Rekordinteresse i Kristiansand

Skrevet av Ingun Stray Schmidt

Det ble rekordoppmøte da Formuesforvaltning Sørlandet i Kristiansand inviterte til et eksklusivt møte med investor, kunstsamler og bysbarnet Nicolai Tangen.

Investor og kunstsamler Nicolai Tangen var topphumør da han i slutten av juni 2019 møtte Formues gjester i Kristiansand til forhåndsvisning av en utstilling med et utvalg fra hans kunstsamling.  Bare et par timer før arrangementet åpnet dørene, ble det endelig avgjort at det omstridte kunstsilo-prosjektet, som blant annet skal inneholde den såkalte Tangen-samlingen, ble en realitet.

Spektualært: Slik skal det nye kunstmuseet i den gamle kunstsiloen i Kristiansand se ut når det åpner i 2022. Foto: Mestres Wåge Arquitectes og MX_SI Architectural studio

-En av de kuleste dagene

Diskusjonene rundt ombyggingen av den nedlagte kornsiloen i Kristiansand til et kunstmuseum, har gått høyt både i nasjonal og lokal media. Våre kunder var blant de aller første som fikk den endelige nyheten om at det blir bygging.

-Dette er en av de kuleste dagene jeg noen gang har opplevd. Spesielt hyggelig er det å stå her på et arrangement med Formue. De har vært helt utrolig å ha hatt som kunde. Hadde det ikke vært for Formue hadde det ikke vært noe AKO Capital, sa Tangen entusiastisk.

Nyetablert

Formue er opptatt av lokal tilstedeværelse og derfor har vi  kontorer flere steder både i Sverige og Norge.

Vellykket arrangement: Nicolai Tangen i AKO Capital (nr 2 fra høyre) flankert av ett mannsterkt lag fra Formue. Fra venstre investeringsdirektør  Niclas Hiller (t.v), leder for Formue Sørlandet Harald Haugedal og formuesforvalter Lars Ole Bruvatne (til høyre).

Formue Sørlandet ble etablert i 2017, og kontorets leder, Harald Haugedal, syntes det var spesielt gledelig å invitere til et møte med Tangen.

-Vi ønsket å invitere både eksisterende og potensielle kunder til et arrangement som viste litt av vårt tjenestespekter. Vår posisjon som uavhengig helhetlig rådgiver gjør at våre kunder får mulighet til å investere i noen av Europas ledende fond, som blant annet Nicolai Tangens hedgefond, AKO Capital. Når Tangen i tillegg er fra Kristiansand så var dette en naturlig ting å gjøre for vårt kontor, sier Haugedal og legger til:

-Vi opplevde stor interesse for arrangement. Det varierte programmet var tydeligvis av stor interesse og vi hadde rekordmange påmeldinger.

Suksessoppskriften

Før omvisningen i kunstsamlingen fikk Formues gjester høre hva som har vært Tangens suksessoppskrift i AKO Capital. Fondet har rundt 110 milliarder kroner under forvaltning og har levert en årlig avkastning på ti prosent i de 14 årene fondet har eksistert.

På hjemmebane: Nicolai Tangen fortalte om hvordan han har lykkes med å bygge et av Europas ledende hedgefond.

-Det vi tror på, er å eie de beste selskapene på lang sikt. Hvis du ser på de som blir rike i verden så er det familier som har en eller to bra investeringer som de sitter med i årevis. Det som er viktig er å identifisere disse selskapene, sa Tangen. Han viste blant annet til kosmetikkselskapet L’Oréal.

-Kosmetikk er noe du ikke reduserer på selv om tidene er dårlige. Hvilke kostnader kutter man når det går dårlig? Det nest siste er barnas utdannelse – det siste er leppestiften, sa Tangen.

Les mer om AKO Capitals investeringsstrategi her

Veldedighet

Langt over halvparten av kapitalen som Tangen og hans team forvalter, kommer fra veldedige stiftelser tilhørende sykehus, universiteter og forskningsinstitusjoner. Det har vært en inspirasjonskilde for Tangens egne filantropiske prosjekter. Han har tilsammen puttet rundt 1,5 milliarder kroner inn i den veldedige stiftelsen AKO Foundation, som blant annet støtter prosjekter som bidrar til økt utdannelse for vanskeligstilte barn og prosjekter som fremmer kunst.

