Med på reisen

Skrevet av Ingun Stray Schmidt

Gjennom oppkjøpsfondet Altor V er flere av kundene i Formuesforvaltning nå indirekte eiere i reiseselskapet Ving.

Reiseselskapet Ving kom i en krise da eieren, den britiske reiselivsgiganten Thomas Cook, gikk konkurs i slutten av september i år. Etter litt over en måneds forhandlinger ble det kjent at en ny investorgruppe, frontet av Petter Stordalen, hadde kjøpt Vinggruppen. Ving inkluderer hele den nordiske virksomheten til Thomas Cook. Det er ikke bare Stordalen som blir med på denne spennende reisen, det er også flere av Formuesforvaltnings kunder.

Alltid drevet godt

Det er kunder som er investert i årgangsløsningen Private Equity 2018-2019 som bør følge ekstra godt med på hva som skjer med Ving og de nordiske søsterselskapene fremover. Denne årgangsløsningen har nemlig plassert kundenes kapital i det nordiske oppkjøpsfondet Altor V.

Skal drive videre: Petter Stordalen (tv) og administrerende direktør Magnus Wikener i Vinggruppen i Norden var begge godt fornøyd da de sammen offentliggjorde at Stordalens Strawberry Group, Altor og TDR Capital var selskapets nye eiere. Foto: Ving

Fondet og Stordalens investeringsselskap Strawberry Group eier nå 40 prosent hver i Vinggruppen, mens det britiske fondet TDR Capital eier de resterende 20 prosent. Vingruppen inkluderer foruten Ving, Spies i Danmark, Tjäreborg i Finland, Globetrotter og Thomas Cook Airlines Scandinavia. Til sammen har virksomheten 2.300 ansatte.

Fantastisk virksomhet

– Det er en fantastisk virksomhet som endte opp i en veldig uheldig situasjon. Vinggruppen er markedsleder i feriesegmentet takket være egne hotellkonsepter som Sunwing og Sunprima, og har også vært ledende i overgangen til online-booking, uttalte partner Harald Mix i Altor i forbindelse med kjøpet.

– Gjennom en finansiell restrukturering, vil vi, som er nye eiere sammen med andre finansieringskilder, tilføre gruppen rundt seks milliarder svenske kroner i likviditet og garantier. Det sikrer driften og etablerer en solid base for videre utvikling, uttalte Mix.

Har investert i over 60 selskaper

Altor har forvaltet totalt 8,3 milliarder euro for sine investorer siden oppstart. Fondene til Altor investerer hovedsakelig i mellomstore nordiske og nord-europeiske selskaper. Målet er å skape verdi gjennom vekst og forbedring av driften. Totalt har forvalteren investert i over 60 selskaper, blant annet XXL, Rossignol, Helly Hansen, Sats og Carnegie Investment Bank.

Stordalen har som kjent bygd opp Nordic Choice Hotels og har en stor eierandel i Hurtigruten. Denne operative erfaringen kombinert med Altors kompetanse på vekst og effektivisering av drift gjør dette til en spennende strategisk investering.

Rift om selskapet

Ifølge nettstedet e24.no var også kinesiske Fosun Tourism Group, oppkjøpsfondet Triton Partners og reiselivsinvestor Per G. Braathen interessert i Vinggruppen. Allerede i mai, altså fire måneder før konkursen var et faktum, la Triton inn et bud på den nordiske virksomheten til Thomas Cook. Petter Stordalen fortalte nylig på talkshowet Skavlan hvordan han kuppet budrunden foran konkurrentene.

Ønsker du en uforpliktende prat om våre forvaltningstjenester?
[gravityform id="12" title="false" description="false"]

 

Ingun Stray Schmidt Head of PR and content i Formue

Ingun har ansvar for innhold og PR i Formue. Hun har redaksjonelt ansvar for alt skriftlig materiell som publiseres på Formues blogg Innsikt, samt rapporter som produseres fra Formues Marketingavdeling. Hun er konsernets pressekontakt.