Kunsthøydepunkter å glede seg til i 2024

Skrevet av Formue

2024 lover å bli et spennende år med mange ambisiøse utstillinger og interessante kunstopplevelser. Fra utstillinger rundt om i Norge til den prestisjetunge internasjonale kunstbiennalen; her kan du lese om noen av de kommende høydepunktene vi ser frem til å oppleve. 

Artikkelen er skrevet av Katinka Traaseth i samarbeid med Katja Bergstrøm.
Mottar du ikke allerede vårt kunst-brev, kan du melde deg på her.

 

Else Hagen, «Prestekrave» (utsnitt), 1957 © Hagen, Else/BONO 
Foto: Nasjonalmuseet / Børre Høstland

Else Hagen. Mellom mennesker på Stavanger kunstmuseum

Utstillingsperiode: 19.januar – 14.april  

I år blir det satt lys på kunstnerskapet til Else Hagen gjennom vandreutstillingen “Mellom mennesker”. Hagen var en pioner blant kvinnelige kunstnere i Norge, spesielt kjent for sitt arbeid med store, offentlige utsmykninger. Utstillingens reise begynner på Stavanger Kunstmuseum i januar før den reiser videre til Trondheim kunstmuseum, Nasjonalmuseet og til slutt Kunstsiloen i Kristiansand. Utstillingen vil gi en omfattende presentasjon av Hagens kunstnerskap, med spesielt fokus på maleriene fra 1940- og 50-tallet, i tillegg til hennes betydelige grafiske produksjon.   

 

Bilde: Leonard Rickhard, Figur mot rødt fugleskap, 2007. Astrup Fearnley-samlingen 

Bilde: Leonard Rickhard, Figur mot rødt fugleskap, 2007. Astrup Fearnley-samlingen 
Foto: Thomas Tveter

Leonard Rickard. Mellom konstruksjon og sammenbrudd – på Astrup Fearnley Museet

Utstillingsperiode: 26. januar – 19.mai  

Denne utstillingen er en sjelden mulighet til å få et innblikk i kunstnerskapet til Leonard Rickhard – en sentral stemme i nyere norsk kunsthistorie. Gjennom sin lange karriere har Rickhard etablert et karakteristisk og lett gjenkjennelig visuelt språk. Hans minimalistiske men detaljerte motiver tar ofte opp de samme temaene. Mange av maleriene er en bearbeiding av minner, spesielt fra kunstnerens egen barndom like etter andre verdenskrig. Disse verkene er både nostalgiske og reflekterende over siste halvdel av 1900-tallet.  

 

Bodø2024 – Illustrasjon av åpningssermoni

Bodø – Europeisk kulturhovedstad 2024

I år har Bodø den ærefulle tittelen som europeisk kulturhovedstad, og det skal feires! Et omfattende arrangementsprogram, som vil pågå gjennom hele året, innledes den 3. februar med en storslått åpningsseremoni. Kulturprogrammet fortsetter med en samisk kulturuke, kunstutstillinger, konserter og forestillinger.  

 

Klara Lidén, Self Portrait with the Keys to the City, 2005. Fra Erling Kagges kunstsamling.

Komposisjon for venstre hånd på KODE Bergen

Utstillingsperiode: 16. ferbruar – 9. juni  

KODE Bergens utstillingsprogram for 2024 er en perle for kunstentusiaster. Året åpner med et nytt kapittel i serien om fremtredende skandinaviske kunstsamlere – Komposisjon for venstre hånd. Denne utstillingen kombinerer verk fra polfareren og eventyreren Erling Kagges samling i dialog med sjeldne historiske verk fra KODEs samling. Med over 400 verk tar den storslagne utstillingen over to av museets bygninger: Rasmus Meyer og Permanenten.   

 

Andreas Eriksson, Semaphore (Snow), 2023. Formue Kunstsamling

Andreas Eriksson på Lillehammer kunstmuseum

Utstillingsperiode: 13.april – 5. oktober  

Andreas Eriksson (f. 1975, Sverige) arbeider med mange ulike uttrykksformer som tekstil, maleri, akvarell, tegning, skulpturelle objekter, foto, video og vev. I Lillehammer Kunstmuseum er tekstiler, malerier og skulpturelle objekter de dominerende utrykkene.  Motivene har i stor grad kretset rundt opplevelser av og med natur. De siste årene har interessen for arkitektoniske elementer fått en tydeligere tilstedeværelse i arbeidene. På utstillingen i Lillehammer Kunstmuseum møtes natur og arkitektur. Flere av arbeidene er nylagede og spesialtilpasset museets arkitektur. Dette er hans hittil største utstilling i Norge.  

