Gi en kunstgave til jul

Skrevet av Katinka Traaseth

Julaften nærmer seg med stormskritt, og for mange av oss ender julegavene opp med å bli stress på tampen før ferien. Det samme spørsmålet dukker opp hvert år – hva gir man til de som “har alt”? I denne artikkelen deler våre kunsteksperter sine tips til unike kunstjulegaver.  

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Katja Bergstrøm.

Gled noen med et helt år med opplevelser

Medlemskap ved de ulike museene kommer med en rekke fordeler inkludert gratis adgang, invitasjoner til eksklusive forhåndsvisninger, omvisinger og rabatter i museumsbutikken. Museer som Nasjonalmuseet, MUNCH, Astrup Fearnley, KODE og Henie Onstad tilbyr medlemskap med ulike fordeler – besøk deres hjemmesider for mer informasjon. Et årlig medlemskap ligger gjerne fra kr. 500,-   

Gi museum i kunstjulegave - Formue

Bilde: Before Tomorrow – Astrup Fearnley Museet 30 år. Foto: Abrakadabra Studio

Når vi først snakket om museer så elsker vi en god museumsbutikk. Det er det perfekte stedet for å utforske ulike kuriositeter og spennende design – gjerne nordisk design. Her kan du finne morsomme gaver som takkekort, puslespill, glass, vaser, keramikk, bøker og andre spennende produkter. 

Butikken til Louisiana er en av våre favoritter. Den tilbyr et bredt utvalg av eksklusive interiørgjenstander, fra glass og keramikk til tekstiler. Sjekk ut denne håndlagde vasen i keramikk fra københavnermerket Wauw. Eller hva med å glede noen med nye kaffekopper fra merket Af Jord?  

Gi et kunstverk

Ta en tur innom julemarkedet til galleriene i Bispevika 10 – 14 desember. I et pop-up lokale i Operagata 65A viser Galleri VI, VII, Kösk og QSPA små skatter av et mangfoldig utvalg kunstnere. De tre galleriene har ulike profiler, og her kan man finne en variasjon innen originale kunstverk og edisjoner fra postkort, tegninger og trykk til malerier og skulpturer for under 40.000 kr.

KÖSK holder hånden på pulsen på norsk samtidskunstscene, og viser fram unge kunstnere. QSPA Bispevika setter søkelys på samtidskunstnere som arbeider med grafikk. VI, VII spesialiserer seg i internasjonal samtidskunst. Alle kunstverkene er ferdig innrammet og klare til å bli årets julegaver. 

Holiday Art Market

Julemarked for kunst, Holiday Art Marked.

Objekter designet av kunstnere – Shrig Shop 

Et hverdagslig objekt som er designet av kunstnere kan være et morsomt tilbehør for den kunstinteresserte. Den britiske kunstneren David Shrigley har butikken The Shrig Shop i København som tilbyr et variert utvalg av objekter designet av kunstneren selv. Her finner man alt fra litografier til kjøkkenhåndkler og keramikk. David Shrigley er kjent for sine karakteristiske lekne og humoristiske motiver som er skapt for å fremme glede, omtanke og nysgjerrighet.  

Tekannen “The tea is alive” vil definitivt skape liv på neste teselskap, eller hva med et av Shrigmas gavesett?  

Bilde: Shrig Shop. Exterior night. Photo: Anders Sundberg 

Shrig Shop. Exterior night. Photo: Anders Sundberg

Kunstedisjoner  

En fantastisk måte å bidra til en spirende kunstsamling er å gi trykk i gave. Mange anerkjente kunstnere produserer trykk som gjør verkene mer tilgjengelige prismessig. Videre så kommer de som oftest i størrelser som lett kan plasseres i et hjem. Det britiske nettgalleriet, Counter Editions tilbyr trykk fra ledende internasjonale samtidskunstnere som Tracey Emin, Howard Hodgkin, Rachel Whiteread og flere. Vi anbefaler å ta en titt på trykkene de nylig lanserte for å feire 75 års jubileet til ICA. Her finner du et spennende utvalg av trykk fra åtte ledende samtidskunstnere.  

Counter Editions. Antonia Showering setter sin signatur på verkene.

Boken er den beste gaven 

Et velkjent ordtak hevder at boken er den beste gaven, og vi kan ikke annet enn å være enige. Vi anbefaler Katy Hessels Story of Art Without Men, en bok som raskt ble en New York Times bestselger. Denne boken forteller kunsthistorien slik den aldri har blitt fortalt før, da den kun setter søkelys på kvinnelige kunstnere fra renessansen til i dag. The Story of Art Without Men omfavner alle betydelige kunstneriske utviklinger, og utforsker ikoniske kvinnelige kunstnere som Barbara Kruger, Guerrilla Girls og Jenny Holzer. I tillegg til å være god lesning egner boken seg til kaffebordet med sine friske farger. 

Katy Hessel. Story of Art Without Men 

Katy Hessel. Story of Art Without Men

Kjøp brukt  

Hva med en skattejakt på nett i annenhåndsmarkedet? På nettauksjonene kan du finne enestående kunstverk, design objekter, vintage smykker, antikviteter andre spennende skatter. Her har du muligheten til å gjøre et kupp og kjøpe en helt unik og personlig gave. Våre kunstrådgivere anbefaler å sjekke ut Stockholm-baserte auksjonshuset Bukowskis og Oslo-baserte Blomqvist. Begge tilbyr nettauksjoner, med kontinuerlig oppdaterte objektkataloger. Christiania auksjoner arrangerer en klassisk juleauksjon fra 5. til 7. desember, og katalogen vil være tilgjengelig fra 27. November. 

Blomqvist

Kunstreise

Kan det friste med en tur til Venezia? I 2024 er det tid for Veneziabiennalen for kunst. En av verdenes viktigste samtidskunst utstillinger som tar pulsen på dagens kunstscene, og definerer retninger for kommende år. Her har du mulighet til å nyte vakre omgivelser og italiensk mat samtidig som du kan se kunst i verdensklasse i hjertet av Venezia. Glemte vi å nevne at det er en av verdens mest romantiske byer?  

Veneziabiennalen er åpen fra 20. april til 24. november 2024.  

Venezia

I 2024 er det tid for Veneziabiennalen for kunst.

Lurer du på hva kunstekspertene i Formue kan bistå med? Les mer her. 

 

Katinka Traaseth Leder for kunstavdelingen i Formue

Katinka har det overordnede ansvar for kunstavdelingen i Formue, som inkluderer kunstrådgivning, kunstarrangementer, kunst-nyhetsbrev, utstillinger på Formue, og utvikling av Formue Kunstsamling. Hun har bred erfaring innen kunstfeltet med rådgivning, arrangementer og innhold.

Kontakt oss