Noen IT-tjenester det er verdt å betale for 

Skrevet av Formue

Det kan være en god investering å betale litt for gode tjenester, selv om mye er «gratis». Her er et knippe IT-løsninger Formuesforvaltnings sikkerhetsansvarlig mener er brukervennlige og nyttige.  

Det nærmer seg ferietid. Da utsettes man for flere farer enn vanlig og man følger kanskje dårligere med. Derfor kan være en god ide å ta en ekstra runde på sikkerheten. At du har alarm i huset er en selvfølge, men hvor god sikkerhet har du på digitale «innbrudd»? I ferietiden senker vi skuldrene, besøker nye steder og er mer utsatt enn ellers i året. 

Lastpass – Lastpass er en passordhusker som husker og hjelper deg å fylle ut passord, kredittkortinformasjon, passinformasjon og notater. Ved å installere et tillegg til nettleseren din og en app på telefonen får du tilgang til den samme informasjonen alle steder. Passordhåndtereren gir deg mulighet til å dele innloggingsinfo uten å dele passord, og mulighet til å dele notater og annen sensitiv informasjon. De har en bra gratisversjon, og en familievariant til 4 dollar i måneden. Innen passordhåndterere finnes det mange alternativer, for eksempel Keeper, Dashlane eller 1Password. Det viktigste er å ta i bruk en av disse, og la passordprogrammet generere sikre passord. Etter hvert som du får lagt inn flere og flere vil nytten øke, og sikkerheten bedres. Passordhåndtererne nevnt her har også løsninger for å gi nød-tilgang til en eller flere personer hvis det skjer deg noe. 

Authy Autentiseringskoder i én app. 2-faktor pålogging betyr at man må inn med noe mer enn brukernavn og passord for å logge inn. Det kan være en kode på SMS eller en kode fra en digital kodebrikke. Der man bruker en digital kodebrikke vil man i de fleste tilfeller kunne benytte en app for alle tjenestene.Det finnes flere tilsvarende varianter, som Lastpass AuthenticatorMicrosoft Authenticator eller Google Authenticator Alle programmene nevnt her er gratis, og det er sterkt anbefalt å bruke 2- faktor passord der det er mulig. På sidene til Authy finner du guider til hvordan du setter opp 2-faktor på mange vanlige tjenester, som Facebook og Google. 

Les også: Ta kontroll over feriebildene!

Jottacloud – Backup i skyen med merJottacloud er et norsk selskap som har spesialisert seg på å ta vare på dataene dine på en sikker måte. De har en fin familietjeneste med 5 Terrabyte, og en personlig tjeneste som tilbyr ubegrenset med lagring. Du kan benytte Jottacloud som arkiv hvis du går tom for plass på maskinen din eller til en sikkerhetskopi av maskinen din. De tilbyr gjenoppretting av filer 30 dager etter at de er slettet, og historikk på filene fem versjoner tilbake i tid. Det finnes en del alternativer her, fra gigantene Dropbox, Box, OneDrive, Google, Apple og Amazon, til mer spesialiserte pCloud og Sync. For rundt 1000 kroner i året kan du enkelt beskytte bildene og filene dine. Om du ikke går for norske Jottacloud bør du uansett velge en løsning med versjonshåndtering, delingsmuligheter og mulighet for å benytte tjenesten som et digitalt arkiv. Mange har maskiner med relativt lite diskplass, og da er det fint å kunne legge filer man bruker sjelden ut i skyen uten at de tar opp plass lokalt. Jottacloud lagrer dataene sine i Norge. 

Lookout Personal – Mobil sikkerhet. Angrep rettet mot mobiltelefonene våre er et økende problem, og vi bør også beskytte mobile enheter. Det viktigste du gjør er å oppdatere telefonen når det kommer nye versjoner av operativsystemet på telefonen. Så kan man ha Lookout til å passe på at du ikke får infiserte apper på telefonen, eller kobler deg til infiserte trådløse nett. I tillegg får du varsler hvis brukernavnet ditt er en del av lekkasjer og du bør bytte passord. Appen vil også forsøke å stoppe deg hvis du går til sider med dårlig omdømme, hvor du står i fare for å få virus eller bli hacket. Hvis telefonen blir borte har du både backup og en mulighet til å lokalisere telefonen. Premiumversjonen koster 30 dollar i året. De har en premium plus-variant i tillegg, men denne er mest rettet mot det amerikanske markedet. 

For mellom 1500 og 2000 kroner i året har du nå sikret deg og familien på en god måte. Hvis du bruker tjenestene slik de er tenkt vil dette være den rimeligste forsikringen du har, i tillegg til at det i mange tilfeller vil gjøre livet ditt litt enklere. 

Artikkelen er skrevet av Formuesforvaltnings sikkerhetsansvarlig, Lars Lindeberg. Han personlig eller selskapet har ingen koblinger til, og får ingen type kompensasjon fra, noen av tjenestene omtalt her. Typen tjeneste er viktigere enn navnet på tjenesten, og dette er ikke ment å være en komplett liste over mulige leverandører. 


Få innsikten, rett i innboksen!


Jeg ønsker å motta nyheter og relevant informasjon fra Formue. Jeg kan når som helst endre eller fjerne mine preferanser. Les mer om hvordan vi håndterer personopplysninger i Formue.

Input the campaign name that submitters should be added to.