
Dayne Skolmen, Chief Information Security Officer i Formue, gir tips om hvordan du kan sikre at din sensitive informasjon fra mobil, nettbrett eller PC ikke blir stjålet når du reiser.
Pandemien har ført til at de fleste av oss har feriert hjemme de siste årene. For første gang på flere år har vi muligheten til å reise fritt igjen. Dersom du er en av de som planlegger å reise utenfor Norges landegrenser, er det viktig at du ikke glemmer forhåndsreglene for å beskytte din informasjon og dine enheter.

Dayne Skolmen, sjef for it-sikkerhet i Formue.
Å reise utenlands kan øke faren for datakriminalitet samt å bli utsatt for tyveri. Utover det å miste din enhet (bærbar PC, nettbrett eller smarttelefon), er man oftere pålogget på offentlig nettverk som kan inneholde skadelig programvare med nettkriminelle som ønsker å stjele din identitet. Dette kan være offentlige wifi-nettverk på hoteller, flyplasser, togstasjoner, restauranter og kafeer.
I denne artikkelen vil du få tips til hva du kan gjøre for å beskytte dine enheter samt din sensitive informasjon, både før, under og etter reisen.
Før du reiser
La enhetene ligge hjemme
Den beste måten å beskytte din informasjon på er å legge igjen enhetene dine hjemme:
- Hvis du ikke trenger å ta med nettbrettet eller datamaskin, legg dem igjen på et trygt sted.
- Fjern unødvendig sensitiv informasjon fra enheten din før du reiser.
- Hvis du har en ekstra smarttelefon, bruk den som inneholder minst personlig informasjon.
Ta sikkerhetskopiering
Informasjonen enhetene besitter er ofte mer kritisk å miste enn kostnadene ved å miste en smarttelefon eller PC. Derfor er det viktig å gjennomføre en sikkerhetskopiering av alle filene på enhetene dine til en annen fysisk enhet eller i skyen før du reiser. Dette sikrer at viktige filer kan gjenopprettes hvis enheten blir stjålet eller kryptert.
Oppdater operativsystemene og programvaren
Sørg for å ha gjort den siste oppdateringen i programvaren. Det er viktig for enhetens evne til å forsvare seg mot skadelig programvare. Dette gjelder også for apper på telefonen din; vær spesielt nøye med å oppdatere apper som inneholder sensitiv informasjon. Før du reiser, sjekk at alt er oppdatert.
Bruk sterke passord
Du må ha passord eller pin som beskyttelse på alle dine enheter. Dette er den første forsvarslinjen mot et sikkerhetsbrudd. Sørg også for å ha skjermlås. Jo mindre tid, jo bedre.
Et sterkt passord er 14 på tegn. Det skal være lett for deg å huske, men vanskelig for andre å gjette. Det bør også ha en viss kompleksitet (tall, spesialtegn, store/små bokstaver osv.). Unngå å bruke personlig informasjon i passordet ditt og aktiver alltid multifaktorautentisering der det er tilgjengelig. Du kan også bruke en passordbehandler som lagrer passord i ett beskyttet område.
Hvis du må opprette en PIN-kode for en safe eller sikkerhetsboks på et hotellrom, sørg for at den er unik og ikke en kode du bruker på enhetene.
Når du oppretter passord for systemer, sørg for at de er unike for hvert system, ikke gjenbruk det samme passordet.
Deaktiver automatisk tilkobling
Automatisk tilkobling er en ekstremt nyttig funksjon rundt i huset eller på arbeidsplassen, og det er grunnen til at de fleste av enhetene våre har denne funksjonen slått på. Mens du er på reise, kan enheten din automatisk koble seg på et trådløst nettverk eller gjennom bluetooth.
Dette kan skape problemer hvis du utilsiktet kobler til et nettverk eller en enhet som er skadelig. Hvis du slår av enhetenes automatiske tilkoblingsfunksjoner mens du er på reise, kan du bare koble til når du selv ønsker.
Mens du reiser
Tenk før du klikker
Phishing er der en angriper ved hjelp av sosial manipulasjon forsøker å lure noen til å utføre en handling. Det kan være å åpne et e-postvedlegg, klikke på en lenke eller betale en falsk regning. Dette er den vanligste årsaken til brudd på informasjonssikkerheten. Hvis du ved et uhell åpner en phishing-kobling, må du koble fra internett umiddelbart. Deretter kan du kjøre en virusskanning på enheten din for å vurdere om det var et skadelig virus og iverksette nødvendige tiltak for å fjerne eventuell skadelig programvare.
