Hva skjedde med flyskammen?

Skrevet av Philip Mitchell

Til tross for økende billettpriser og høyere flyskatter ser flytrafikken ut til å vokse snarere enn å avta. Philip Mitchell, bærekraftsrådgiver i Formue, undersøker hvorfor og argumenterer for at det likevel finnes håp om en grønnere flyindustri.

Kort oppsummert

  • Flytrafikken øker til tross for høyere priser og skatter, med særlig vekst i Kina, Asia og modne markeder som Europa og USA.
  • Store utslipp fra få – Fly står for 4 % av globale utslipp, sterkt konsentrert blant de rikeste, med privatfly som ekstra utslippsintensive.
  • Muligheter for grønnere flyvning finnes gjennom bedre ruteplanlegging, mer drivstoffeffektive fly og utvikling av elektriske/hybride alternativer.
  • Trenger selskapet ditt hjelp med å komme i gang med bærekraft? Kontakt oss her.

 

Konseptet «flyskam» føles som en fjern fortid. Tall fra 2024 viser rekordhøy kommersiell flytrafikk globalt: Antall passasjerkilometer økte med ti prosent sammenlignet med 2023 og overstiger nå nivåene før Covid med tre prosent, ifølge IATA. Men hvorfor fortsetter flytrafikken å vokse, og hva betyr det for fremtidige utslipp?

Pilen peker i feil retning

Den viktigste vekstdriveren i 2024 var innenriksflyvninger i Kina (+12 prosent) og Asia generelt. Mange ser på flyreiser som en attraktiv og praktisk transportform, og etterspørselen i utviklingsland vil sannsynligvis øke i takt med stigende inntekter. Men selv de mer etablerte markedene i Europa og USA opplevde en vekst på nesten åtte prosent i 2024. Til tross for utstrakt bruk av videomøter etter pandemien, har forretningsreiser fortsatt å ta seg opp.

Flytrafikk står for fire prosent av de globale utslippene, ikke bare CO₂, men også nitrogenoksider fra kondensstriper. Dette kan virke lite sammenlignet med omtrent 30 prosent fra bygninger eller 25 prosent fra matproduksjon, men utslippene fra fly vokser raskt og er sterkt konsentrert i det rikere «globale nord»: Kun én prosent av verdens befolkning står for halvparten av utslippene. Diagrammet nedenfor, selv om det er noe utdatert, viser fortsatt en tydelig kontrast.

Lar oss ikke avskrekke av høyere priser

De økte utslippene blir enda mer fremtredende med privatfly, som kun står for to prosent av de totale flyutslippene, men har omtrent ti ganger høyere utslipp per passasjer. De brukes ofte på kortere – og dermed mindre nødvendige – strekninger. Det anslås at Taylor Swifts utslipp i 2024 var 8 000 tonn CO₂, omtrent 800 ganger mer enn en gjennomsnittlig skandinav. Til tross for de høye utslippene og forutsigbar offentlig kritikk, vokser bruken av privatfly globalt med rundt syv prosent årlig.

Høyere billettpriser ser heller ikke ut til å avskrekke reisende, ettersom økte avgifter og høyere belegg (fullere fly) gir flyselskapene mulighet til å sette opp prisene. I mange tilfeller er billetter nå dobbelt så dyre som før Covid og overstiger inflasjonen betydelig. Det er derfor kanskje ikke overraskende at færre enn tre prosent av passasjerene er villige til å betale ekstra for karbonkompensasjon, spesielt når mange av disse ordningene mangler troverdighet.

Nysgjerrig på om Formue kan bistå deg? Kontakt oss her

Hvorfor går det så tregt å redusere flyutslippene?

