–Mer tid til det som engasjerer meg

Skrevet av Ingun Stray Schmidt

Etter å ha utviklet og solgt to selskaper med kjempesuksess er Hilde Midthjell mer enn noen gang opptatt av hva hun bruker tiden sin på. – Ved å overlate formuen min til Formue har jeg sluppet å bekymre meg for den delen av livet mitt. Jeg har fått mer tid til å gjøre det som engasjerer meg og som jeg er god på, sier Midthjell.

Formue bevarer og utvikler formuer som er skapt av mange dyktige og hardtarbeidende entreprenører. En av dem er Hilde Midthjell. Først bygget hun opp og solgte Dermanor/Dermagruppen, en ledende og lønnsom bedrift innen salg av hudpleie- og makeup-produkter, og deretter kjøpte hun strikkebedriften Dale of Norway.

Snudde selskapet

Der gjennomførte hun en imponerende omstrukturering før hun solgte selskapet med god gevinst til private equity-selskapet Altor på tampen av 2017.  Etter over 30 år som gründer og bedriftsleder har Hilde Midthjell hatt et roligere år.

– Jeg vet fortsatt ikke hva det neste store prosjektet blir, hvis det blir et nytt prosjekt. Jeg grubler til jeg finner noe jeg har lyst til å gjøre. Jeg er opptatt av å jobbe med ting som oppleves meningsfullt. Det var drivkraften da jeg gikk inn i Dale of Norway også, sier hun.

Brukte for lite tid på å forvalte egne verdier: – Jeg forstod etter hvert at jeg brukte altfor lite tid på å forvalte min private formue i forhold til å forvalte firmaet. Jeg kunne være utrolig nøye med å forhandle priser og avtaler med leverandører, men hva som skjedde med det jeg hadde privat var underordnet, forteller Hilde Midthjell. Alle foto: Einar Aslaksen.

Økonomisk suksess

Hilde Midthjell har i dag en stor formue som er skapt gjennom hardt arbeid over mange år. Som mange suksessfulle gründere har hun opplevd at det har vært vanskelig å få tid til forvaltning av kapitalen ved siden av fullt engasjement i selskapet, både som eneeier og daglig leder.

– Jeg forstod etter hvert at jeg brukte altfor lite tid på å forvalte min private formue i forhold til å forvalte firmaet. Jeg kunne være utrolig nøye med å forhandle priser og avtaler med leverandører, men hva som skjedde med det jeg hadde privat var underordnet, forteller Midthjell og legger til:

– Å skape god business synes jeg er spennende. Jeg trigges av utfordringer og å få til noe. Jeg liker struktur, orden, markedsføring og mennesker. Finans og aksjer er ikke min greie, der er folk forskjellige.

Ville sysselsette pengene

I 2009 forlot hun Dermanor/Dermagruppen etter å ha solgt bedriften to år tidligere for en halv milliard kroner. Da var hun klar for å engasjere en rådgiver som kunne ta hånd om formuen.

– Jeg var opptatt av å få mer tid og mindre belastninger. Men jeg ville heller ikke ha pengene i banken, jeg ville sysselsette dem, forteller hun.

– Det var mange som tok kontakt med meg på den tiden, men jeg valgte Formue fordi jeg hadde hørt mye bra om selskapet. Jeg likte den uavhengige måten selskapet jobber på, forteller hun.

Langvarig relasjon

Som entreprenør har Midthjell vært opptatt av å bygge sten på sten fremfor å ta høy risiko.

– Det samme gjelder for måten jeg forvalter pengene mine på. Jeg er opptatt av å ta vare på den formuen jeg har skapt, men jeg er ikke opptatt av at den skal dobles. Derfor liker jeg den diversifiserte måten Formue har bygget opp porteføljen min på, sier hun.

– Mange har en plan for bedriften de utvikler, men de er ikke like flinke til å legge en plan for formuen. Kjenner du deg igjen i det?