Andreas Eriksson markerte seg tidlig internasjonalt, blant annet på Art Basel Statement i 2007 hvor han vant den anerkjente Baloise Art Prize og deretter på den nordiske paviljongen på Veneziabiennalen i 2011.

 

Veneziabiennalen

Veneziabiennalen  

Utstillingsperiode: 20.april – 24.november 

Annethvert år reiser kunstelskere til Italia for å oppleve den verdensberømte Venezia-biennalen. I år presenteres den 60. internasjonale biennalen, og i den nordiske paviljongen vil verkene til kunstnerne Lap-See Lam (Sverige), Kholod Hawash (Finland) og komponisten Tze Yeung Ho (Norge) bli utstilt. Kunstnerne har samarbeidet om å skape et audiovisuelt verk der ulike kunstformer smelter sammen for å skape en helhetlig opplevelse.  

I tillegg til de nasjonale paviljongene kurateres en kunstutstilling med temaet Stranieri Ovunque, som oversettes til “utlendinger overalt.” Uttrykket stammer fra navnet på et Torino-basert kollektiv som kjempet mot rasisme og fremmedfrykt i Italia på begynnelsen av 2000-tallet. Som en del av utstillingen vises en serie performance-verk fra ni anerkjente internasjonale kunstnere. Blant disse finner vi Ahmed Umar, en norsk-sudansk kunstner som i 2023 presenterte den populære soloutstillingen “Glowing Phalanges” på Kunstnernes Hus i Oslo og Bergen Kunsthall. Umar ble også nominert til den prestisjefylte Lorck Schive kunstprisen.   

 

Theodor Kittelsen, Draugen, foto: Nordnorsk Kunstmuseum, og Matías Duville, Desert means ocean, 2019.

Atlanterhavet på Henie Onstad kunstsenter

Utstillingsperiode: 26. april – 15. september  

Atlanterhavet er en feiring av det nordlige havet som har formet Norge og gjort landet til en internasjonal aktør. Samtidig retter utstillingen et utforskende og kritisk blikk på menneskenes påvirkning på havet. Med omtrent 140 verk og gjenstander, fra originale kart fra 1500-tallet til samtidsverk, utforsker utstillingen forholdet mellom historie, myter, forskning og forståelse av det nordlige Atlanterhavet.  

Utstillingen presenterer sentrale historiske verk samt nye verk av anerkjente samtidskunstnere. Blant kunstnerne som vises, finner vi Peder Balke, Anna-Eva Bergman, Matías Duville, Nicolaus Germanus, Theodor Kittelsen, Eline Mugaas, Edvard Munch, Joar Nango, Trevor Paglen, og Sondra Perry. 

 

Hurvin Anderson, Afrosheen (utsnitt), 2009. Courtesy the artist and Christen Sveaas’ Art Collection. All Rights Reserved, DACS_Artimage 2023.

Hurvin Anderson: Salon Paintings på Kistefos 

Utstillingsperiode: 4. mai – 13.oktober  

Dette er den første utstillingen med den britiske kunstneren i Norge. Publikum inviteres til å oppleve malerier og tegninger fra hans internasjonalt anerkjente barbershop-serie. Anderson utforsker temaer som sted, identitet, fellesskap og kultur, og avbilder menneskelige landskap påvirket av hans karibiske opprinnelse. I løpet av de siste 15 årene har Anderson utforsket frisørsalongen som et sentralt tema, eksperimentert med spenningen mellom abstraksjon og figurasjon, samt utforsket kompleksiteten ved å fange minner og opplevelser gjennom sin unike kunstneriske prosess.  

Årets tilskudd til skulpturparken er et verk av italienske kunstner Tatiana Trouvé.   

 

Illustrasjonsfoto av bygget. Mestres Waage, Mendoza Partida og BAX Studio 
Mark Rothko: Malerier på papir på Nasjonalmuseet

Kunstsiloen i Kristiansand åpner dørene

Ventetiden er endelig over, og kunstentusiaster på Sørlandet kan glede seg til åpningen av Kunstsilo den 11. mai. Kunstsiloen, tidligere brukt som kornsilo, er et modernistisk bygg fra 1930-tallet som nå har fått nytt liv som Sørlandets største kunstmuseum. Kunstsiloen huser tre kunstsamlinger: Christianssands Billedgalleri, Sørlandssamlingen, og den nye Tangen-samlingen, som til sammen utgjør over 7,500 kunstverk.  

