Hva med en svipptur til København i høst? Den danske hovedstaden er kjent for design i verdensklasse, gastronomi og en vibrerende kunstscene. Enten om du går ned i den underjordiske kunsthallen i de historiske sisternene under Frederiksborg slott, eller på ett av de mange galleriene, er det ikke mangel på kunstneriske opplevelser. Vi har plukket et knippe kunst-høydepunkter i København vi gleder oss til å oppleve i løpet av høsten.
Bilde: SMK’s museumshage og inngang. Foto: SMK
Against All Odds – Historiske kvinder og nye algoritmer på Statens Museum for Kunst
En rekke nordiske kvinnelige kunstnere oppnådde suksess mot alle odds i årene 1870-1910. Men senere ble de glemt og skrevet ut fra kunsthistorien. Utstillingen utforsker hvorfor dette skjedde og hvordan kunstig intelligens kan være et verktøy for å forstå og formidle historien på nye måter. Felles for kunstnerne er at de forlot sine hjemland for en internasjonal karriere. Blant de 24 kunstnerne i utstillingen kan du oppleve verk av Kitty Kielland, Asta Nørregaard, Marie Henriques, Marie Carl-Nielsen, Julia Bech og Eva Bonnier.
Den digitale kunstneren Itzel Yard (Ix Shells) bringer disse kunstnernes historier inn i vår tid med en digital installasjon basert på deres reiser, relasjoner og kunstverk. Du kan også ta en prat med billedhugger Anne Marie Carl-Nielsen via en chatbot som benytter data som historiske kilder, brev, dagbøker og forskning. Hver generasjon omskriver historien på nye måter, og denne utstillingen gir et innblikk i hvordan vi gjør det i dag, i lys av kunstig intelligens og algoritmer.
Anish Kapoor: Unseen på Arken
ARKEN museum i Ishøj viser den første separatutstillingen i Skandinavia med den verdenskjente indiske kunstneren Anish Kapoor. I utstillingen kan du utforske Kapoors unike univers gjennom et utvalg av hans mest betydningsfulle monumentale kunstverk fra de siste 40 årene. Flere av kunstverkene er integrert i museets arkitektur. Med hans særegne bruk av materialer, former, overflater og farger blir man dratt inn i kunstverkene, og det er en helt spesiell opplevelse som vekker sanser og følelser.
Når du besøker Arken kan du ikke gå glipp av museets skulpturpark, som huser verk av kunstnere som Antony Gormley, Astrid Myntekær, Elmgreen & Dragset og Jeppe Hein.
Havet på Louisiana
En kort togtur fra sentrum ligger et av våre favorittmuseer, Louisiana. I oktober åpner museet sesongens store begivenhet, utstillingen Havet. Publikum inviteres til en oppdagelsesreise over og under havoverflaten hvor historie og samtid møtes i et skjæringspunkt mellom kunst og vitenskap. Forskere vet mer om overflaten på Mars enn om verdenshavene som dekker mer enn 70% av vår egen planet. Utstillingen undersøker følelser og ideer som oppstår når mennesket konfronteres med havets ukjente dybder og hvordan dette inspirerer kunsten. Havet viser en omfattende presentasjon med mange kunstnere hvor man blant annet kan oppleve verk av Caspar David Friedrich, El Anatsui, Georgia O´Keeffe og Wolfgang Tillmanns.
Hvis du først drar til Louisiana, bør du ikke gå glipp av utstillingen med den sveitsiske superrealisten Frans Gertsch (aktuell til 10.november), og det spektakulære møte mellom Bourgeois og Giacometti (aktuell til 19.januar). Vi anbefaler å sette av tid til å besøke skulpturparken og nyte en lunsj i hagen.
Nina Beier på Gl. Holtegaard
Nord for København ligger Gl. Holtegaard, en unik kunsthall i en barokkvilla. I tillegg til sitt ambisiøse utstillingsprogram, byr kunsthallen på unike omgivelser og en imponerende barokkhage. Gl. Holtegaard har invitert den danske kunstneren Nina Beier til å skape et omfattende verk for kunsthallens 30.000 m² store hage. I verket “Ø” har Beier samlet marmor- og natursteinsplater, opprinnelig ment for kjøkken og bad, og spredt dem rundt i hagen. Gjennom året vil gress vokse opp gjennom platene og skape vill vegetasjon som står i kontrast til det velstelte gresset og de glatte steinoverflatene.
Les også: Hvordan håndtere arv av kunst og verdigjenstander.
Artificial Optimism på Den Frie
Er en kunstbevegelse fra tidlig 1900-tallet fortsatt relevant i dag? Dette spørsmålet forsøker utstillingen Artificial Optimism å besvare. Futurismen oppsto først i Italia i perioden 1909 til 1944, en tid preget av politisk og sosial uro samt verdenskriger. Bevegelsens første internasjonale utstilling fant sted i februar 1912 i et galleri i Paris, og ble senere samme år vist på Den Frie i København. I dag befinner vi oss igjen i en tid preget av usikkerhet. Inspirert av futuristene, men med ulike forutsetninger og intensjoner, reflekterer 18 samtidskunstnere over eksistensielle temaer sett fra dagens perspektiv. I utstillingen kan du oppleve verk av kunstnere som Umberto Boccioni, Marc Camille Chaimowicz, Jana Euler, FOS, Sidsel Meineche Hansen, Simon Dybbroe Møller, Sandra Mujinga og Pamela Rosenkranz.
After the Sun på Gammel Strand
Historisk sett har nordiske kunstnere hatt et nært forhold til naturen. Utstillingen “After the Sun” utforsker nordiske samtidskunstneres refleksjoner over den prekære tilstanden til naturen i dag i lys av klimakrisen. Blant de 20 kunstnerne i utstillingen vises Ragna Bley, Sara Vide-Ericson, Lea Porsager og Apichaya Wanthiang, som alle har fått mye oppmerksomhet blant nordiske kunstsamlere og institusjoner de siste årene.
Utstillingen ble først vist på Buffalo AKG Art Museum i USA som en del av museets satsning på å fremme nordisk kunst utenfor Norden. Som en del av initiativet har Buffalo AKG samlet inn finansiell støtte for å sikre utstillinger og utvikling av museets samling av nordisk samtidskunst i 60 år.
about a moment – in a moment på Kunsthal n
Den 24. august åpner Københavns nye kunstarena, Kunsthal n, i en historisk bygning i Nørrebro. Kunsthallen skal vise internasjonal samtidskunst med temaet “her og nå”. Åpningsutstillingen byr på en storslått solopresentasjon av den amerikanske maleren Danielle McKinney. Med tittelen about a moment – in a moment viser McKinney en serie malerier med levende penselstrøk og intime fortellinger om spesielle øyeblikk.
Les om Formues kunstrådgivning og meld deg på vårt kunstnyhetsbrev her.