Lave forventninger til amerikanske aksjer

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2019-03-13

Ukesoppdateringene inneholder ukens figur og en oppsummering av aktuelle økonomiske hendelser. Oppdateringene er perfekt for å få faglig påfyll, og kan gi deg ekstra godt nytte av vårt markedsbrev som publiseres en gang i måneden. God lesing!

Vi får ofte spørsmål om hva vi tror om avkastningen i aksjemarkedet fremover. En investor ønsker naturligvis å kjøpe når markedet er billig og selge når markedet er dyrt. For å avgjøre om markedet er dyrt eller billig, er det vanlig å se på aksjekursen i forhold til verdiskapingen som skjer i selskapene. Teorien er at over tid vil det være samsvar mellom overskuddene eller underskuddene selskapene leverer (selskapenes verdiskapning) og den prisen selskapet får i aksjemarkedet. Dersom aksjekursen har steget mer enn det selskapet har levert av verdiskapning, er det rimelig å forvente at aksjekursen ikke vil stige like mye fremover, slik at forholdet normaliseres.

Når Formuesforvaltnings skal vurdere om aksjemarked er høyt eller lavt priset bruker vi såkalt syklisk justert p/e (blå linje). Det er et verdimål som ble oppfunnet av Benjamin Graham og David Dodd, Warren Buffetts læremestre da den legendariske investoren studerte ved Columbia University i New York på 1940- og 1950-tallet.

Syklisk justert p/e ser på prisen i aksjemarkedet (price (p)) i forhold til gjennomsnittlig inntjening/resultater fra selskapene over siste tiårsperiode (earnings (e)).

I grafen kan vi se at amerikansk syklisk justert p/e er i dag i underkant av 30 (jf. sort linje). Dette er veldig i høyt i historisk sammenheng. Hittil har det vært en tett sammenheng mellom syklisk justert p/e og avkastning over perioder på ti til tjue år. Dette betyr at en periode med høy p/e har blitt etterfulgt av en periode med lav avkastning og visa versa.

Ved å sammenlikne dagens nivå med historiske erfaringer kan vi lage en avkastningsforventning i amerikanske aksjer de neste ti til 20 årene. Fra figuren ser vi at nåværende prising av markedet gir en langsiktig avkastningsforventning på 0,8 prosent utover inflasjonen.

Uvanlig høy prising i USA gir uvanlig lave avkastningsforventninger. Amerikanske aksjer har lavere vekt i våre anbefalte porteføljer enn i en indeksportefølje.

Ønsker du en uforpliktende prat om våre forvaltningstjenester?
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.