Unngå å koble til offentlig WiFi
Gratis WiFi-tilgang kan være attraktivt, men innebærer også betydelige sikkerhetsproblemer. Å sette opp et nettverk som utgir seg for å være en del av et hotell eller en flyplass er relativt enkelt. Hvis du kobler til et falskt nettverk, setter dette deg i fare for informasjonstyveri, da nettkriminelle vil kunne se og spore informasjonen din mens du er tilkoblet forbindelsen.
Det generelle rådet er derfor å holde seg unna offentlige nettverk. Den sikreste internettforbindelsen er en privat tilkobling.
Når du reiser til utlandet kan dataroaming være dyrt. Å kjøpe et lokalt SIM-kort med en anstendig datapakke er generelt billig og anbefales på det sterkeste.
Hvis du må bruke offentlig nettverk kan du redusere risikoen ved å bruke VPN. En VPN skaper en sikrere forbindelse med passordbeskyttelse og kryptering. Dette gjør at man ikke kan lese passordene dine, dataen din eller noe annet du sender eller mottar på nettet. Hvis du ikke kan koble til en VPN, unngå å foreta kjøp på nettet eller koble til sensitive systemer.

I utlandet i sommer? Vær forsiktig med bruk av offentlig WiFi.
Unngå offentlige datamaskiner
Mange hotell tilbyr offentlige datamaskiner du kan bruke. Selv om dette kan være praktisk, anbefales det å kun bruke dem i nødstilfeller. Det frarådes også å logge på sensitive systemer. Dersom du har logget deg inn et sted på datamaskinen, endre kontoens passord ved å bruke en annen enhet, som smarttelefon.
Du aner ikke hvem som har tilgang til disse datamaskinene, hvilken beskyttelse de har, om de har en skadelig programvare, eller om de har fysiske sporingsenheter koblet til dem – som keyloggere. Påloggingsinformasjonen din kan bli stjålet på denne måten, slik at nettkriminelle får tilgang til kontoene i ettertid, også når du har kommet hjem.
Vær oppmerksom på omgivelsene dine
Hvis enhetene dine blir stjålet, er det en betydelig trussel mot cybersikkerheten din. Datamaskinen, nettbrettet, smarttelefonen og til og med smartklokken din inneholder vanligvis sensitiv informasjon.
- Ikke la enhetene dine være uten tilsyn på offentlige steder eller på noen transportmidler.
- Ikke lån dem bort til noen du nettopp har møtt.
- Ikke la dem ligge i innsjekket bagasje på flyet.
- Ha alltid enhetene dine på deg eller i safen på hotellrommet.
- Vær ekstra forsiktig når du besøker turistområder.
Vær diskret når du skriver inn passordene dine eller ser på sensitiv informasjon på offentlige steder. Det kan hende folk i nærheten ser på. Vurder å bruke en personvernskjerm på den bærbare datamaskinen for å begrense synligheten.
Unngå å koble til upålitelig tilbehør
USB-stasjoner, eksterne harddisker osv., som kommer fra tvilsomme kilder, kan være infisert med skadelig programvare som har til hensikt å stjele informasjonen din.
Minimer posisjonsdeling
Ved å dele posisjonen din gjør du det enkelt for kriminelle å finne ut av at du ikke er på hotellrommet eller hjemme, som kan lede til tyveri. Begrens informasjonen du legger ut på sosiale medier om spesifikt oppholdssted for å unngå disse farene.
Etter turen
Hvis du har koblet deg til offentlige nettverk eller brukt offentlige datamaskiner under turen, er det lurt å endre passord på systemene når du kommer hjem.
Ettersom cybertrusler er kommet for å bli, er flere av tipsene i denne artikkelen vel så nyttige hjemme som i utlandet. Likevel kan det oppleves mer stressende, for deg og ditt støttesystem, å bli angrepet når du reiser.
Sannsynligheten for nettkriminalitet øker når vi er sårbare. Å være godt forberedt mens du reiser er nødvendig. Ved å ha dette i bakhodet og praktisere disse tipsene, kan du minimere sikkerhetsrisikoen og nyte turen uten bekymringer.