Geografi kan påvirke din porteføljes risiko

Bevare & Utvikle / Fredrik Sjetne
2020-09-17

Risikospredning er et sentralt verktøy i arbeidet med å bevare og utvikle formuer. Sammensetningen av sektorer i dine investeringer kan avsløre om porteføljen bærer unødvendig risiko. La oss se litt nærmere på sektorsammensetningen i det globale aksjemarkedet.

Søylene i figuren illustrerer fordelingen av de 11 sektorene aksjer vanligvis deles inn etter i den globale aksjeindeksen MSCI All Country World (ACWI) og et lite utvalg av lokale og regionale MSCI-indekser. Vi har blant annet tatt med USA, Norden og fremvoksende markeder.

Fra figuren kan vi se at sammensetningen av sektorer varierer mellom land og regioner. Med andre ord hvor du investerer geografisk sett gir ulik fordeling av de sektorene du ender opp med i porteføljen. I USA får man for eksempel store andeler i informasjonsteknologi og kommunikasjon, men svært lite i sektorene materialer og industri, sammenlignet med Europa og spesielt Norden.

Når man bygger opp en investeringsportefølje, ønsker man å ta del i verdiskapingen som skjer i porteføljeselskapene. Fra et risikospredningsperspektiv er det hensiktsmessig å forsøke å ta del i alle verdens selskapers verdiskaping fremfor å utelukkende snevre fokuset inn mot en håndfull selskaper eller sektorer man har spesielt tro på.

En diversifisert portefølje på tvers av regioner og sektorer bidrar til å redusere unødvendige risikofaktorer som påvirker spesifikke sektorer eller selskaper innen enkelte sektorer.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.