USA alene på rentetoppen

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2019-09-10

For første gang i historien har den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed) den høyeste pengemarkedsrenten i utviklede land. Det til tross for at Fed kuttet styringsrenten med 0,25 prosentpoeng på rentemøtet i juli.

Ukens figur viser tremåneders pengemarkedsrente i USA (blå linje), i Norge (sort, stiplet linje) og intervallet høy-lav i tremåneders pengemarkedsrente for 21 utviklede land de siste 50 årene (gråskravert område). Figuren viser at for første gang siden 1970 har Fed den høyeste pengemarkedsrenten. Norge kommer på en tredjeplass etter to rentehevinger fra Norges Bank i år.

Det tilhører sjeldenhetene at Fed avviker fra renteintervallet blant de øvrige modne økonomiene. Forrige gang var på starten av 1990-tallet, da Alan Greenspan var sentralbanksjef. Den gangen lå den amerikanske pengemarkedsrenten godt under intervallet for de resterende utviklede landene.

I perioden etter finanskrisen i 2008, med Ben Bernanke i førersetet, lå USA i front med en lengre periode med nullrenter og kvantitative lettelser. I 2015, da stadig flere pengemarkedsrenter gikk i negativt territorium, startet Fed en rentehevingssyklus. Ni ganger i perioden fra 2015 til 2018 hevet Fed gradvis styringsrenten, siste gang i desember 2018.

Siden desember har Fed gjort en helomvending i kommunikasjonen. I juli kuttet de styringsrenten for første gang på over ti år. Nå ventes flere rentekutt fra Fed i løpet av høsten. Basert på priser på fremtidskontrakter i rentemarkedet er det priset inn et nytt rentekutt allerede på rentemøtet 17. til 18. september.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.