkø, enten på vei hjem fra jobb, til hytta eller butikken. Likevel kan mye trafikk på veiene være en tegn på en solid utvikling i økonomien.

Veitrafikkdata kan brukes som en indikator på tilstanden i økonomien. For eksempel gir trafikktallene et bilde av hvor mange mennesker som reiser til og fra arbeidsplassen, samt transport av varer på veiene. Veinettets totale kapasitet svinger sjeldent, men person- og varetransporten på veiene svinger fra tid til annen.

Den blå linjen i figuren viser årsveksten i antall kilometer kjørt på amerikanske motorveier i løpet av et år. Det vil si totalt antall kjørte kilometer de siste tolv månedene i forhold til samme periode året før. Den grå linjen viser årsveksten i amerikansk sammenfallende indeks (grå linje). En sammenfallende indeks kan sidestilles med bruttonasjonalprodukt og brukes for å kartlegge den løpende utviklingen i økonomen.

Fra figuren kan vi se samvariasjonen mellom antall kilometer kjørt på motorveiene i USA og utviklingen i den amerikanske økonomien. Begge linjene svinger opp og ned i takt store deler av tiden.

Fordi trafikktallene bare egner som en indikasjon på tilstanden i økonomien akkurat nå, trenger man andre metoder for å finne kommende skift i den økonomiske veksten. I Formuesforvaltning bruker vi derfor ledende indekser, som historisk har beveget seg i forkant av de økonomiske syklusene, i stedet for input fra veitrafikken.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.