Kinas nyorientering skaper regionale vinnere og tapere

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2019-06-25

Nordøst-Kinas økonomiske nedtur utgjør en risiko for den økonomiske veksten i Kina og for kommunistpartiets mål om å skape et samfunn bestående av en moderat velstående middelklasse.

På slutten av 1980-tallet og i 1990-årene har Kina innført større markedsreformer for å åpne dørene for resten av verden. Fokus på privatisering av statlig virksomhet og utvikling av infrastruktur i kystområder for økt internasjonal handel har ført til at de nordøstlige provinsene blir hengende etter.

Figuren viser Nordøst-Kinas bruttonasjonalprodukt (BNP) som prosentandel av landets totale BNP (nedre figur) og regional årsvekst i BNP (øvre klipp). Tallene tegner et tydelig bilde av negativ trend i de nordøstlige områdene. Ved årtusenskiftet utgjorde Nordøst-Kinas verdiskaping ti prosent av landets totale verdiskapning. De siste atten årene er andelen nesten halvert til seks prosent. Noe av utviklingen i nordøst skyldes en planlagt nyorientering av Kina mot en mer moderne og mindre industribasert økonomi, men i tillegg kommer kortsiktige, konjunkturrelaterte forhold og økt risiko for handelskrig i tillegg.

I lys av en skiftende økonomi er oppbremsingen nytt farvann for Kina og provinsene i det nordøstlige Kina. Regionen består fortsatt av store, rigide statlig eide selskaper og er høyst avhengig av staten. Over 50 prosent av arbeidsplassene i industrien er statlig eide. Til sammenlikning er tallet bare 17 prosent i Kina som helhet.

Nedturen har ikke gått upåaktet hen. Kinesiske myndigheter har forsøkt å gjenopplive det som en gang var landets stolthet ved å subsidiere industrien og landbruket som dominerer den nordøstlige regionen. I 2016 lanserte regjeringen en treårig plan, som innebar å pumpe inn 1 600 milliarder yuan, eller rundt 2 000 milliarder kroner, i de nordøstlige provinsene. Årsveksten i BNP i de nordøstlige provinsene har løftet seg siden 2016, men regionen henger fortsatt etter de øvrige områder i Kina.

Ønsker du en uforpliktende prat om våre forvaltningstjenester?
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.