Slik handler du kunst på auksjon: en guide for kjøpere og selgere

Skrevet av Katinka Traaseth

Auksjonshusene er sentrale aktører i annenhåndsmarkedet for eldre og nyere kunst og andre samlerobjekter som antikviteter, smykker, vin, designmøbler og vesker. Auksjoner byr på stor spenning for kjøpere og selgere, men kan være overveldende om du er uerfaren. Her kan du lese våre råd til hva du bør være oppmerksom på når du handler på auksjon. 

Foto: Her ser vi auksjonarius Helena Newman auksjonere bort maleriet Dame mit Fächer (Lady with a Fan) av Gustav Klimt til rekordpris. Bildekreditering: Haydon Perrior. Courtesy of Sotheby’s.

Kjøp på auksjon

Auksjoner byr på mange muligheter til å få tak i unike samlerobjekter, gjenstander som ikke lenger produseres, og ikke minst gjøre et kupp! Auksjonshusene holder klassiske auksjoner og nettauksjoner. Hovedforskjellen er at nettauksjonene tilbyr objekter i et lavere prissegment, og at alt foregår på nett.  

På nettsidene til auksjonshusene kan du holde deg orientert om kommende, pågående og tidligere auksjoner. Auksjonskatalogene er tilgjengelige på nett, der kan du se bilder og beskrivelse av objektene som er for salg. For de klassiske auksjonene avholdes visningsdager så du kan se objektene. 

Alle gjenstandene som legges ut for salg er nøye undersøkt av en ekspert. De sjekker tilstanden, bekrefter ektheten og gir en verdivurdering basert på hva lignende gjenstander har gått for tidligere. Som kjøper kan du føle deg trygg, fordi du har rettslig beskyttelse hvis det skulle vise seg at det du kjøper ikke er som beskrevet – for eksempel om det skulle være en forfalskning. 

Tips:

  • Hvis det er noe spesifikt du er på utkikk etter kan du lagre søket ditt og bli varslet når nye objekter kommer for salg.  
  • Tilstand påvirker verdivurderinger, og i noen tilfeller kan tilstanden være spesielt viktig å undersøke. Husk at du kan kontakte auksjonshuset kostnadsfritt og etterspørre en tilstandsrapport om den ikke ligger på nett. 

Hvordan legge inn et bud på auksjon?

For å kunne være med i en budrunde må du registrere deg om du ikke har et eksisterende kundeforhold. Det er lurt å gjøre dette i god tid i forkant av auksjonen.  

Det er flere måter du kan legge inn et bud. Du kan by via telefon, møte opp personlig, by digitalt eller legge inn et forhåndsbud. Når du legger inn et forhåndsbud, setter du en makspris du er villig til å betale. Auksjonshuset prøver da å selge gjenstanden så billig som mulig, avhengig av konkurrerende bud og selgers minstepris. På nettauksjoner kan du også registrere et maksbud som fungerer på samme måte. 

De største auksjonshusene i Skandinavia og internasjonalt:  

Norge: Blomqvist, Grev Wedels Plass auksjoner, Christiania auksjoner 

Sverige: Bukowskis, Stockholm auktionsverk 

Danmark: Bruun Rasmussen  

Internasjonalt: Sotheby’s, Christie’s, Phillips 

Hvilke kostnader må du forvente som kjøper?

Det kan være stor spenning knyttet til auksjoner og svært frustrerende hvis det viser seg å være en annen i rommet som har like lyst på det samme som deg. Vi anbefaler at du bestemmer deg for din makspris i forkant av auksjonen, så du ikke blir revet med i kampens hete og ender med å betale for mye. For å få en indikasjon på forventet salgspris kan du undersøke tidligere oppnådde priser for tilsvarende objekter i egne databaser som for eksempel MutualArt eller Artprice. I tillegg er det mange priser som er tilgjengelige på auksjonshusenes nettsider.    

Den høyeste budgiveren vinner budrunden, og et bud på auksjon er bindende. Når du legger inn et bud, forplikter du deg med andre ord til å kjøpe objektet. Som kjøper er det viktig å være oppmerksom på at omkostninger kommer i tillegg til tilslagsprisen, og dette er ikke noe man kan forhandle på. Omkostningene er en prosent av tilslagsprisen og er typisk 20-26 prosent, og moms kan komme på toppen av dette igjen. For gjenstander i høyere prisklasser reduseres prosenten for omkostninger, som for eksempel på Christie’s der omkostningene er 26% på tilslagspris opptil $1 000 000, deretter 21 prosent fra $1 000 001, og 15 prosent fra $6 000 001. 

Deretter må du beregne transportkostnad for levering av gjenstander du har kjøpt, om det ikke er noe du kan hente selv. Endelig prislapp for et auksjonskjøp er med andre ord ikke kun det budet du legger inn. 

Salg på auksjon

God research er nøkkelen hvis du har et kunstverk eller samlerobjekt du vurderer å selge. Først og fremst anbefaler vi å undersøke markedet før du bestemmer deg for salgskanal. Det er mange auksjonshus å velge mellom. De store internasjonale auksjonshusene har en kjøpergruppe spredt over hele verden, som kan være en stor fordel for objekter med interesse på det internasjonale markedet.  Mens de mindre auksjonshusene har en sterkere kjøpergruppe for nasjonale og lokale objekter.   

I de fleste tilfellene lønner det seg å velge auksjonshuset som har oppnådd best pris for tilsvarende objekter i nyere tid.  Og ikke minst et auksjonshus som spesialiserer seg på det aktuelle samlerområdet, og har eksperter innen feltet.  

