Er stemningen i ferd med å snu?

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2020-03-03

Frykten for en global pandemi og påfølgende økonomiske konsekvenser har skylt innover markedet den siste uken. Stemningen i markedet har siden årsskiftet vært preget av ekstrem optimisme, men snudde brått til pessimisme på kort tid. Står vi overfor et trendskift i sentimentet?

I markedsbrevet presenterer vi hver måned sentimentet blant et bredt utvalg av markedsaktører. Sentimentfiguren er basert på spørreundersøkelser og annen kartlegging blant markedsaktørene, hvor høye verdier (over 0) indikerer optimisme, mens lave verdier (under 0) indikerer pessimisme.

Figuren viser en alternativ utgave av sentimentindeksen vår. Vi har glattet ut sentimentindeksen (vi viser 200 dagers glidende gjennomsnitt) for å synliggjøre de lengre trendene og større skiftene i markedet (blå linje). De grå feltene markerer perioder med økende pessimisme; trenden faller fra topp til bunn. De hvite feltene markerer perioder med økende optimisme; trenden stiger fra bunn til topp.

Historisk har det vært lønnsomt å få med seg de store trendskiftene i sentimentet. Toppene i trenden har signalisert perioder med mye svakere avkastning. I perioder der trenden faller fra en topp (grå felter) har årlig gjennomsnittlig realavkastning vært minus fem prosent. I perioder der trenden stiger fra en bunn (hvite felter) har realavkastningen i amerikanske aksjer vært femten prosent.

Av figuren ser vi at trenden i sentimentet, stemningen blant folk i aksjemarkedet, var historisk høy på starten av 2020. Et nylig bratt fall i den ordinære sentimentindeksen (ikke vist her) antyder et mulig skift i markedsstemningen. Det kan se ut som den positive trenden har toppet ut og at vi står overfor et mulig trendskift i sentimentet.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.