Kjøligere tider

Skrevet av Formue

Denne artikkelen ble først publisert i Dagens Næringsliv onsdag 19. juli 2017.

Nå peker ledende indekser for økonomisk vekst ned. Det betyr at perioden med de beste økonomiske nyhetene ligger bak oss.

Det er kanskje ikke så god timing å bringe bud om kjøligere tider midt i sommerferien. Men like sikkert som at midtsommer kommer hvert år, er det heller ingen økonomisk opptur som varer evig.

Børsens opp- og nedturer fortoner seg for mange som et mysterium. På skolen lærer studentene at markedets veier er uransakelige på kortere sikt; ingen vet hvor haren hopper, minner lærerne om på handelshøyskolene.

Likevel kan det vises at all inflasjonsjustert realavkastning har kommet i perioder hvor veksten i økonomien var tiltagende. En kronologi som kartlegger topper og bunner i den veksttakten som beskriver skiftene i økonomisk aktivitet, er derfor til stor hjelp for å forstå børsens historiske krumspring.

Economic Cycle Research Institute (ECRI), et uavhengig analyseselskap, lager kronologier som tidfester historiske topper og bunner i den økonomiske veksten. Ifølge ECRI markerte mai 2016 en vekstbunn i USA. At den amerikanske aksjeindeksen Standard & Poor’s 500 steg 18 prosent fra mai 2016 til juni 2017, er derfor helt i tråd med den historiske erfaringen om at all aksjeavkastning har kommet i perioder med tiltagende vekst.

Dessverre tilsier vekstbunnen i mai 2016 at man allerede nå bør se etter mulige tegn til en ny veksttopp i økonomien, det vil si kjøligere vinder som kan gi frysninger i aksjemarkedet. En gjennomgang av sykluser med alternerende perioder med tiltagende og avtagende økonomisk vekst viser at den moderne økonomien skiller seg markant fra den gamle; den moderne økonomien kjennetegnes av kortere og grunnere sykluser. De siste 20 årene har perioder med tiltagende vekst vart i rundt ni måneder. Med andre ord forteller vekstbunnen fra mai 2016 oss at det siste årets vekstopptur er aldrende.

Ledende indekser for vekst i global industriproduksjon har allerede snudd til det negative. Samtidig ser inflasjonspresset ut til å avta, ifølge ledende inflasjonsindekser. Dette kan indikere at etterspørselen ute blant forbrukerne allerede nå kjøles ned. I tillegg kom nylig en kalddusj av de sjeldne. Amerikanske myndigheters revisjoner av makrotall fra første halvår i 2017 kaster et nytt lys over utsiktene for temperaturen i USAs økonomi. Normalt fører ikke slike makrorevisjoner til store utslag i ledende indekser, men denne gang førte revisjonene til at en ledende indeks for vekst i amerikansk økonomi toppet ut i desember.

På samme måten som været påvirkes av kalenderen, har aksjemarkedet sine perioder med sol og kjøligere tider. I mai 2016 bunnet veksten i amerikansk økonomi ut og kan dermed ha bidratt til den sterke aksjemarkedsoppturen siden den gang. Nå peker ledende indekser for økonomisk vekst ned. Det betyr at perioden med de beste økonomiske nyhetene ligger bak oss. Erfaringsvis øker risikoen i aksjemarkedet når økonomien går inn i en kjøligere periode.

[av_button label=’Bli kontaktet av Formuesforvaltning’ link=’https://formue.no/om-oss/kontaktskjema/’ link_target=’https://formue.no/om-oss/kontaktskjema/’ size=’large’ position=’left’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ custom_class=” av_uid=’av-ijwg8u’]