Investert i filmstudioer som leies av Netflix, Amazon og Disney

Skrevet av Formue

Har du vært hektet på serier som Narcos, Money Heist eller White Lines? Da har du sett serier som er spilt inn i studioer Formues kunder indirekte eier en liten del av gjennom våre eiendomsløsninger. Studioene leies ut blant til annet Netflix, Amazon Studios og Walt Disney.  

I 2007 revolusjonerte Netflix måten vi ser på serier og filmer på da de introduserte sine strømmetjenester. I ettertid har det kommet flere aktører på banen. Ifølge CNBC har Netflix over 220 millioner betalende kunder verden over, etterfulgt av Amazon Prime med mer enn 175 millioner kunder og Disney+, der underkant av 120 millioner kunder bruker deres strømmetjenester.

Netflix, filmstudio, investering, nettstrømming

Økt produksjon av filmproduksjon har gitt gode investeringsmuligheter for eiendomsinvestorer.

Økt interesse for filmstudioer

For å kunne produsere innhold av høy kvalitet er det viktig å ha gode lokaler i de rette områdene. De senere årene har man sett en økende trend i å investere i filmstudioer blant større eiendomsinvestorer. Formue har investert i flere eiendomsforvaltere som eier lokaler for film- og TV-produksjon.

En av disse forvalterne er Hackman Capital Partners, som inngår i en av Formues eiendomsløsninger. De har et eget studiofond dedikert til lokaler med leietakere som lager filmer, serier, animasjonsvideoer etc. Fondet leier ut bygg til blant annet Netflix, Amazon Studios, YouTube, Walt Disney og Apple, for å nevne noen.

Bjarne Brynning, Formue

Bjarne Brynning, leder for Eiendom i Formue.

— Vi ser at dette er en eiendomssektor som vokser i takt med populariteten av strømming av filmer og serier på nett. Vi har samarbeidet med Hackman siden 2017. Det startet med en co-investering i det ikoniske CBS Television City-studioet i Hollywood. Vi har også i senere tid investert i et fond de har satt opp som så langt har investert i et betydelig antall studioer i Nord-Amerika og i Europa, sier Bjarne Brynning, leder for Eiendom i Formue, og fortsetter:

— Hackman har signert avtaler med de største aktørene i bransjen. I 2017 signerte de blant annet en leieavtale med Amazon Studioes med en varighet på 15 år. Fondet investerer i filmstudioer i byer som Los Angeles, New York, Vancouver og London. Dette er attraktive beliggenheter for produsering av filmer, serier og annet innhold. Fondet har høstet god avkastning hittil, og vi forventer at denne trenden fortsetter i denne sektoren.

Filmstudio, Los Angeles,

I porteføljen til Hackman finner man blant annet Raleigh Studios i Hollywood og Saticoy, California. Dette er anlegg for film og TV-produksjon.

Serier øker leietiden

Tidligere samlet familien seg ofte i sofaen for å få med seg lørdagsfilmen på TV. I dag blir filmene ofte erstattet med serier med mange episoder over flere sesonger. Å produsere serier krever mer tid enn å produsere en film. Denne trenden har ført til at filmprodusentene ofte er ute etter å leie lokaler over flere år.

Til tross for at filmproduksjonen har gitt gode investeringsmuligheter for eiendomsforvaltere, ser man tydelig at lokasjon er en vesentlig faktor. I Nord-Amerika skiller områder som Los Angeles, New York og Vancouver seg ut, både i forhold til historikk og landskap. Myndighetene i USA og Canada har også innført mange insentiver for å øke produksjonen av diverse innhold.

H.I.G. Capital, er en annen av Formues utvalgte forvaltere som investerer i filmstudioer. Tidligere i år kjøpte de Saugus Station. som er en stor eiendom i Santa Clarita i California. Oppkjøpet inkluderte 24 bygninger på over 90.000 kvadratmeter, der alle leietakere primært driver med film-, TV-, underholdning- og innholdsproduksjon.

— Kjøpet av Saugus Station gir H.I.G. en unik mulighet til å kapitalisere på et marked med begrenset tilbud for underholdning og innholdsproduksjon. Med lydscener fra Los Angeles som opererer med full kapasitet […] tror vi Saugus Station er en svært god investeringsmulighet, sa David Hirschberg, Co-Head for H.I.G., i en pressemelding.

