Slik er gründere med suksess

Skrevet av Formue

Finnes det noen personlighetstrekk som går igjen blant vellykkede gründere? Rob Moffat, partner i ventureselskapet Balderton Capital, røper tre egenskaper som kommer godt med når man starter et selskap.

Etter ti år som partner i et av Europas ledende ventureselskaper innenfor tidligfase, har partner Rob Moffat møtt hundrevis av gründere. Han har jobbet med selskaper som Carwow, Cleo, Wooga Mojiworks og Patients Know Best. Moffat vet bedre enn de fleste hva som kjennetegner gründere som gjør suksess. I et ferskt intervju med medium.com trekker han frem tre karaktertrekk han ofte ser: intelligens, et internasjonalt tankesett og en irrasjonell drivkraft.

Ser etter litt galskap: Partner Rob Moffat i Balderton Capital

Galskap er bra

Moffat jobber mest med oppstartsselskaper innenfor fintech, forsikring og blockchain, men har også erfaring med selskaper innenfor gaming og netthandel. For å starte opp et selskap med komplekse løsninger i et komplekst marked må man være smart. Man må også ha en evne til å se utover egne landegrenser, ettersom verden blir mer og mer globalisert. På toppen av dette kommer det godt med å ha en porsjon galskap.

– Vi ser etter en spesiell holdning hos gründere. De bør ha en nesten irrasjonell drivkraft, sier han til medium.com. Han peker på at uansett om motivasjonen har en sosial årsak, eller om drivkraften bare er å bygge et stort selskap, så er det irrasjonelle elementet viktig.

– Gründerne må litt galskap i seg for å få gjennomført dette, sier Moffat til medium.com.

Vegansk matkasse: Balderton har satset på Simple Feast med sine veganske matkasser.

Leter fortsatt i Norge

Balderton Capital er et av ventureselskapene Formuesforvaltnings kunder har plassert penger i. Så langt har det britiske selskapet til gode å investere i et norsk oppstartsselskap. Moffat sier til medium.com at flere selskaper har vært til vurdering men at det så langt ikke har vært en god nok match

– Nei, vi har ikke gjort investeringer i Norge ennå. Vi har prøvd et par ganger, og vært i Oslo, men vi har ikke funnet det riktige selskapet ennå, sier Moffat. Balderton har imidlertid gjort flere investeringer i Norden.

– En av våre partnere er dansk og vi har gjort ganske mye i Danmark i løpet av de siste årene, sier han. Balderton har blant annet investert i danske Simple Feast, som lager matkasser med vegansk mat, samt e-læringsselskapet Labster.

Sterkt involvert

Han forteller til medium.com at Balderton liker å involvere seg mye i sine porteføljeselskaper.

– En ting vi får plass raskt er representasjon i styre, deltakelse på møter og skaffe oss oversikt. Det er det grunnleggende. Deretter involverer vi oss sterkt i selskapet, forteller han. Balterton har eksperter innen for ulike områder som HR, marketing, jus og finans.

– Vi støtter der det trengs, sier Moffat til medium.com.

Må strekke seg

Selv om Balderton har et stort engasjement for sine porteføljeselskaper, ønsker de ikke å «ta over» innovasjonen i selskapene.

– Det vokser frem et stort antall flinke gründere. Det vi imidlertid ser, er at det dreier seg mer og mer om selskaper som bruker teknologi innenfor områder med svært stor spennvidde. Det er bra, for markedet er stort. Men det gjør at vi må strekke oss lenger ettersom vi må forstå alle de ulike komplekse teknologiske løsningene, sier Moffat.

Partner Rob Moffat deltok på Startup Extreme på Voss og var til stede på Formuesforvaltnings eventer der. Les mer om Balderton og Idekapital her.

Ønsker du en uforpliktende prat om våre forvaltningstjenester?
[gravityform id="12" title="false" description="false"]