Nye krav til fremtidsfullmakter: Har du oppdatert din?  

Skrevet av Tonje Johnsrud

Dagens fremtidsfullmakter er ulike de som ble satt opp for mange år tilbake, selv om loven regler er tilnærmet uendret. Det skyldes at kravene til fremtidsfullmakter, fra blant annet bankene og andre som skal forholde seg til fullmaktene, har endret seg. Det er kanskje på tide å oppdatere din fremtidsfullmakt?

I 2013 trådte en ny vergemålslov i kraft. Med den ble fremtidsfullmakter introdusert som den beste måten å sikre at du blir representert av den personen du ønsker, og på den måten du selv bestemmer, hvis du på et senere tidspunkt blir satt ut av spill.

Advokatene i Formue har siden den gang satt opp flere tusen fremtidsfullmakter.  Selv om lovens regler i liten grad har endret seg, ser likevel dagens fremtidsfullmakter annerledes ut enn de gjorde for ti år siden. Dette skyldes blant annet at mange av dem som skal forholde seg til fremtidsfullmakter og fullmektigene, som for eksempel bankene, stiller egne krav til fullmaktenes innhold.  

Les også vår guide til alt du bør vite om fremtidsfullmakt. 

Bankene krever stadfestet fremtidsfullmakt

Én tydelig trend vi ser er at stadig flere aktører, inkludert alle de store bankene, krever stadfestelse før de godtar en fremtidsfullmakt. En stadfestelse er en attest fra Statsforvalteren, med bekreftelse på at fullmakten har tredd i kraft. Hvis eksempelvis bankene blir kjent med at en kunde ikke lenger er samtykkekompetent, og det ikke foreligger en stadfestet fremtidsfullmakt, sperrer de umiddelbart kundens BankID, og dermed tilgangen til alle de portaler der registrering via BankID er nødvendig. Det er fullmektigen som må skaffe stadfestelse, og på grunn av lang saksbehandlingstid hos Statsforvalteren, bør det i fullmakten tydelig informeres om at denne prosessen skal startes så fort som mulig.  

Strenge regler ved eiendomsoverdragelser

Et annet område der det har blitt nødvendig å endre fullmaktenes formuleringer, er når disse inneholder føringer knyttet til fast eiendom. Statens Kartverk har strenge interne regler for når de kan akseptere tinglysing ved eiendomsoverdragelser utført av fullmektiger. For eksempel godkjennes det ikke uten videre at fullmektigen kjøper ny eiendom i fullmaktsgivers navn, og ved gave eller gavesalg til fullmektigen selv (som kan være spesielt aktuelt når fullmektigen er fullmaktsgivers barn) kreves det at fullmakten uttrykkelig åpner for slik overføring.  

Ferdige maler ikke tilstrekkelig

Det ligger mange ulike maler tilgjengelig på nett, men vår erfaring er at disse malene blir for enkle. Har man for eksempel et eget investeringsselskap, bør fullmakten si noe både om styresammensetning og om aksjene som sådan. Som oftest er dette helt fraværende. Malene oppdateres heller ikke løpende, og fanger derfor ikke opp nye krav til formuleringer og presiseringer som kontinuerlig kommer fra de ulike aktørene som mottar fullmaktene. Dette kan være Statens kartverk, banker, forsikringsselskaper og lignende. Uten å kjenne lovens vilkår og mulighetsrom, og ikke minst hva som kreves fra mottakerne, er det veldig vanskelig å få en tilfredsstillende fremtidsfullmakt ved å benytte nettmalene. Resultatet kan fort bli en uklar fullmakt, eller en som i verste fall forhindrer at man får gjennomført det som var ønsket, som for eksempel en gaveoverføring til barn.   

Gå igjennom fremtidsfullmakten jevnlig

Selv om den opprinnelige fullmakten fylte sin funksjon, og var satt opp på best mulig måte, anbefaler vi likevel alle som har en fremtidsfullmakt om å gå gjennom dokumentet  med jevne mellomrom, for å se om den fortsatt ivaretar dine ønsker på en tilstrekkelig god måte: I tillegg til det som allerede er sagt, skjer det jo for de fleste endringer enten i livssituasjonen (kanskje barna har  blitt myndige eller selv fått barn, samboer er blitt ektefelle, eller ektefelle har falt fra), eller i de ulike eierskapene man har (hytta kan være byttet ut, selskapet er solgt eller innfusjonert i et annet) i løpet av en femårsperiode. Opprinnelige føringer passer antageligvis ikke like godt nå.  

En fremtidsfullmakt kan endres så mange ganger man vil, så lenge det skjer på en formelt korrekt måte med signatur og vitner. En endring behøver heller ikke å være særlig komplisert, for den største tankejobben ble trolig gjort da fullmakten ble satt opp første gang.  

Ønsker du en gjennomgang av fullmakten din, eller å få satt opp en for første gang? Da kan Formue Advokater bistå deg.  

 

Visste du at…

64 prosent

ikke har utarbeidet viktige dokumenter som testament og fremtidsfullmakt? Ta vår quiz for å få en oversikt over hva som kan påvirke dine verdier.

Ta quizen her

 

Tonje Johnsrud Daglig leder hos Formue Advokater

Tonje C. Johnsrud har 27 års erfaring innenfor skatterett og 16 år innen familie- og arverett. Hun bistår Formues kunder med familie- og arverettslige spørsmål, innlevering av skattemeldinger, skatteplanlegging og andre juridiske problemstillinger.

Kontakt oss