Kunstnerisk påfyll; hva leser, ser og hører vi på i julen?

Skrevet av Katinka Traaseth

Foto: David Libeert 

Noe av det mest gledelige med julen er å senke tempoet og nyte rolige øyeblikk med en god bok eller film. Det er jo utrolig nok like morsomt hver gang butleren snubler i teppet når man ser Grevinnen og hovmesteren. Men når du har rundet dine juleklassikere – hvorfor ikke ta et dykk inn i kunstverdenen? Her deler våre kunstrådgivere tips til kunstbøker, filmer og podcasts; alt fra inspirerende kunstnerbiografier til spennende historier og skandaler fra kunstverdenen.  

Kunstbøker vi anbefaler

The Unfinished Palazzo – Life, Love and Art in Venice: The Stories of Luisa Casati, Doris Castlerosse and Peggy Guggenheim 

Tre bemerkelsesverdige kvinner står i hjertet av denne spennende historien om en bygning langs Grand Canal i Venezia. Bygningen er i dag et av verdens mest anerkjente museer. Palazzo Venier ble oppført av en mektig Venetiansk familie på midten av 1700-tallet, og ble aldri ferdigstilt før det ble “frelst fra glemsel” av tre fascinerende kvinner: Luisa Casati, Doris Castlerosse, og Peggy Guggenheim.   

Italias rikeste kvinne, Luisa Casati,var kjent for sine legendariske fester under belle époque-perioden, og som musen og elskerinnen til poeten Gabriele D’Annunzio. Den britiske sosiale yndlingen, Doris Castlerosse, arrangerte fester for filmstjerner og de kongelige i mellomkrigstiden. Og amerikanske Peggy Guggenheim hadde stor innflytelse i kunstverdenen som en dedikert kunstsamler. Boken vever sammen en intrikat historie om disse legendariske skikkelsene i kunstverdenen og forteller en fargerik historie om fornyelse og opprør. 

guggenheim

Foto: Guggenheim på taket på hennes palazzo ved Venice’s grand canal på 1950-tallet. Foto: Frank Scherschel Judith Mackrell. The Unfinished Palazzo: Life, Love and Art in Venice: The Stories of Luisa Casati, Doris Castlerosse and Peggy Guggenheim

A Year in the Art World 

Matthew Israel tar oss med på en ettårig reise gjennom samtidskunstscenen. Fylt med innsideinformasjon, fengslende profiler og fascinerende anekdoter, er denne boken ideell ferielesning for kunstelskere. Hvert kapittel går inn i rollene til nøkkelpersoner i kunstverdenen, som gallerister, museumsdirektører, kuratorer, samlere og mer. Fra de livlige kunstscenene i New York, Hong Kong, Venezia, Basel og Paris til sommerbiennaler og høstauksjoner, belyser boken utfordringene og mulighetene kunstverdenen står overfor. Den inviterer lesere til å fordype seg i det dynamiske landskapet av samtidskunst. 

a year in the art world

Matthew Israel. A Year in the Art World. Foto: Roberto Contreras

Art is Life 

I Art Is Life tar kunstkritikeren for New York Magazine, Jerry Saltz oss med på en fascinerende reise gjennom samtidskunsten. Han setter søkelys på de avgjørende øyeblikkene i de siste to tiårene, fra 9/11 til dagens sosiale omveltninger, og utforsker hvordan visjonære kunstnere former og utfordrer kulturen vår. Boken gir innsiktsfulle perspektiver på banebrytende kunstnere som Kara Walker, Hilma af Klint og Jasper Johns, samt provokatører som Jeff Koons, Richard Prince og Marina Abramović. Denne samlingen av essays som ble publisert mellom 1999 og 2021, utgjør kunstkritikerens kjærlighetserklæring til kunsten, og det er vanskelig å forlate denne boken uten å dele det samme sentimentet.  

Art is life

Jerry Saltz. Art is Life

What Artists Wear 

Forfatter og motekritiker Charlie Porter tar et blikk inn i garderobene til de mest rebelske og banebrytende kunstnerne. Denne boken avdekker ikoniske antrekk og avslører historiene bak klesvalgene deres. Her kan du lese om alt fra Yves Kleins utrolige skreddersydde dresser, Yayoi Kusama og Cindy Shermans kaleidoskopiske kostymer, Andy Warhols signaturdenim og la marinière til Charlotte Prodgers hverdagsklær. Dette er ikke en bok som fokuserer på motetrender, men som gir et unikt blikk på klær som forteller mer om personligheten, livet og vanene til de som bærer dem.  

