Hva betyr normalvekt av aksjer?

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2020-02-20

I finans møter man ofte begreper som kjøp, selg, hold, eller over- og undervekt i aksjer. I Formuesforvaltning bruker vi selv begreper som undervekt, overvekt eller normalvekt i utformingen av vårt markedssyn. Men hva innebærer slike begreper?

Investeringer i aksjemarkedet de siste 120 årene har vist seg å være svært lønnsomt. Samtidig har avkastning gått hånd i hånd med høyere risiko. Investorer foretrekker ikke store svingninger i markedet, spesielt ikke på nedsiden. Derfor forventer investorene en kompensasjon for å påta seg aksjemarkedsrisiko.

Denne kompensasjonen kalles gjerne risikopremie eller aksjepremie. Aksjepremien måles som meravkastning i aksjer utover avkastningen i et risikofritt alternativ. Vanligvis benyttes korte eller lange statsobligasjoner ved beregning av aksjepremien.

I figuren over har vi illustrert fordelingen av årlige aksjepremier i det globale aksjemarkedet relativt til lange statsobligasjoner siden 1900. De grå,hvite og blå feltene i figuren markerer den tredjedelen av tiden med lav aksjepremie (under 0 prosent), normal aksjepremie (0 til 10 prosent) og høy aksjepremie (over 10 prosent). Med andre ord aksjepremien i perioder med henholdsvis undervekt, normalvekt eller overvekt i globale aksjer sammenlignet med obligasjoner.

Ett markedssyn som anbefaler en «normalvekt» i aksjeinvesteringer betyr ikke automatisk at man er negativ til aksjeinvesteringer i tiden fremover. Men det anbefales å opprettholde det strategiske utgangspunktet i porteføljen. I den tredelen av tiden med normal aksjepremie så har meravkastningen i globale aksjer relativt til lange statsobligasjoner vært mellom 0 og 10 prosent. Realisert aksjepremie i globale aksjer relativt til lange statsobligasjoner har i gjennomsnitt vært 3,2 prosent i året de siste 120 årene.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.