Åpningsutstillingen Nordiske lidenskaper viser den hittil største presentasjonen av Tangen-samlingen under samme tak. Over 700 verk fra samlingen blir presentert, og utstillingen tar oss med på en rik og mangfoldig reise gjennom nordisk kunst på 1900-tallet.  

 

Mark Rothko, «Uten tittel», 1969 © Kate Rothko Prizel og Christopher Rothko. / Artists Rights Society (ARS), New York / BONO Foto: National Gallery of Art, Washington, Gave fra Mark Rothko Foundation, Inc., 1986.43.275

Mark Rothko: Malerier på papir på Nasjonalmuseet 

Utstillingsperiode: 16. mai–22. september  

Nasjonalmuseets byr på et ambisiøst program i 2024, som virkelig er en glede å se frem til. Fra 1800-tallets norske arkitekter til motearkiver og internasjonale kunstsuperstjerner, er det noe for enhver smak.  

Et høydepunkt i det kommende programmet er en separatutstilling med den amerikanske abstrakte kunstneren Mark Rothko. Med sine karakteristiske abstrakte fargefelt har Rothko markert seg som en av de mest betydningsfulle kunstnerne på 1900-tallet. Utstillingen på Nasjonalmuseet viser over 80 verk, og er den første omfattende presentasjonen av Rothko i Norden.   

Andre høydepunkter på Nasjonalmuseet i 2024 er separatutstillinger med Britta Marakatt-Labba, Anna-Eva Bergman og Wassily Kandinsky.  

  

Toril Johannessen, Stedfesting av Nordområdene, 2023. Silketrykk med detaljer malt med akryl. Fra serien “Tilstedeværelse”. Oppdrag for KORO. Foto: Toril Johannessen

Årets Festspillutstilling ved Bergen Kunsthall

Utstillingsperiode: 22.mai – 5. juni

Før sommeren tar fart, ser vi frem til å utforske den nordeuropeiske kunstscenen og oppleve nyskapende produksjoner innen musikk, opera, teater, dans og kunst. Festspillene er en livlig festival som hvert vår gir publikum hundrevis av unike kulturopplevelser.  

Årets Festspillutstilling ved Bergen Kunsthall presenterer verk av Toril Johannessen. Sentralt i Johannessens arbeid står utforskningen av strukturer og rammeverk for kunnskap. Hun utforsker tradisjoner og forhold innen alt fra folkelig innsikt til vitenskapelige tilnærminger og kaster lys over forbindelsene mellom dem. Johannessen benytter ulike medier, som trykk, informasjonsgrafikk, tekst og installasjoner. Utstillingen i Bergen Kunsthall tar utgangspunkt i kunstnerens blikk på militær tilstedeværelse og den geopolitiske situasjonen i nordområdene.

Alia Farid is the recipient of the Lise Wilhelmsen Art Award 2023. Photo: Johanne Nyborg / Henie Onstad Kunstsenter. 

Alia Farid. The Lise Wilhelmsen Art Award på Henie Onstad kunstsenter  

Utstillingsperiode: 13.september – 5. januar  

The Lise Wilhelmsen Art Award er en av verdens største kunstpriser, og vi gleder oss til å se utstillingen med den tredje prisvinneren, Alia Farid. Den kuwaitisk-puertorikanske kunstneren arbeider med en rekke ulike medier, inkludert tekstil, film og skulptur. Farid utforsker spørsmål om konflikt og kontroll, og om hvordan makt og vold utøves mot naturen, menneskers praksis og hverdagsliv.  

Vanessa Baird, Sommeren kom etter tyve år, 2005. Foto: Øystein Thorvaldsen

Vanessa Baird. Fra en dag til en annen på MUNCH 

Utstillingsperiode: 12.oktober – 31.desember  

Gå ikke glipp av en av de mest særegne kvinnelige stemmer på den norske kunstscenen – Vanessa Baird på Munchmuseet. Gjennom to tiår har hun skapt kunst ved «kjøkkenbordet», midt i kaoset i hverdagen med barn og en aldrende mor. Bairds praksis omfatter detaljerte og storslåtte akvarellmalerier som minner om bildebøker og eventyr. Til tross for den fantasifulle stilen, er temaene i Bairds verk aktuelle og reflekterende over dagens private og politiske realiteter. Med et skråblikk på verden utenfor, utforsker utstillingen “Fra en dag til en annen” det hverdagslige, repeterende og unike som utgjør livet. Dette blir en god mulighet til å dykke inn i Bairds særegne verden.   

Samtidig kan man også oppleve Constance Tenvik som er neste utstiller som den del av serien SOLO OSLO, som er viet til den nye generasjonen med kunstnere og formidlere.   

Kontakt oss