Andy Warhol Charlie Porter. What Artists Wear

Andy Warhol.
Charlie Porter: What Artists Wear

Lurer du på om Formues kunsteksperter kan hjelpe deg? Les mer her.

Benk deg foran TV-skjermen

Når du har sett ferdig alle Hjemme alene-filmene og Love Actually, hvorfor ikke se på en kunstfilm?  

Frida (2002) 

En absolutt klassiker som du ikke bør gå glipp av, er den biografiske filmen Frida, med Salma Hayek i hovedrollen som Frida Kahlo. Denne visuelt imponerende filmen utforsker det stormfulle livet til en av de mest betydningsfulle kunstnerne på 1900-tallet. Fra begynnelsen og høydepunktene i hennes kunstneriske karriere til hennes livslange, stormfulle forhold til kunstneren Diego Rivera, trekker filmen betrakteren inn i Kahlos liv på en slik måte at man ikke kan unngå å føle med henne. Hvis du ønsker å lære enda mer om Frida Kahlo (og det anbefaler vi på det sterkeste at du gjør), kan du også se den nye dokumentaren på NRK om den mexicanske kunstneren. 

Frida Kahlo – NRK TV 

Frida Khalo

Frida Khalo

Made You Look: A True Story of Fake Art (2020) 

Utforsk dokumentaren om en av de største skandalene innen forfalskning av kunst. 

Historien begynner i 1995 da det eldste kunstgalleriet i New York, Knoedler Gallery, kjøpte et ukjent maleri av Mark Rothko. Maleriet ble hyllet av Rothko-eksperter, og ble deretter auksjonert bort for 5,5 millioner dollar. Problemet var at dette, sammen med mange andre verk som sirkulerte på galleriet i løpet av de neste 10 årene, viste seg å være forfalskninger. Dette var begynnelsen på en av historiens største kunstskandaler med forfalskninger til en samlet verdi over 80 millioner dollar som ble solgt til ulike samlere, gallerier og museer verden over. Made You Look er en fascinerende dokumentar som stiller essensielle spørsmål om kunstverdenen. Hvordan kunne alle de fremste ekspertene la seg lure?  

Made You Look: En ekte historie om forfalsket kunst | Netflix 

Made you look

Made You Look: A True Story of Fake Art (2020) 

Hør en podcast

Leter du etter noe å høre på mens du er på skitur eller julemiddagen tilberedes? Vi anbefaler å sjekke ut to engasjerende kunst-podcaster. 

Talk Art

En av våre favoritter er Talk Art, ledet av skuespiller og kunstsamler Russell Tovey og gallerist Robert Diament. Denne podcasten har som mål å gjøre kunst tilgjengelig og underholdende, med eksklusive intervjuer med ledende kunstnere, kuratorer og gallerister, samt andre kunstentusiaster. Tovey og Diament gir vittige, personlige og anekdotiske innsikter i ulike aspekter av kunstverdenen, og utforsker dens forhold til det moderne samfunnet. Slå på for å oppdage hvordan kunstgleden kan bringe oss sammen. 

The Great Women Artists Podcast med Katy Hessel

Dette er en hyllest til kvinnelige kunstnere. Katy Hessel, kunsthistoriker og kurator, intervjuer kunstnere, kuratorer, forfattere og kunstentusiaster om de mest innflytelsesrike kvinnelige skikkelser i kunsten. Hvis du ikke kan nevne ti kvinnelige kunstnere , er denne podcasten et “must” for deg.  

Disse to podcastene er blant kunstekspertenes favoritter.

Artikkelen er skrevet i samarbeid med Katja K. Bergstrøm

Ønsker du å motta Formues månedlige nyhetsbrev om kunst? Send en epost til kunst@formue.no

Katinka Traaseth Leder for kunstavdelingen i Formue

Katinka har det overordnede ansvar for kunstavdelingen i Formue, som inkluderer kunstrådgivning, kunstarrangementer, kunst-nyhetsbrev, utstillinger på Formue, og utvikling av Formue Kunstsamling. Hun har bred erfaring innen kunstfeltet med rådgivning, arrangementer og innhold.

Kontakt oss