Fem skulpturparker du kan oppleve i sommer

Skrevet av Formue

Det er ikke bare på kunstgalleriene og i museets saler man kan oppleve kunst. Sommeren byr på en spennende mulighet til å utforske kunst utendørs. Noen av Europas fremste skulpturparker inviterer til en unik opplevelse med en kombinasjon av spektakulær kunst, naturens ro og arkitektur i verdensklasse. Her er fem skulpturparker vi anbefaler et besøk i sommer, om du er i området, eller som en egen kunstdestinasjon.

Foto: Luftfoto av Wanås med skulpturparken og Wanås slott. Fotograf: Per Pixel 

1. Château La Coste, Frankrike 

Chateau La Coste ligger 20 minutter fra Aix-en-Provence, Frankrike, og tilbyr en kombinasjon av samtidskunst, arkitektur, hotell, mat og vinkultur. Et høydepunkt er den unike kunst- og arkitekturvandringen omringet av vinåkrene. Skulpturparken består av 40 skulpturer og installasjoner av verdenskjente kunstnere og arkitekter som Louise Bourgeois, Alexander Calder, Frank O. Gehry, Yoko Ono og Per Kirkeby.  

I sommer vises fem skulpturer av den tyske kunstneren Anselm Kiefer utendørs på Renzo Piano paviljongen. Skulpturene tilhører serien “Women of Antiquity” og består av brudekjoler i bronsje. Hver kjole bærer individuelle egenskaper fra en kvinnelig karakter i historien. Blant dem er en fremstilling av den greske lyriske dikterinnen Sappho, som bærer et tårn av blybøker på skuldrene, og er kunstnerens monument for alle de ukjente kvinnelige dikterne. 

Mens du er der kan du nyte et godt måltid på en av stedets flotte restauranter – vi anbefaler en avslappet lunsj på The terrasse eller argentinsk grill på restauranten til Francis Mallman.

Adresse: La Puy-Sainte Reparade, Provence, Frankrike
Les mer  

Hvis du befinner deg i Provence og ønsker å utforske mer kunst og arkitektur, bør du ta en kjøretur til LUMA Arles. Kunstsenteret imponerer med sin tårnbygning som er tegnet av den anerkjente kanadisk-amerikanske arkitekten Frank O. Gehry. Inspirert av den postimpresjonistiske maleren Vincent van Gogh, forsøkte Gehry å fange det samme lyset som den nederlandske kunstneren søkte i Sør-Frankrike. Spesielt lot han seg inspirere av Van Goghs mesterverk Starry Night, som ble malt i Arles i 1889.

Hvis du først er i Arles, kan vi anbefale en drink på hotellet L’arlatan som er en kunstopplevelse i seg selv – hele hotellet er utsmykket av kunstneren Jorge Pardo.  

Adresse: Parc des Ateliers, 35 Avenue Victor Hugo, 13200 Arles, Frankrike
Les mer  

2. Wanås Konst, Sverige

Igshaan Adams

Foto: Igshaan Adams, I Am You, 2015. _Permanent. Fotograf: Mattias Givell and Wanås Konst – The Wanas Foundation

Wanås Konst er et sted hvor kunst, natur og historie møtes. En unik samling av kunst er gjemt rundt i den frodige parken og de gamle varehus- og låvebygningene ved Wanås slott. Her finner kunsten en uformell harmoni med naturen, uten restriksjoner, og det er den personlige opplevelsen som står i fokus. Wanås Konst sin faste samling inkluderer i dag rundt 70 verk, hvor flertallet er å finne i parken. Den inkluderer verk av artister som Jenny Holzer, Nathalie Djurberg og Hans Berg, Dan Graham, Ann Hamilton og Ann-Sofi Sidén. Parken er åpen hver dag, hele året, og inviterer til å oppdage kunsten i sitt naturlige miljø. 

I sommer vises et stort kunstprosjekt utendørs med den samiske kunstneren Carola Grahn. Hun utforsker menneskers forhold til naturen, ritualer og hellige steder. Med et spor av mørk humor og referanser til populærkultur og samiske tradisjoner, oppfordrer Grahn til refleksjon og handling rundt spørsmål som gjelder maktstrukturer, jord og eierskap, klodens fremtid og vår egen livsstil. 

Adresse: Vanås, 289 90 Knislinge, Sverige
Les mer.

