Fem kunstopplevelser du burde få med deg i Stockholm denne våren

Skrevet av Katinka Traaseth

Market Art Fair regnes som Nordens ledende kunstmesse innen samtidskunst. 12.–14. mai samler kunstmessen 47 gallerier i Stockholm, som til sammen viser over 90 kunstnere. Samtidig som messen, setter galleriene og museene opp ambisiøse utstillinger, dermed er dette en spennende tid å bli kjent med Stockholms kunstscene.

I anledning den kommende kunstmessen har vi bedt direktør for Market, Sara Berner Bengtsson, om å dele sine tips til hva man bør få med seg i Stockholm denne våren.

Bildet over er av Jonathan Pihlgren og er fra utstilling på Färgfabrikens Konsthall (foto: Fredrik Åkum).

Marabouparken

Marabouparken konsthall er et kunstgalleri med skulpturpark i Sundbyberg, som har vunnet prisen Sveriges vakreste park. De har den siste tiden hatt et veldig spennende program innen internasjonal samtidskunst, og 13. mai åpner de utstilling med den norsk-samiske kunstneren Silje Figenschou Thoresen.

Adresse: Löfströmsvägen 8, Sundbyberg

Marabouparken i Stockholm

Marabouparken kunstgalleri som ligger i parken, viser samtidskunst med fokus på menneskelige forhold i samfunnet, historien og nåtiden.

Carl Eldh

Carl Eldh var en av Sveriges mest fremtredende skulptører på begynnelsen av 1900-tallet. I dag er hans tidligere atelier blitt et museum, og er et av Stockholms mest idylliske steder. Hvert år inviteres en ny kunstner til å stille ut samme med Eldh’s verk i atelieret. I år stiller museet ut den internasjonalt anerkjente kunstneren Ingela Ihrman, som blant annet representerte Sverige på Veneziabiennalen i 2018. Utstillingen åpner 11. mai.

Adresse: Lögebodavägen 10,  Stockholm

Ingela-Ihrman-Carl-Eldhs-Ateljemuseum-Fotograf-Valdemar-Asp

Ingela Ihrman, utstilt på Carl Eldhs atelier. Foto: Valdemar Asp.

Artipelag

Akkurat nå vises ”På armlengdes avstand”, en must-see utstilling på Artipelag for de som er interesserte i nordisk kunst fra 1900-tallet. Utstillingen viser verk fra Tangen samling, verdens største samling innen nordisk kunst. Her kan du ser verk av sentrale kunstnere som Isaac Grünewald, Olle Baertling, GAN, Asger Jorn og Sigrid Hjertén. Om du ikke har anledning til å få med deg utstillingen nå, så kommer det flere muligheter til å se samlingen når Kunstsiloen åpner i 2024.

Adresse: Artipelagstigen 1, Gustavsberg

Artipelag På armlengdes avstand

Artipelag, Hundre år med nordisk kunst: “På armlengdes avstand”. Foto: Jean-Baptiste Béranger

Färgfabrikens Konsthall

Färgfabrikens Konsthall på Liljeholmen vies hvert år en utstilling til et ungt kunstnertalent som har mottatt Beckers-stipendet. I år har utmerkelsen gått til Jonatan Pihlgren med begrunnelsen at han er ”instinktivt forankret i en narrativ ekspressiv tradisjon, men samtidig så åpenbart kjører sitt eget kunstneriske løp helt uten sikkerhetsnett”. Jonatan vil også være aktuell på Market Art Fair med Coulisse Gallery.

Adresse: Lövholmsbrinken 1, Stockholm

Fargefabrikken konsthall Jonatan Pihlgren

Fargefabrikken kunstgalleri, Jonatan Pihlgren. Foto: Fredrik Åkum.

Dra til Norrköping!

Knapt en og en halv time med tog fra Stockholm finner du Norrköping, og det relativt nystartede museet Ståhl Collection. Her kan man se en fantastisk og personlig samling av svensk og internasjonal samtidskunst av høy kvalitet med kunstnere som Louise Bourgeois, Georg Baselitz, Tracey Emin og Ai Weiwei.

Adresse: Garvaregatan 4 D, Norrköping

Utstilling: Ståhl Collection, Cajsa von Zeipel: I´m taking the kids (2019). I bakgrunnen ser man verk av Sirous Namazi, Sterling Ruby, Samaneh Reyhani og Günther Förg.

 

Katinka Traaseth Leder for kunstavdelingen i Formue

Katinka har det overordnede ansvar for kunstavdelingen i Formue, som inkluderer kunstrådgivning, kunstarrangementer, kunst-nyhetsbrev, utstillinger på Formue, og utvikling av Formue Kunstsamling. Hun har bred erfaring innen kunstfeltet med rådgivning, arrangementer og innhold.

Kontakt oss