Formuesdagen 2022: Hvordan skape morgendagens verdier?

Skrevet av Hege Høpfner

En industriell revolusjon på linje med de vi har sett historisk, er nødvendig for å komme i mål med det grønne skiftet. Det kom fram under paneldebatten på Formuesdagen 2022. Murshid Ali, Yngve Slyngstad og Ellen Amalie Vold diskuterte hvor og hvordan morgendagens formuer skal bygges, og hva som driver dem som skal skape disse.

Formuesdagen 2022 ble holdt på The Hub i Oslo 23.november. Årets arrangement handlet om formuers evne til å skape mer enn avkastning. Klimakrisen og behovet for nye løsninger og ny teknologi ble hovedtema i paneldebatten som handlet om «hvordan skape morgendagens verdier».  Ønsker du å se hele debatt-innslaget så kan du se det her:

Menneskehetens største utfordring

Klimakrisen er et mørkt bakteppe for det Yngve Slyngstad, sjef for Aker Asset Management, beskriver som den største investeringsutfordringen menneskeheten har akkurat nå.

– Vi må øke investeringen i energikomplekset fra cirka 2,5% av verdens BNP, til mest sannsynlig fire prosent. Det finnes ikke bedrifter med balanse til å kunne gjøre dette og regjeringen har ikke lyst, så på en eller annen måte må institusjonelle investorer motiveres til å være med på denne endringen, sa Slyngstad.

Den tidligere lederen for Oljefondet mener Nord-Europa og Japan kommer til å bli viktige fremover, og at Norge kommer til å bli gode på løsninger med havvind og karbonlagring. Men han tror ikke vi har forstått utfordringen vi står ovenfor.

– Hver gang det er et skifte i energiforbruket har vi samtidig hatt en industriell revolusjon. Det skjedde med kull og dampmaskiner, så med elektrifiseringen og nå skjer det en gang til. Men vi kan ikke slutte med kull og gass før vi har funnet på noe nytt, gjort på en annen måte, sa Yngve Slyngstad.

Behov for en industriell revolusjon

Yngve Slyngstad påpeker at problemene kommer raskere enn vi greier å få løsninger på plass, og at vi det neste tiåret vil bli mer og mer skuffet over hva vi ikke får til før vi går på en kjempesmell.

– Men når vi mennesker virkelig får kniven på strupen finner vi ut av det, så jeg er ikke så langsiktig pessimistisk selv om det ser dårlig ut nå. Så det siste jeg vil forsøke å gjøre i min karriere er å sette neste generasjon i gang med å skru sammen en annen type verdensøkonomi som bruker ressurser på en annen måte og har en annen teknologi. Dette må skape en bærekraftig struktur som påvirker absolutt alt, fra måten vi bygger verdens byer på, driver industri på til måten vi lever våre hverdagsliv. En stor industriell revolusjon er nødvendig for å få til dette, sa han.

Investeres i teknologiselskaper og klima

Murshid Ali står bak en rekke gründersuksesser og bygger nå opp Skyfri, et selskap som skal digitalisere driften og vedlikeholdet av solenergiparker. Som tek-gründer siden 2010 har han sett startup-landskapet forandre seg drastisk, med større risikovilje og at utenlandskapital for alvor har fått øynene opp for norske startups.

– Interessen for å investere i tek-selskaper som Skyfri har eksplodert, og det er vanvittig mye kapital som blir sluset inn i klimateknologi. Men selv om fond henter rekordbeløp for å bekjempe klimakrisen, har jeg likevel inntrykk av at de sitter på pengene og kun investerer i de beste casene der de ser de kan få en faktisk avkastning, sa han.

Også Ellen Amalie Vold, administrerende direktør i  Norsk Venturekapitalforening (NVCA), ser flere investeringer og mer tilgang på kapital til startups og innovasjonsbedrifter.

– Det er likevel fortsatt en vei å gå på samfunnsnivå for å se verdien av disse bedriftene med tanke på hvordan de bidrar med arbeidsplasser og penger i statskassen. Og til tross for mye kapital i omløp ser vi en større asymmetri selskapene imellom. De beste selskapene får mer, mens det er vanskeligere for de som ikke hevder seg i toppen, sa Vold.

Formuesdagen i sin helhet

Paneldebatten var ett av flere spennende innlegg i årets stjernespekkede program. Deltakerne hørte om hvordan store formuer er skapt og tapt i et historisk perspektiv med Knut Sogner og Formues viseadministrerende direktør Alexander Heiberg. Vi ble bedre kjent med Lisbeth Berg-Hansen som har pendlet mellom politikk og næringsliv hele livet, og Terese Hallén-Hasas som er 6.generasjons eier i den legendariske hanske- og skinnbutikken Hanske-Hallén i Oslo. Og i kjent «sånn er du»-stil, fremførte Harald Eia og Nils Brenna en mer humoristisk tilnærming til hvordan formuende egentlig er, basert på en spørreundersøkelse til de i salen.

Har kan du se innledningen til Formuesdagen med administrerende direktør Øystein Bø og programleder Sunniva Rose:

 

Hege Høpfner Content Producer i Formue

Hege produserer artikler og videoer til Formues nettsider og sosiale medier, og er en erfaren innholdsprodusent.

Kontakt oss