Kampen om de beste posisjonerte studioene er i gang

Siden 2015 har filmstudioer eller filmatelierer, som er store lydtette bygninger eller rom som blir brukt til innspilling av film og tv-serier inne på studioene, vært utleid rundt 95 prosent av tiden. Dette viser hvor populære slike studioer er.

Ifølge Thomas Grant, investeringsanalytiker i Formue, vil investeringene i denne sektoren bidra til å skape arbeidsplasser, kontantstrøm samt bidra til å redusere risikoen i eiendomsløsningene i nedgangsperioder.

— Med oppblomstringen av nettinnhold de siste årene er kampen om de best posisjonerte studioene i gang. Dette vil øke etterspørselen etter studioer, noe som vil smitte over på eiendommer innenfor industri- og detaljhandel som er godt porsjonert og egnet for produksjon av film og TV-serier. Selv i en markedsnedgang vil man kunne leie ut ledige lydscener for fotoseanser, konserter, moteshow eller andre aktiviteter, sier Grant.

Thomas Grant, investeringsanalytiker i Formue.

Spania støtter lokalproduksjon med to milliarder dollar

Ledende destinasjoner for eiendomsinvesteringer i forbindelse med filmproduksjon i Europa er Frankrike, Spania og Storbritannia. Her har også H.I.G. gjort flere investeringer. I starten av 2021 investerte de blant annet i Madrid Contet i Tres Cantos utenfor Madrid, et stort utviklingsprosjekt innen film og TV-produksjon. Dette kjøpet har gitt god avkastning hittil og har huset flere kjente serier fra Netflix, deriblant Narcos, Money Heist og White Lines.

— Madrid Content City er Netflix sitt hovedkontor i Europa. I tillegg til produksjon vil det etableres universitet for utdanning innen media og film med egne studentboliger, sier Brynning.

Investeringen samstemmer godt med Spanias storsatsing innenfor filmproduksjon. I fjor kunngjorde Spanias statsminister Pedro Sánchez at de vil tilby totalt 1,9 milliarder dollar i løpet av perioden 2021 til 2025 for å styrke spansk film- og TV-produksjon, og for å oppmuntre store utenlandske aktører til å filme og sette opp produksjonssentre i Spania.

Madrid, filmstudio, Netflix

Madrid Contet i Tres Cantos utenfor Madrid.

Ønsker å videreføre suksessen fra LA til England

Som nevnt tidligere er England, og spesifikt London, blant de mest attraktive lokasjonene for film- og TV-produksjon. I fjor kunngjorde Blackstone og Hudson Pacific Properties, som er to forvaltere i Formues eiendomsløsninger, deres storsatsing i Hertfordshire, nord for London.

Sammen er det forventet at de vil investere over 700 millioner pund i filmstudioer, som vil skape over 4.500 arbeidsplasser og bidra til 300 millioner dollar årlig til den lokale økonomien. De ønsker dermed å videreføre suksessen fra deres investeringer i studioer i Los Angeles, der de har vært utleiere til en rekke Oscar-produksjoner som «When Harry Met Sally» og «La La Land».

— Vi er begeistret for å utvide Sunset Studios-plattformen vår i Storbritannia, et globalt knutepunkt for film- og TV-produksjon. Med vår ekspertise på utvikling og drift av topp moderne mediecampus kombinert med Blackstones ressurser og eksisterende tilstedeværelse i markedet, er vi sikre på at dette anlegget vil være etterspurt fra ledende innholdsskapere, sa Victor Coleman, administrerende direktør i Hudson Pacific i en pressmelding.

Ifølge Brynning har investeringer i lokaler med fokus på TV- og filmproduksjon bidratt til en høy avkastning de siste årene. Han mener dette er en langsiktig trend som vil fortsette fremover.

— I tillegg mener vi denne bransjen innebærer lav risiko, noe vi har observert de siste par årene under pandemien. Strømmetjenester er en trend som mest sannsynlig vil ha god vekst også i årene fremover, avslutter Brynning.

Kontakt oss