– Absolutt. Jeg synes det er mye morsommere med selskaper som jeg kan forstå og bygge opp, sier hun.

Alt på ett sted

Med en betydelig formue følger også et ansvar for hva som skal skje ved eventuell sykdom og død. Det ansvaret har også Midthjell kjent på.

– Gjennom Formue har jeg ordnet alt fra testament til fremtidsfullmakt. Jeg har også fått hjelp til å sette opp en stiftelse, slik at alt er avklart når jeg dør. I tillegg har jeg etablert sikkerhetsrutiner rundt bankkontoene mine. Jeg føler at jeg er kunde i et selskap som ivaretar meg på veldig mange områder, og det er veldig betryggende, sier hun og legger til:

– Formues forretningsførsel fører også alle regnskapene mine. Jeg har opp gjennom årene opplevd å forholde meg til veldig mange som har tilknytninger og har skjulte bindinger. Det synes jeg ikke noe særlig om, sier hun.

Føler seg godt ivaretatt: -Jeg føler at jeg er kunde i et selskap som ivaretar meg på veldig mange områder, og det er veldig betryggende. Foto: Einar Aslaksen.

Verdifull rådgivning

Parallelt med eierskapet i Dale of Norway har Midthjell de siste ti årene investert betydelig i eiendom, gjennom ulike investeringsselskaper. Som aktiv forretningskvinne med ulike engasjementer har hun hatt behov for rådgivning på områder utover forvaltningen av formuen.

– Jeg har ikke et stort investeringsmiljø rundt meg, eller en familie som har kompetanse på finans. Driftsbiten er jeg god på, men når det gjelder finans, det vil si valutasikringer, valg av meglerforetak ved salg av selskapet og lignende, har det vært godt å ha dyktige personer i Formue å snakke med, og ta med i ulike møter, sier hun og legger til:

– Av og til blir jeg behandlet merkverdig fordi jeg er kvinne. Jeg takler det profesjonelt, men det har vært godt å ha kompetente rådgivere å snakke med, som kjenner til det jeg holder på med og som er fornuftige når sånt skjer, sier hun.

Vil gjøre noe meningsfullt

Etter salget av Dale of Norway har tempoet i hverdagen til Midthjell roet seg betraktelig ned. Flere år med lange dager foran PC-en, munnet ut i betennelse i begge skuldrene som det har tatt tid å bli kvitt. Noe av tiden bruker hun på å bli bedre kjent med ulike veldedige prosjekter som hun kan tenke seg å støtte.

– Jeg har blant annet engasjert meg som styremedlem i Partnership for Change og Unicef. Jeg har opprettet min egen stiftelse, og der har jeg lyst til å få til noe som har god effekt. Da er det fint å snuse på hva som fungerer, hvordan andre gjør det og finne prosjekter som engasjerer meg, sier hun.

Sløser verken med penger eller tid

Tenker du annerledes på det å ha en formue nå enn det du gjorde før?

– Jo større den blir, jo mer profilert blir den. Etter at jeg solgte Dale of Norway økte den til over en milliard kroner, noe som gjorde at jeg fikk mer oppmerksomhet. Men jeg har allerede nok å leve av, og jeg er ikke opptatt av å bruke mye penger. Det er greit å kjenne at jeg har så mye penger at jeg kan gjøre hva jeg vil, men jeg sløser ikke penger på et prosjekt jeg ikke er sikker på, sier hun og legger til:

– Jeg kjenner at det kribler litt, men jeg er mer bevisst enn jeg noen gang har vært på hva jeg skal bruke tiden min på resten av livet!

Ingun Stray Schmidt Head of PR and content i Formue

Ingun har ansvar for innhold og PR i Formue. Hun har redaksjonelt ansvar for alt skriftlig materiell som publiseres på Formues blogg Innsikt, samt rapporter som produseres fra Formues Marketingavdeling. Hun er konsernets pressekontakt.

Kontakt oss