Ta kontroll over feriebildene!

Skrevet av Formue

Alle bildene fra ferien er borte! Kunne dette skjedd deg? I ferien tar vi flere bilder enn vanlig, og er ofte på farten. Det betyr gjerne at bildene blir liggende på telefonen eller kamera lenger enn vanlig. Det er også høysesong for uhell og hackerangrep. Vi senker aktsomheten litt, besøker nye steder og utsettes for andre risikoer enn vanlig. Her er noen enkle grep du kan ta for å være sikker på at du ikke mister bildene dine i sommer. 

Bildene må lagres i skyen 

Pass på at du har kopi av bildene du har lagret på maskinen din hjemme. Kopien må være til et annet sted enn hjemme. Hvis det brenner i leiligheten din hjelper det ikke noe at du hadde backup til en harddisk som sto i samme leilighet. Mange selskap har bygget opp store datalager hvor du kan få leie litt plass. Det er dette man ofte omtaler som en skytjeneste, direkte oversatt fra engelske «cloud». Du bør bruke en slik skytjeneste for backup av bildene dine, og mobilen din når du er på farten 

Sikkerhet først: Lars Lindeberg, Chief Information Security Officer i Formuesforvaltning, gir noen enkle tips for IT-sikkerhet på sommerferie!

Mange alternativer 

Det finnes mange skytjenester som tilbyr lagring av filer og bilder. Du bør enten velge en ren backupløsning, eller en som tar vare på et par versjoner tilbake i tid av hver fil. En backupløsning er en nødløsning hvor du kan gå tilbake til siste sikkerhetskopi hvis uhellet er ute. En tjeneste som synkroniserer filene dine vil hele tiden ha en kopi av filene som er tilgjengelig. Her får man gjerne også mulighet for å dele bildene med familie og venner.

Ulempen kan være at feilene du gjør også blir synkronisert, for eksempel hvis du ved en feil sletter noe eller får et krypteringsvirus. Da bør man som minimum ha versjonering. Apple tilbyr sikkerhetskopi til sin sky, men man kan også velge en mobil sikkerhetsløsning som Lookout. Begge disse tar løpende kopi av innholdet på mobilen din, inkludert bilder. 

Ikke bruk fotobutikker 

Digitale fotobutikker hvor man laster opp bilder, eller sosiale mediehus er ikke anbefalt Dfår du fort en veldig stor jobb den dagen du ønsker å hente kopiene tilbake. Ofte har du også mistet data eller fått dårligere kvalitet. 

Gratis kan være dyrt 

Ofte vil man finne gratisversjoner av lagringstjeneste, men de er som oftest begrenset i lagringsmengde og tjenester. Du vil som oftest trenge mer plass enn gratisversjonen, og man må ha en løsning som tar vare på gamle versjoner av filer.

I tillegg tilbyr man ofte en bedre kryptering og sikkerhet i betalingsversjonen. Når du ser på tjenesten du skal velge bør du derfor se på prisen for premiumtjenesten, og de fleste vil trenge mellom 100 og 1000 GB (som blir omtrent en Terrabyte). 


Få innsikten, rett i innboksen!


Jeg ønsker å motta nyheter og relevant informasjon fra Formue. Jeg kan når som helst endre eller fjerne mine preferanser. Les mer om hvordan vi håndterer personopplysninger i Formue.

Input the campaign name that submitters should be added to.