Historisk lave renter globalt har sådd tvil om sentralbankenes handlingskraft. To enkle indikatorer forteller oss at det velbrukte renteverktøyet fortsatt har litt å gå på.
Global pengepolitikk har det siste tiåret blitt strukket lengre enn de fleste trodde var mulig. Rentene har blitt satt til null eller negativt territorium over store deler av verden. For tiden er 31 av 34 sentralbanker i stimuleringsmodus, det vil si at siste rentebevegelse var et rentekutt. Det er den høyeste andelen siden våren 2010.
Men ikke alle sentralbanker stimulerer økonomien like mye som tidligere. Den blå linjen i figuren viser andelen av verdens sentralbanker hvor styringsrenten er rekordlav. Høsten 2017 toppet andelen sentralbanker med rekordlav rente ut på litt over 40 prosent. Fra august til oktober har andelen sentralbanker med rekordlav styringsrente steget, men andelen ligger fortsatt under toppen fra 2017. Med andre ord er det fortsatt litt mer å gå på for to av tre sentralbanker basert på denne indikatoren.
Enkelte sentralbanker har likevel mer begrenset handlingsrom. Det gjelder særlig de sentralbankene hvor styringsrenten allerede er null eller lavere. Det grå linjen i figuren viser andelen sentralbanker med negativ rente. Ni prosent av verdens sentralbanker har negativ rente. Dette inkluderer den japanske og sveitsiske sentralbanken, samt den europeiske sentralbanken. Denne indikatoren tilsier at ni av ti sentralbanker har et visst handlingsrom før de sprenger alle gamle rekorder og går til null eller lavere med styringsrenten.
Den etter hvert utbredte oppfatningen om at all verdens sentralbanker allerede har satt seg selv sjakk matt – det vil si gitt avkall på hele handlingsrommet de en gang hadde gjennom historisk lave renter – fortjener en nyansering. En gjennomgang av to indikatorer forteller oss at de aller fleste sentralbankene har litt mer å gå på hvis omstendighetene krever det.
Få innsikten rett i innboksen
Få inspirasjon, kunnskap og hold deg oppdatert. Registrer deg for informasjon på e-post i dag! Vi sender deg kun informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg, og du kan melde deg av når som helst.