3.The Tarot Garden – Il Giardino dei Tarocchi, Italia 

Il Giardino dei Tarocchi er en fortryllende skulpturpark som ligger i det sørlige Toscana, Italia. Det fransk-amerikanske kunstikonet, Niki De Saint Phalle hadde visjonen for parken og jobbet med utførelsen og finansieringen i nesten 20 år. Sammen med sitt team lagde hun en skulptursti bestående av 22 skulpturer, som forestiller tarots Major Arcana. Parken er preget av kunstnerens unike visjon, og hun brukte speil, keramikk og jern for å tilføre skulpturene livlige farger. Skulpturene har avrundede, fyldige og feminine former, som kjennetegner De Saint Phalles senere verk. 

De Saint Phalle ble inspirert av Park Guells surrealistiske park i Barcelona, Spania og den fantasifulle Garden of Monsters i Bomarzo, Italia. Hun var en meget ambisiøs kvinne og klarte å lage noe like spektakulært; kunst og natur flettes sammen i The Tarot Gardens magiske skjønnhet.  

Adresse: 58011 Capalbio, Grosseto, Italia.
Les mer.

4. Louisiana Museum of Modern Art, Danmark

Louisiana Skulpturpark

Foto: Louisiana Skulpturpark. Øvre plæne i Skulpturparken. Alicja Kwade. Pars Pro Toto, 2018. Fotograf: Kim Hansen

En kort togtur fra København ligger et av Skandinavias ledende museer, Louisiana Museum of Modern Art. Museumsbygget er kjent som et ikon innen dansk modernistisk arkitektur. Påbyggene til den originale villaen ligger horisontalt og sklir diskret inn i sine landlige omgivelser. Det er ikke uten grunn at rommet der Giacometti-skulpturene vises med utsikt til innsjøen har blitt en publikumsfavoritt.

I tillegg til en spektakulær kunstsamling og et ambisiøst utstillingsprogram, byr Louisiana på en unik samling av 45 stedsspesifikke skulpturer i parken. Noen av dem er bemerkelsesverdige og umiddelbart gjenkjennelige, mens andre er nesten skjult eller går omtrent i ett med omgivelsene. I skulpturparken finner du verk av anerkjente kunstnere som Henry Moore, Max Bill, Joan Mirò, Alicja Kwade og Richard Serra.

Det spesielle samspillet med naturen, den flotte utsikten, det skiftende været og årstidene byr alltid på en ny opplevelse. Museet er en perle, og det er alltid like gledelig å komme tilbake til Louisiana sine vakre omgivelser. Det slår aldri feil å sette av tid til en lunsj i hagen under besøket.

I sommer viser museet utstillinger med Ragnar Kjartansson, Nan goldin og Niko Pirasmani.

Adresse: Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk, Danmark
Les mer  

5. Kistefos, Norge

kistefos all of nature flows through us

Foto: ´All of Nature Flows Through Us`, Marc Quinn. Kreditering: Kistefos

Når man snakker om skulpturparker, kan man ikke utelate Kistefos som viser internasjonal kunst i verdensklasse på Jevnaker. Beliggende i naturskjønne omgivelser, tar Kistefos besøkende med på en reise blant 51 stedsspesifikke verk av anerkjente samtidskunstnere som Yayoi Kusama, Pierre Huyghe, Jeppe Hein, Ida Ekblad, John Gerrard,  og Elmgreen & Dragset. Museets samling av skulpturer spenner fra det monumentale til det overraskende, det dyptloddende til det lekne.

Årets utstilling i “The twist” viser den første store soloutstillingen i Norge med den britiske kunstneren Tony Cragg. Det imponerende museumsbygget som vrir seg over elven er tegnet av den anerkjente arktiekteten BIG. Og i Nybruket vises utstillingen “Copy Paste” med ikoniske verk fra samlingen til Christen Sveaas kunststiftelse.

Frem til 1955 var Kistefos et fabrikkområde og tresliperiet produserte tremasse til papirindustrien internasjonalt. I dag inviteres publikum til å besøke de gamle fabrikklokalene. Her kan du oppleve flere av de gamle maskinene som er satt i drift igjen, og tresliperiet byr også på noen spennende møter med kunsten.

Kistefos er et sted hvor kunst, natur, arkitektur og historie smelter sammen.

Adresse: Samsmoveien 41, 3520 Jevnaker
Les mer.

Dette er bare noen få av de spektakulære skulpturparkene Europa har å by på. Vi håper denne listen kan være til inspirasjon for dine sommerplaner.  

 

Interessert i å lære mer om kunst? Meld deg på vårt kunst-nyhetsbrev!
Input the campaign name that submitters should be added to.
Del artikkel

Kontakt oss