Å bygge formue er som slanking – like enkelt og like vanskelig

Skrevet av Alexander Heiberg

Julehøytiden står for døren og vi som setter pris på god julemat og julehygge vet at dette fort vises på badevekten i januar. Mange av oss starter derfor det nye året med gode forsetter om å gå ned i vekt og rådene hagler. På samme måte mangler det ikke på gode råd når det kommer til hvordan du skal bygge opp og forvalte din formue. Men kanskje er det som med slanking, at de mest effektive rådene egentlig er ganske enkle?

Lavkarbo, høykarbo, fasteperiode, feteperiode, trene mye eller lite. Det er lett å gå seg vill når man søker gode råd etter å ha forsynt seg litt mye av julens fristelser. Men en ting er slankeekspertene rimelig enige om; Spiser du mindre enn det du forbrenner og vil du gå ned i vekt. Jeg er ingen slankeekspert (det vet de som kjenner meg), men dette rådet virker vel relativt fornuftig. Men kanskje lettere sagt enn gjort?

Den samme tankegangen gjelder når du skal bygge opp en formue (uansett størrelse). Hvis du bruker mindre enn det du tjener og investerer differansen på en fornuftig måte, vil du over tid kunne bygge opp betydelige midler. For eksempel vil 100.000 over ti år med 2 % årlig snittavkastning etter skatt og inflasjon kunne bli over 130.000 (også dette etter skatt og inflasjon). Så er det bare å gange opp.

Sett mål og lag en plan

De som over tid lykkes med slanking har én ting til felles. De setter seg et tydelig mål og lager en konkret plan for hvordan de skal komme seg til målet. Så følger de den planen. Det samme prinsippet gjelder når du skal bygge opp en formue. Sett deg tydelige mål og legg en plan for hvordan du skal nå disse. Og her er det en annen parallell mellom slanking og forvaltning. Når du setter deg mål om å gå ned fem kilo, er det sjelden kun for at tallet på vekten skal vise fem kilo lavere. Det handler om at det blir lettere å leke med barnebarna på stuegulvet eller å gå på den fjelltoppen man alltid har drømt om. Eller bare å føle seg bedre. Det samme gjelder når det kommer til finansiell forvaltning. Det er ikke 4 eller 5 % avkastning i seg selv som bør være målet, men hva den avkastningen kan gjøre for deg og din families liv.

 Sett et mål: Kanskje kommer man endelig opp på den fjelltoppen man har drømt om

Lett å gå på en sprekk

Greit, vi setter noen mål og lager en plan for hvordan skal komme dit. Mange av oss har litt til overs eller vi får tilført noen midler gjennom arv, gave eller utbytte. Så hvorfor klarer vi likevel ikke å bygge opp verdier? Svaret er det samme som for slanking; vi sprekker!

Kanskje trenger du å ta ut penger for å hjelpe barna med bolig (Lytt her) eller du trenger penger til å videreutvikle bedriften din. Eller rett og slett å kjøpe drømmebilen. Problemet er bare at markedet neppe tar hensyn til når du trenger penger. Kanskje er aksjemarkedet nede i en dump akkurat når du må selge.  Dermed forsvinner mye av den opparbeidede avkastningen rett ut av vinduet.

Det viktigste du kan gjøre blir derfor å tenke godt igjennom hva du vil trenge penger til i tiden fremover, slik at planen kan ta høyde for dette. Du må også holde oversikt over hvor mye du har og hvor mye du bruker (som slankeren veier mat og måler forbrenning av kalorier). Og du må forsøke å holde deg til planen – uansett hvilke fristelser og trusler du opplever rundt deg (markedsuro er et godt eksempel på begge deler).

Ekstremt er sjelden bra

Ekstremslanking fungerer sjelden bra over tid og de færreste ønsker å leve på et økonomisk minimum. Dette til tross for at vi stadig oftere kan lese om unge som pensjonerer seg tidlig for å kunne leve et lykkelig liv på lavkostnad. For de fleste  handler det om å ha et realistisk forhold til eget forbruk og hva vi ønsker å oppnå.

Lykkes du med dette har du de beste forutsetninger for å bygge deg opp en finansiell formue, som vil kunne bidra til at du kan leve det livet du ønsker. Hadde jeg hatt noen trylletriks i ermet, skulle du vært den første jeg fortalte det til. Dessverre er det som med slanking, det enkle er det beste – så vanskelig det enn er.

God juletid!

 

Del artikkel

Alexander Heiberg Konstituert CEO Formue

Alexander Heiberg er konstituert CEO i Formue. Han har over 15 års erfaring som rådgiver for familier innenfor eierstrategi, strukturering av eierskap og generasjonsskifte.

Kontakt oss