Utover menneskets umettelige trang til eventyr og eksotiske reiser, finnes det flere grunner til at det er vanskelig å begrense utslippene fra flytrafikken:

  • Bruken av bærekraftig flydrivstoff (SAF) har økt mindre enn forventet. EU-lovgivning krever at to prosent av flyreisene i EU skal bruke SAF innen 2025, og vi har sett den første transatlantiske flyvningen drevet utelukkende av brensel fra matolje og animalsk fett! Likevel begrenses utbredelsen av begrenset tilgang, og dagens andel er kun 0,5 prosent.
  • Til tross for enkelte unntak, og et EU-mål om å doble trafikken fra høyhastighetstog innen 2030, har logistiske og kostnadsmessige utfordringer gjort at tog ikke har vært i stand til å dekke en vesentlig del av langdistansetransporten.
  • Populistiske krav om raskere økonomisk vekst og lavere inflasjon har ført til at enkelte flyskatter har blitt fjernet, samtidig som nye flyplassutvidelser har blitt godkjent.

Ønsker du å bidra til en grønnere fremtid? Les om Formues bærekraftsrådgivning her.

Finnes det håp om en grønnere flyindustri?

Til tross for økende etterspørsel finnes det likevel grunner til å tro at flyindustrien kan bli grønnere over tid:

  • Mer effektiv ruteplanlegging kan redusere flyutslippene drastisk. Kun to prosent av flyene trenger å endre rute, men ved å unngå kondensstriper (de sølvaktige stripene etter fly i kalde og fuktige himler) kan vi redusere utslippene på kort sikt med opptil 40 prosent. Dette blir enklere med bedre værprognosemodeller og er en svært kostnadseffektiv metode.
  • Hver nye generasjon fly er omtrent 15 prosent mer drivstoffeffektiv, og flyenes drivstofføkonomi er nå rundt 80 prosent bedre enn for 50 år siden. De raskest voksende lavprisflyselskapene bruker generelt nyere og mer effektive fly – et tydelig eksempel på at «det som er bra for miljøet også er bra for lønnsomheten».
  • I begynnelsen av 2030-tallet forventes en økning i bruken av elektriske og hybride fly, som selv om de kun er realistiske for korte reiser (omtrent 750 km), likevel vil bidra til å redusere utslippene.

Det er tydelig at flyindustrien har potensial til å redusere utslippene, men utviklingen kan sammenlignes med å løpe opp en rulletrapp som går nedover, ettersom den globale etterspørselen fortsetter å øke. Å redusere flyreiser i Formue er en viktig del av våre SBTi-tilpassede karbonreduksjonsmål. På et personlig nivå er det en faktor som i stor grad kan bidra til å senke mitt eget årlige karbonavtrykk. Akkurat som med kjøttforbruk, er flyreiser noe jeg nå tenker meg om to ganger før jeg bestiller. Og å selge privatflyet har virkelig vært en økonomisk gevinst!

Finn ut om vi er rett samarbeidspartner for deg!

Ved å klikke deg gjennom spørsmålene nedenfor vil du få et bedre inntrykk av hvordan vi kan hjelpe deg. En av våre medarbeidere vil ta kontakt med deg for en uforpliktende prat etter skjemaet er sendt inn.

Spørsmål 1 av 8.

Spørsmål 2 av 8. Flere valg er mulig

Spørsmål 3 av 8. Flere valg er mulig

Spørsmål 4 av 8. Flere valg er mulig

Spørsmål 5 av 8.

Spørsmål 6 av 8. Flere valg er mulig

Spørsmål 7 av 8.

Spørsmål 8 av 8.
Takk for dine svar! Ved å sende inn skjemaet kommer en av våre medarbeidere til å kontakte deg innen kort tid for en videre samtale.










Philip Mitchell Senior Sustainability Advisor

Philip har jobbet i finansbransjen i over 26 år, og med spesielt fokus på bærekraft fra 2019. Han er en del av Formues Nordic Sustainable Ownership Center og gir rådgivning til finansielle kunder rundt netto null-planlegging, regulatorisk rapportering og engasjement.

Kontakt oss