Kjerringa mot strømmen

Skrevet av Formue

Sentralbanker verden over har lagt ut på en ny reise med stimulerende pengepolitikk og rentekutt. Men det er ett unntak: Norges Bank har til nå vært kjerringa mot strømmen og holdt seg til en serie med rentehevinger.

Den blå linjen viser andelen av 34 sentralbanker som er i stimuleringsmodus; med det menes at den siste rentebevegelsen sentralbanken gjennomførte, var å kutte renten. Gjennom året har andelen sentralbanker i stimuleringsmodus steget fra 38 prosent i februar til over 85 prosent ved utgangen av september.

I samme periode har Norges Bank gått mot strømmen av stadig flere sentralbankers stimuleringspolitikk. Den grå linjen viser Norges Banks styringsrente. Sentralbanken har hevet styringsrenten fire ganger siden september i fjor og tre ganger i inneværende år.

Den siste rentehevingen fant sted tidligere i september; da hevet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent. Rentehevingen kom til tross for at majoriteten av verdens sentralbanker gjør det motsatte.

Kun én gang tidligere har Norges Bank hevet renten i en rentehevingssyklus samtidig som over 85 prosent av verdens sentralbanker har kuttet styringsrenten. Det var andre renteheving i en rentehevingssyklus i 2009 og ble etterfulgt av to rentehevinger.

Nå er det mye som tyder på at rentehevingssyklusen her hjemme er ved veis ende. Etter rentemøtet i september uttalte sentralbanken at renten mest sannsynlig vil forbli på hold den nærmeste tiden fremover. I tillegg har Norges Bank aldri gått mot den globale pengepolitiske strømmen i den grad de ville ha gjort med enda en renteheving.


Få innsikten, rett i innboksen!


Jeg ønsker å motta nyheter og relevant informasjon fra Formue. Jeg kan når som helst endre eller fjerne mine preferanser. Les mer om hvordan vi håndterer personopplysninger i Formue.

Input the campaign name that submitters should be added to.

Del artikkel