
Vi står midt i flere strukturelle skift i verdensøkonomien. Når fremtiden blir mer uforutsigbar, øker behovet for å bygge hardføre porteføljer. Det er én ting vi vet sikkert: vi kan ikke kontrollere markedene, men vi kan kontrollere hvordan vi investerer.
Seks drivkrefter endrer spillereglene
Aldrende befolkning og fallende fødselsrater, enorme teknologiske omveltninger knyttet til kunstig intelligens, offentlige utgifter som vil øke mer enn skatteinntektene, geopolitisk fragmentering og militær opprustning, en politisert energitransisjon og eskalerende klimaendringer. Hver for seg har disse stor påvirkningskraft, men det er kombinasjonen av dem og hvordan de kan påvirke hverandre, som skaper et utfallsrom som er stort og uforutsigbart. Når disse kreftene i tillegg sammenfaller i tid – og kan gå i ulike retninger – øker sannsynligheten for overraskelser. Det gjør det enda viktigere å sørge for at porteføljens byggeklosser ikke bare er mange, men også gode.
Les også: Nyhetene som bekrefter den nye økonomiske æraen – del 1 og del 2
Tidevannet vil ikke løfte alle båter
Ingen vet hvordan de neste årene blir. Men det er rimelig å forvente flere uventede skift i inflasjon, renter og forventninger til vekst og inntjening. Resultatet kan bli en mer urolig markedsutvikling. I tillegg vil høyere finansieringskostnader og mer selektive investorer bidra til å skille de sterke selskapene fra de svake. Virksomheter som står bak teknologiske gjennombrudd, utnytter det geopolitiske landskapet til sin fordel eller bidrar til energiløsninger eller klimatilpasninger, vil ha gode forutsetninger for å lykkes. Med andre ord store investeringsmuligheter, men de kan også bli mer krevende å finne i et markedsklima preget av økt usikkerhet og støy.
Har du rett portefølje for den nye æraen? Kontakt oss her
Framgang som normaltilstand
Økonomisk vekst er forutsetning nummer en for at de fleste finansielle investeringer skal gi god avkastning. Heldigvis har dette vært normaltilstanden de siste tiårene, og vi må anta det blir normalen også i fremtiden. Siden 1945 har det kun vært to år med negativ global BNP-vekst: 2009 og 2020. Over tid gir dette gode argumenter for å være eksponert mot økende etterspørsel etter varer og tjenester – først og fremst i form av aksjer, både på og utenfor børs. Men å ha alle pengene i aksjemarkedet, som noen argumenterer for, fordrer en ekstremt høy risikotoleranse. De fleste investorer vil ha behov for en portefølje som står på flere ben og som gir stabilitet nok til å stå gjennom turbulente perioder.
Litt tango og vals, men også polka
God risikospredning handler ikke om å forutsi neste sving i markedene, men om å bygge en portefølje som tåler det uventede. Den beste måten å gjøre dette på, er å kombinere investeringer som ikke svinger perfekt i takt. I en tango skal danserne helst følge hverandre tett. Hvis den ene trår feil, trår ofte den andre også feil. I en god portefølje vil vi heller ha investeringer der noen danser tango, noen vals og andre polka. Hvis noe går dårlig, kan noe annet gå bra eller i det minste mindre dårlig. Resultatet blir at samlet porteføljerisiko blir lavere enn summen av hver enkelt investering sin risiko.
Selv om vi vet i hvilken grad ulike investeringer har danset i takt eller utakt tidligere, vet vi ikke hvordan pardansen blir frem tid. Bare de siste årene har vi sett perioder der verdien av aksjer og obligasjoner faller eller stiger samtidig, noe som dempet risikospredningseffekten. Likevel, jo flere gode byggeklosser som inkluderes i porteføljen, desto større blir sannsynligheten for at de ikke svinger i takt.
Slik bygger Formue porteføljer
Vi er opptatt av å spre kundenes investeringer, ikke bare mellom opptil seks ulike investeringskategorier, men også bredt innad i hver av dem. Fordelen er enkel, men viktig: Lavere svingninger gjør det lettere å holde seg til planen. Det er det som gir best langsiktig resultat. En mulig ulempe ved tilnærmingen er at avkastningen ikke matcher aksjemarkedet når optimismen herjer i markedene. Men når usikkerheten øker igjen, er det en god grunnmur som kan gjøre at vi forblir investert inn i neste oppgangsperiode.
Mens børsnoterte aksjer handles hvert sekund eller minutt, og dermed reflekterer markedsstemningen fra skanse til skanse, verdsettes unoterte aksjer og eiendom gjerne en gang i kvartalet. Når disse verdiene derfor svinger mindre enn børsene, betyr ikke det at selskapene eller eiendomsverdiene ikke påvirkes av usikre tider. Det kan likevel ha stor verdi at de oppleves som mer stabile. Så kan man jo alltids spørre hva som er mest rasjonelt, å fastsette verdien av en virksomhet hvert sekund eller hvert kvartal.
Har du rett portefølje for den nye æraen? Kontakt oss her
Mer usikker fremtid = høyere nytteverdi av risikospredning
Jo mer usikre fremtidsutsiktene er, desto viktigere blir det å ikke investere for snevert eller med for høy risiko. I aksjemarkedet viser historien viser at det ofte er noen få selskaper som står for nesten all avkastning. Eksempelvis fra 1990 til 2020 sto kun 2,4 prosent av selskapene for all avkastning i det globale markedet. Vi tror en kombinasjon av indeksfond (som fanger opp alle selskapene i et marked) og aktive fond (som prøver å identifisere vinnerne), vil gi gode resultater de neste årene.
Det er gode argumenter for at vi bør forvente perioder med både svakere økonomisk vekst og lavere avkastning i aksjemarkedet, enn det vi har vært vant til. Det kan innebære at vi får en lavere buffer før avkastningen i perioder blir lav eller negativ. Dette er derfor nok et argument for å kontrollere risiko gjennom grundig porteføljekonstruksjon.
Hva med gull og kryptovaluta?
Gull og Bitcoin har steget over 40 prosent det siste året. Høy avkastning alene er likevel ikke nok til å kvalifisere som komponenter i en portefølje-grunnmur. Goldman Sachs bruker fem kriterier: 1) stabil inntektsstrøm (som i obligasjoner) 2) avkastning knyttet til økonomisk vekst (som i aksjer og privat equity) 3) forutsigbare egenskaper for risikospredning 4) kan dempe verdisvingninger i porteføljen (som hedgefond) og 5) inflasjonsbeskyttelse (som eiendom og aksjer). Verken gull eller krypto skårer høyt på disse kriteriene. De gir ikke løpende avkastning og har ingen iboende verdiskapning. Slike investeringer behøver ikke utelukkes, men de bør ikke danne fundamentet.
Forutsetninger for å være investor
Du må ha tro på at verden vil bestå gjennom både denne og kommende amerikanske presidentperioder. Du må også ha tro på at det økonomiske og kapitalistiske systemet vil vedvare, og at investorer som tar risiko ved å låne pengene sine til selskaper, over tid fortsatt vil belønnes med god avkastning. Tilpasser du i tillegg investeringsporteføljen til din faktiske risikotoleranse, og forbereder den og deg selv på både finvær og ruskevær, er den viktigste jobben gjort – av det du kan gjøre noe med selv.