Allerede 1.august passerte vi «verdens overforbruksdag», som betyr at vi resten av året forsyner oss av jorda på kreditt. I tillegg har det i sommer florert av dårlige nyheter om klimakatastrofer og rekordhøye temperaturer. Det er lett å miste håpet, derfor minner vi om at det er noen glimt av lys i enden av tunnelen.
1. Kinas utslipp når toppen
Til tross for den utrolige veksten av elektriske biler, solcellepaneler og vindkraft i Kina, har de også verdens desidert største utslipp av klimagasser. Kina er faktisk ansvarlig for hele 26 prosent av verdens totale klimagassutslipp i 2023. Til sammenligning står EU for seks prosent. Det er derfor oppmuntrende at 2023 ser ut til å ha markert toppen. Dette skyldes delvis økonomisk svakhet, spesielt i byggesektoren, men ser også ut til å reflektere en mer bærekraftig blanding av kraftproduksjon og økonomisk vekst som skifter til mindre karbonintensive industrier.
2. Fornybar energiproduksjon på vei til å overgå kull
Mye har blitt sagt om den eksponentielle veksten av fornybar energi, spesielt vind og sol. Likevel har fornybare energikilder sammenlagt produsert mindre strøm enn kull, som er det mest forurensende av fossile brensler. En viktig milepæl er nå innen rekkevidde, med fornybar energiproduksjon som ligger an til å overgå kull globalt innen 2025, noe som er et godt steg foran 2030-målene i land som India. I EU står fornybar energi nå for ca. 35 prosent av elektrisitetsproduksjonen og har overgått alle fossile brensler kombinert (se grafen under).
3. Reguleringer av forsyningskjeder gir større transparens
Norge har vært en global leder innen rapportering av forsyningskjeder med Åpenhetsloven i kraft siden 2022. Denne loven forplikter større selskaper til å engasjere rundt arbeidsforhold hos leverandører og rapportere om eventuelle «hotspots», som kan bidra til å redusere brudd på menneskerettigheter. En lignende lov har nå blitt vedtatt av EU (CSDDD), som fra 2027 vil tvinge selskaper til å ta en mer aktiv rolle i hvordan deres leverandører håndterer både arbeidsforhold og klima og miljø. Dette vil igjen bidra til å forbedre kvaliteten på data tilgjengelig for investorer så de kan ta mer informerte beslutninger om bærekraftige investeringer. Samtidig har EU godkjent en ny avskogingsforordning for å sikre at selskaper anstrenger seg for å redusere avskoging i sine forsyningskjeder.
4. Investorer vender tilbake til bærekraftige fond
Bærekraftige fond, som hadde en enorm vekst i 2021, har opplevd svekket interesse de siste to årene. I Q1 2024 var kapitalflyten i bærekraftige fond negativ, som innebærer at investorer solgte mer fond enn de kjøpte. Derfor var det oppmuntrende å se at trenden snudde i forrige kvartal. Den positive kapitalflyten i bærekraftige fond er drevet av europeiske investorer som fortsetter å prioritere bærekraftige investeringer. For USA og resten av verden isolert er det fortsatt en negativ kapitalflyt, men takten på nedsalget er halvert fra Q1 til Q2 i 2024. Et viktig moment er at den relative avkastningen til bærekraftige fond ser ut til å ha forbedret seg sammenlignet med “vanlige” fond.
Nysgjerrig på hvilken miljøkostnad dine investeringer har? Mål med vårt verktøy her.
5. Flere juridiske seire for klimaaksjoner
Globalt har antallet klimarettssaker gått litt ned de siste to årene. Samtidig ser vi flere viktige seire og en økning i rettssaker i den sørlige delen av verden, der en stor andel av miljøskader blir utført, og det samtidig trengs mer støtte til berørte samfunn. Et område med en økning i rettslige handlinger er grønnvasking; en form for misledende markedsføring der et produkt eller selskap blir fremstilt som mer miljøvennlig enn det som faktisk er tilfelle. Siden 2017 har over 70 prosent av saker som handler om å rettsforfølge selskaper for slik falsk reklame vært vellykket, og antallet øker hvert år.
Nasjonale myndigheter kjenner også på det juridiske presset; i april 2024 fant Den europeiske menneskerettighetsdomstolen at Sveits ikke oppfylte sine forpliktelser for helse og velvære, på grunn av kritiske mangler i etableringen av et relevant nasjonalt regelverk for å begrense nasjonale klimagassutslipp. Og denne sommeren droppet den britiske regjeringen sitt forsvar av en ny kullgruve i Cumbria etter en avgjørelse fra den britiske høyesterett.
Et skritt i riktig retning
Optimisme handler ikke om å ignorere realitetene ved klimaendringer, men om å anerkjenne og forsterke løsningene som allerede utgjør en forskjell. Vi kan ikke ignorere at global oppvarming allerede er farlig nær målet på 1,5 grader satt i Paris i 2016. Men alle punktene vi har vært innom viser at vi sakte, men sikkert er på rett kurs, og gir konkrete eksempler på hva som kan gjøres for å forhindre de verste effektene av klimaendringene.
Les mer om hvordan Formue jobber med bærekraft i porteføljene.
Kilder:
- Fornybar energi vs.kull: IEA
- Kinas utslipp nådde toppen: “Carbon brief”
- Klimarettssaker: [LSE]
- Prinsipper fra Det hvite hus: White House