-Når man går på jobb føler vi at det ikke bare handler om å tjene penger, men å gjøre noe bra for samfunnet. Når vi ansetter unge mennesker merker vi at de i økende grad er opptatt av å ha en mening med livet utover å tjene penger, sa Tangen som delegerer ansvar for de veldedige prosjektene i AKO Foundation helt ned på analytikernivå i AKO Capital.

– Jeg tror ikke at man blir filantropisk helt av seg selv. Det er noe man må lære. Jeg lærte det av min mor. Men det er ikke alle som har en så generøs mor som meg. Da må de lære på jobben, sa Tangen.

Kunstsamlingen

Ifølge Tangen var det også hans mor som inspirerte han til å bli interessert i kunst. Den såkalte Tangen-samlingen er nå en av verdens største samlinger av nordisk, modernistisk kunst fra 1920 til 1990.

Morderne kunst: Tangen-samingen er en av verdens største samlinger av nordisk kunst. Den skal vises frem i det nye museet i Kristiansand.

Den inneholder verker av blant annet Jakob Weidemann, Aase Texmon Rygh, COBRA-kunstneren Asger Jorn, billedhoggeren Sonja Ferlov Mancoba og svenske Olle Bærtling. I 2015 la Tangen hele samlingen inn i AKO Kunststiftelse og året etter ble det inngått en avtale der Sørlandets Kunstmuseum (SKMU) fikk evigvarende disposisjonsrett over samlingen. Går alt etter planen åpner det nye museet i 2022. Museet skal inneholde både Tangen-samlingen og den nåværende samlingen til SKMU. Administrerende direktør i Sørlandets Kunstmuseum/Kunstsilo, Reidar Fuglestad, sparte ikke på lovordene da han omtalte prosjektet og kunstgaven fra Tangen.

Kunst og kuling

-Dette er et spektakulært bygg, som rommer en fantastisk historie. Gaven som er kommet til oss (Tangen-samlingen) er nordisk modernisme fra 1920 til 1990 og kornsiloen er et eksempel på modernistisk arkitektur. Orginaltegningene til siloen ligger i Nasjonalmuseet, sa Fuglestad. Han reklamerte med en «silosal» med over 20 meter takhøyde, flott takterrasse med skulpturer og introduserte samtidig det nye konseptet «kunst og kuling».

– Det blåser tøft her. Vi må utnytte mulighetene til vår fordel. Hva med en selfie der man klynger seg til en skulptur, spøkte Fuglestad, som samtidig opplyste at silo-prosjektet allerede har fått stor oppmerksomhet fra internasjonal presse. Fuglestad fikk også mye ros av Nicolai Tangen.

– Som jeg har sagt til Reidar før i dag. Du er den eneste sjefen jeg noensinne kunne tenke meg å jobbe for. Du har gjort en helt ufattelig jobb. Ingen andre kunne fått dette prosjektet i havn. Reidar har vært på hundrevis av møter. Hvilken museumsdirektør i verden hadde giddet det?  Det er ingen andre, sa Tangen og la til:

-Målet er å sette kunstsiloen skikkelig på kartet og det føler jeg at vi begynte med i dag!

Store ambisjoner

Haugedal tror både Tangens foredrag om forvaltningsstrategien til AKO Capital og tankene bak AKO Foundation var interessant og lærerikt for Formues gjester. I tillegg tror han det var nyttig for mange å høre Fuglestads innlegg om visjonene for det nye museet, og dets betydning for hele regionen.  Det gjorde at mange fikk en bedre forståelse for prosjektet og planene fremover. Og det er ikke bare SKMU som har store ambisjoner på Sørlandet. Det har også Haugedal.

-Vi opplevde at det store antall deltakere og de mange positive tilbakemeldingene vi fikk under arrangementet bekrefter interessen for våre tjenester på sørlandet. Dette gir inspirasjon til å fortsette å utvikle vårt kontor i tiden fremover. Vi har langsiktige ambisjoner om være en betydelig aktør innenfor uavhengig finansiell rådgivning i denne regionen, sier Haugedal.

Ingun Stray Schmidt Head of PR and content i Formue

Ingun har ansvar for innhold og PR i Formue. Hun har redaksjonelt ansvar for alt skriftlig materiell som publiseres på Formues blogg Innsikt, samt rapporter som produseres fra Formues Marketingavdeling. Hun er konsernets pressekontakt.

Kontakt oss