Tesla tar av på børsen

Skrevet av Fredrik Sjetne

Elbilprodusenten Tesla Inc. blir det nyeste tilskuddet til den populære aksjeindeksen S&P 500. Basert på fredagens markedsverdi ligger selskapet an til å bli et av de store selskapene i indeksen. Nå må indeksfond og børshandlede fond som følger S&P 500-indeksen tett kjøpe Tesla-aksjer.

Fra og med 21. desember blir Tesla en del av indeksen, ifølge kommunikasjon fra S&P Global i 16. november. I kjølvannet av denne pressemeddelelsen har aksjekursen til Tesla gjort et kraftig byks. De siste to ukene har Teslaaksjen steget hele 43,5 prosent.

Det er ikke noe nytt fenomen at selskaper som skal inkluderes i en velkjent indeks stiger kraftig. Indeksfond, børshandlede fond og andre syntetiske indeksprodukter som har til hensikt å kopiere indeksavkastningen til S&P 500 må nå kjøpe Teslaaksjer, og økt etterspørsel betyr ofte en prisjustering.

Syvdoblet markedsverdien

I figuren har vi illustrert Teslas utrolige reise hittil i år. Tesla har i løpet av årets første elleve måneder syv-doblet markedsverdien på egenkapitalen, og det til tross for at aksjeverdiene falt 60 prosent gjennom det kraftige fallet i slutten av februar og mars. Basert på fredagens markedsverdi ligger selskapet an til å bli det sjette største i indeksen, bare bak selskap som Apple, Microsoft, Amazon, Google og Facebook.

Som indeksinvestor kjøper du da Tesla først efter den kraftige oppgangen, mens den aktive investoren kanskje kjøpte aksjen før den bli inkludert i indeksen.