Kunstig intelligens (AI) forandrer verden på måter vi ikke kunne forestilt oss. Den har revolusjonert hvordan vi lever, jobber og samhandler. Men i kjølvannet av de positive sidene ved AI, som komfort og effektivitet, følger det flere sikkerhetsrisikoer som vi må være på vakt mot.
Spesielt bruken av chatbots, deepfake-videoer og lydmanipulering, i tillegg til spredning av falske nyheter, er betydelige AI-trusler. Chatbots kan misbrukes av svindlere, deepfakes kan brukes til manipulasjon og utpressing, og AI-genererte falske nyheter kan skape sosialt kaos. Den gode nyheten er at ved å være årvåkne og lage oss gode vaner, kan vi beskytte oss mot truslene AI representerer. Her utforsker vi risikoene og hva vi kan gjøre for å beskytte oss.
1. AI-chatbots: Et nytt verktøy for svindlere
AI-chatbots er designet for å simulere menneskelig samtale, noe som gjør dem nyttige for bedrifter som tilbyr kundeservice eller for personer som leter etter informasjon. Denne evnen utnyttes også av cyberkriminelle.
Risiko: Sosial manipulering
Sosial manipulering er når cyberkriminelle manipulerer folk til å gi fra seg konfidensiell informasjon, som passord eller kredittkortnumre. AI-chatbots kan brukes i phishing-angrep, hvor de utgir seg for å være legitime kundeserviceagenter og lurer brukere til å dele personlige detaljer. Disse chatbotene kan høres utrolig overbevisende ut, imitere menneskelige samtalemønstre og svare på spørsmål i sanntid. AI-chatbots sitter også på store mengder verdifull informasjon, som gjør dem til et mål for cyberkriminelle.
Anbefalte tiltak:
- Verifiser før du deler informasjon: Vær på vakt mot falske AI-chatbots, apper og tilsynelatende legitime nettleserutvidelser. Før du gir fra deg personopplysninger, sørg for at nettstedet eller plattformen er ekte. Se etter tegn som offisielle e-postdomener og verifiserte sikkerhetssertifikater (se etter “https”).
- Bruk tofaktorautentisering: Selv om svindlere får tak i passordet ditt, kan det forhindre dem i å få tilgang til kontoen din.
- Unngå å dele sensitiv og personlig informasjon: Vær forsiktig når du kopierer og limer inn tekst i chatbot-grensesnittet. Del aldri opplysninger som kontonumre, personnummer eller passord med en AI-chatbot. Avslutt samtalen hvis chatboten ber om sensitiv informasjon. Hvis du ikke ville delt det offentlig, bør du ikke legge det i chatboten.
- Vær mistenksom mot uoppfordrede meldinger: Hvis en chatbot eller online agent tar kontakt med deg ut av det blå, spesielt hvis de ber om sensitive detaljer, er det et rødt flagg.
2. Deepfake-videoer og lyd: Manipulering av virkeligheten
Deepfake-teknologi bruker AI for å lage realistiske falske videoer og lydopptak. Teknologien kan manipulere noens ansikt eller stemme for å få det til å virke som om de sier eller gjør noe de aldri har gjort. Selv om det kan være underholdende, utgjør dette en alvorlig risiko når det brukes med onde hensikter.
Risiko: Sosial manipulering og utpressing
Cyberkriminelle kan bruke deepfake-videoer eller lyd for å utgi seg for å være alt fra administrerende direktører til familiemedlemmer for å manipulere ofre. Tenk deg å motta en video fra en som ser ut som sjefen din som ber deg overføre penger, eller en telefonsamtale fra det som høres ut som en kjær person i nød. Deepfakes kan også brukes til utpressing av enkeltpersoner ved å lage falske, kompromitterende videoer.
Anbefalte tiltak:
- Verifiser kilden: Hvis du mottar uvanlige eller uventede video- eller lydmeldinger, gå grundig til verks for å verifisere identiteten til avsenderern gjennom direkte kommunikasjon (for eksempel en telefonsamtale eller et personlig møte).
- Vær bevisst på hva du deler offentlig: Utøv forsiktighet med hvor mye personlig informasjon, spesielt bilder og videoer, du deler på nettet. Dataen kan misbrukes til å lage deepfakes.
Les også: Kunstig intelligens: Du er herved advart.
3. AI-genererte falske nyheter: Spredning av feilinformasjon
AI-drevne algoritmer kan brukes til å lage falske nyhetsartikler eller sosiale medieinnlegg som sprer feilinformasjon. Disse fabrikkerte historiene, såkalt «fake news», kan fremstå svært troverdige, noe som gjør det vanskelig for leserne å skille på hva som er ekte og ikke. Kombinert med hvor raskt informasjon sprer seg på nettet, kan AI-genererte falske nyheter forårsake stor skade.
Risiko: Manipulering og offentlig feilinformasjon
Falske nyheter kan manipulere offentlig opinion, påvirke valg eller til og med skape panikk i samfunnet. Falske nyhetsartikler eller nettsteder kan brukes til phishing-svindel, ved å lure folk til å dele personlig informasjon som innloggingsdetaljer eller økonomiske data. Cyberkriminelle kan spre falske nyheter for å villede noen til å ta skadelige avgjørelser, som å klikke på ondsinnede lenker eller dele sensitive data med uautoriserte parter.
Anbefalte tiltak:
- Vær kritisk til informasjonskilder: Sjekk alltid kilden før du tror på eller deler informasjon på nettet. Se etter etablerte nyhetskanaler og kryss-sjekk fakta.
- Rapporter mistenkelig innhold: Mange sosiale medieplattformer har mekanismer for å rapportere falske nyheter. Hvis du kommer over innhold som virker tvilsomt, rapporter det til plattformen.
- Lær deg å kjenne igjen feilinformasjon: Legg merke til typiske kjennetrekk i falske nyheter, som sensasjonelle overskrifter, mangel på siterte kilder eller innhold som spiller på ekstreme følelsesmessige reaksjoner.
Formue har en proaktiv tilnærming til cybertrusler
Hos Formue har vi iverksatt en policy for sikker bruk av AI-chatbots og inkludert AI-relaterte sikkerhetstrusler i vår årlige sikkerhetsopplæring, for å lære ansatte å identifisere og unngå dem. Selv om det er viktig at vi utnytter fordelene av nye teknologier, må vi også prioritere å ligge i forkant av nye sikkerhetstrusler.
Les mer om Formues sikkerhetsinformasjon her.
– I dagens digitale verden anerkjenner vi at cybersikkerhet er en viktig faktor når du velger en formuesforvalter. Cybersikkerhet er ikke bare en topp prioritet hos Formue, det er vårt løfte. Å beskytte kundedata og digitale eiendeler er like viktig for oss som det er for deg, sier Christian Dahl, administrerende direktør i Formue.
Det er mye å tenke på når du skal forvalte verdier på egenhånd.
Har du oversikt over alt som kan påvirke dine verdier?