Har du arvet kunst du vurderer å selge? Les også vår artikkel: Hvordan håndtere arv av kunst og verdigjenstander

Hva er verdien på det du vil selge?

Først og fremst må du kartlegge verdien. Det er kostnadsfritt å innhente verdivurderinger for enkeltobjekter ved auksjonshusene, og i dag gjøres de aller fleste verdivurderingene digitalt. Sørg for å ta noen gode bilder av gjenstanden og legg ved den beskrivelsen du har tilgjengelig, som kunstnernavn, tittel, år, teknikk, mål, hvor det ble kjøpt og lignende. Har sentrale personligheter eid objektet? Det bør du opplyse om ettersom proveniens påvirker verdien. På dette grunnlaget vil du motta en verdivurdering basert på dagens markedsverdi. Merk at alle digitale vurderinger kommer med et forbehold om tilstand da ekspertene må inspisere gjenstanden før den legges ut for salg. 

hvordan ta bilde til auksjon, eksempel

Plasser kameraet rett foran kunstverket for å unngå forvrengning. Ta også bilde av signaturen, tittelen og eventuelt opplaget hvis det er står på verket. Det kan også være nyttig informasjon på baksiden av verket.

For å sikre at gjenstanden din ikke blir solgt til en pris som er lavere enn du vil godta, blir du enig med auksjonshuset om en minstepris. Det betyr at hvis gjenstanden ikke oppnår minsteprisen blir det ikke solgt. Som selger står du fritt til å velge minsteprisen, men den kan ikke settes over laveste verdivurdering. Minsteprisen settes generelt 10 prosent under laveste vurdering. For eksempel hvis et objekt har en vurdering på kr 100 000 – 120 000,-  vil minsteprisen være kr 90 000,-  

Tips:

  • Historisk har verk med en lav/rettferdig verdivurdering prestert best da det inviterer til en god budrunde. Det er sjeldent en god ide å oppfordre auksjonshusene til å øke verdivurderingen. Husk at du trenger kun to som byr for å få opp prisen, og det er i selger og auksjonshusets interesse å oppnå høyest mulig pris.  
  • Innhent verdivurderinger og salgstilbud fra et par konkurrenter. Om du ikke er bevandret i kunstmiljøet kan det være lurt å spørre en rådgiver om deres anbefaling.

Hva koster det å selge på auksjon?

Som selger må du forvente å betale auksjonshuset et salær basert på tilslagspris. I tillegg kommer det ofte et gebyr for fotografering og markedsføring, og noen ganger for forsikring av gjenstanden. Et selgersalær ligger vanligvis på rundt 18-20 % hos skandinaviske auksjonshus. Ved det internasjonale auksjonshuset Sotheby’s tar de for eksempel 10% selgersalær opptil en tilslagspris opp til $5 millioner med en maksprovisjon på $50 000,- Videre spør de ofte om en ytterlige 2% «suksess salær» ved tilslagspris de oppnår over høyeste verdivurdering. Hvis objektet går usolgt på auksjon vil du ikke bli fakturert noen provisjon. Uten salg, ingen kostnad! 

I motsetning til kjøperomkostninger kan selgersalæret forhandles, og gjelder hovedsakelig hvis du selger kostbare gjenstander eller flere samtidig. Skal du frakte verk til utlandet for salg kan du forsøke å forhandle på transportkostnadene. Når du har signert salgskontrakt og leverer gjenstanden for salg, er auksjonshusene ansvarlig for å dekke forsikringen. Avhengig av hva du selger kan det komme andre kostnader som behov for innramming og restaurering, som evt. vil avtales på forhånd.   

Hva skjer etter auksjonen?

Ved et vellykket auksjonssalg mottar du oppgjør fra auksjonshuset som opptrer som en megler på vegne av kjøper og selger, og oppgjøret tar alt fra noen dager til uker. Hvis gjenstanden ikke blir solgt, bør du avtale veien videre med auksjonshuset. Skulle et kunstverk gå usolgt er imidlertid ikke «alt håp ute» ifølge Sotheby´s representant Cecilie Malm Brundtland.

 Hos Sotheby’s er det ikke sjelden at vi får bud etter at auksjonen er avsluttet. Hvis ikke, lagrer vi verket gratis for kunden inntil neste egnete auksjon, om man vil prøve igjen. Ønsker man imidlertid ikke å legge ut verket på nytt, har vi andre kanaler som private salg, der vi formidler verk direkte mellom selger og kjøper. Så det gamle jungelordet om at et bilde er «brent» hvis det ikke selger på en auksjon, stemmer ikke lengre helt. Omsetningen på auksjon er enorm, med store databaser og stort volum. Med så sterk vareflyt er det ikke unaturlig at noe er usolgt, og det oppleves heller ikke som dramatisk at noe legges ut for salg igjen, sier Brundtland. 

Har du noen spørsmål rundt kjøp og salg på auksjon, ta gjerne kontakt med våre kunstrådgivere på kunst@formue.no. Les mer om vår kunstrådgivning her.

 

Skal du starte arveoppgjøret, eller er nysgjerrig på skatt og arv? Last ned vår onepager:






Input the campaign name that submitters should be added to.

Used by marketing cloud and FormAssembly to map user details




 

Katinka Traaseth Leder for kunstavdelingen i Formue

Katinka har det overordnede ansvar for kunstavdelingen i Formue, som inkluderer kunstrådgivning, kunstarrangementer, kunst-nyhetsbrev, utstillinger på Formue, og utvikling av Formue Kunstsamling. Hun har bred erfaring innen kunstfeltet med rådgivning, arrangementer og innhold.

Kontakt oss