Kraftig vekst i antall SPACs: Hvordan påvirkes pe-bransjen?

Bevare & Utvikle / Mathilde Ragnhildstveit
2021-03-03

Finansmarkedene har de siste årene vært preget av lave renter. En konsekvens av dette har vært økt kapitalflyt til alternative investeringer og økning i antall børsskall eller såkalte SPACs (special purpose acquisition company).

Et SPAC er enkelt forklart et børsnotert selskap som har til hensikt å kjøpe opp selskaper som er privateid eller notert på en annen børs. Dette innebærer blant annet at privateide selskaper kan tas på børs gjennom «bakdøren» og dermed unngår den tradisjonelle og mer omfattende børsnoteringsprosessen.

Figuren viser at antallet SPACs er betydelig høyere i USA enn Europa. Dette er hovedsakelig grunnet et høyere reguleringsnivå i det europeiske markedet. Ifølge Pitchbook (2021) pågår det i dag dereguleringsprosesser som kan medføre en markant økning i antallet europeiske SPACs i 2021.

Oppblomstringen av SPACs har både positive og negative konsekvenser for private equity-bransjen, som i likhet med SPACs, investerer i privateide selskaper. En positiv konsekvens er at private equity-forvaltere kan selge selskaper til SPACs. Samtidig medfører SPACs større konkurranse som igjen kan føre til økt selskapsprising.

I en undersøkelse gjennomført av investeringsselskapet Hamilton Lane (2020) er det ingen private equity-forvaltere som oppgir salg til SPACs som den mest sannsynlige salgsmetoden de neste 12 månedene. Samtidig oppgir en femtedel av forvalterne at salg til SPACs er salgsmetoden med lavest sannsynlighet. Vi følger spent med på utviklingen videre og konsekvensene SPACs vil ha for private equity.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.