Rekordpris for gull

Skrevet av Fredrik Sjetne

Nylig nådde gullprisen en milepæl; for første gang passerte prisen på edelmetallet 2000 dollar for én unse. Med god hjelp fra stigende statlige gjeldsnivå og usikkerhet i kapitalmarkedene har gullprisen satt full fart oppover.

Hvorfor investerer man i gull? Gull har vært sett på som beskyttelse mot ekstreme hendelser og har blitt vurdert som et tilfluktssted for investorer i perioder med høy usikkerhet.

Den blå linjen i figuren viser utviklingen i gullprisen målt i amerikansk dollar fra 1975 og frem til i dag. De lysegrå feltene markerer perioder med avtakende veksttakt i økonomien, mens de mørkegrå feltene markeder perioder med resesjoner.

Pandemiens effekt på den globale økonomien har utløst en flom av penger fra sentralbanker og politikere. Når land nærmest i konkurranse «trykker» penger og bruker finanspolitiske tiltak skapes det usikkerhet rundt verdien av disse landenes valuta og økt bekymring for evne til å betjene gjelden. Det globale gjeldsnivået har steget til høyder vi ikke har sett maken til tidligere.

I perioder med avtakende økonomisk veksttakt har gullprisen historisk i snitt steget over syv prosent i året, mens amerikanske aksjer i samme perioder i snitt har falt med en halv prosent i året. I perioder med resesjon har aksjer i snitt falt med hele 14 prosent i året, mens gullprisen i samme perioder har steget over seksten prosent i året.

Det har blitt lettere å investere i gull, men det er fortsatt ikke enkelt. Kjøp av fysisk gull stiller en rekke krav, blant annet til sikker lagring og forsikring. Alternativer er å kjøpe fremtidskontrakter, børsnoterte fond (ETF) eller gullaksjer (det vil si selskaper som utvinner gull). Disse investeringsmulighetene medfører ulike kostnader eller har en svakere kobling til gullprisen enn hva man tror.