Kjerringa mot strømmen

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2019-10-01

Sentralbanker verden over har lagt ut på en ny reise med stimulerende pengepolitikk og rentekutt. Men det er ett unntak: Norges Bank har til nå vært kjerringa mot strømmen og holdt seg til en serie med rentehevinger.

Den blå linjen viser andelen av 34 sentralbanker som er i stimuleringsmodus; med det menes at den siste rentebevegelsen sentralbanken gjennomførte, var å kutte renten. Gjennom året har andelen sentralbanker i stimuleringsmodus steget fra 38 prosent i februar til over 85 prosent ved utgangen av september.

I samme periode har Norges Bank gått mot strømmen av stadig flere sentralbankers stimuleringspolitikk. Den grå linjen viser Norges Banks styringsrente. Sentralbanken har hevet styringsrenten fire ganger siden september i fjor og tre ganger i inneværende år.

Den siste rentehevingen fant sted tidligere i september; da hevet Norges Bank styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 1,50 prosent. Rentehevingen kom til tross for at majoriteten av verdens sentralbanker gjør det motsatte.

Kun én gang tidligere har Norges Bank hevet renten i en rentehevingssyklus samtidig som over 85 prosent av verdens sentralbanker har kuttet styringsrenten. Det var andre renteheving i en rentehevingssyklus i 2009 og ble etterfulgt av to rentehevinger.

Nå er det mye som tyder på at rentehevingssyklusen her hjemme er ved veis ende. Etter rentemøtet i september uttalte sentralbanken at renten mest sannsynlig vil forbli på hold den nærmeste tiden fremover. I tillegg har Norges Bank aldri gått mot den globale pengepolitiske strømmen i den grad de ville ha gjort med enda en renteheving.


Få innsikten, rett i innboksen!

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.
image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.