USA-avtale kan gi milliardinntekter

Skrevet av Ingun Stray Schmidt

Det Tromsø-baserte selskapet Prophylix Pharma har solgt rettighetene til en egenutviklet medisin som kan gi inntekter i milliardklassen. Flere av Formuesforvaltnings kunder har indirekte eierandeler i dette selskapet, som kan bli en av Norges beste såkorninvesteringer noensinne.

Det er professor Bjørn Skogen ved Universitetet i Tromsø som står bak Prophylix Pharma. Sammen med et forskerteam har han, siden 1995, jobbet med å utvikle en medisin mot en sjelden barnesykdom. Nå har gjennombruddet kommet. De foreløpige testene av medisinen har vakt internasjonal oppsikt, og rettighetene ble nylig solgt til det amerikanske legemiddelselskapet Rallybio. Salget ble først omtalt i Finansavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Faksimile: Finansavisen

Kan ha milliardverdi

Medisinen behandler en spesiell livstruende blødersykdom hos nyfødte. Selv om sykdommen er sjelden, har medisinen potensial til å bli en såkalt blockbuster-medisin, som er betegnelsen på legemidler som selger for mer enn en milliard dollar i året.

– I tillegg til å forhindre lidelse og død hos barna er det kommersielle potensiale stort i den medisinske behandlingen vi har utviklet. Vår og uavhengige fagmiljøers vurdering er at bedriften har laget en blockbuster-kandidat, uttalte Karl-Johan Jakola, styreleder i Prophylix Pharma, til Finansavisen da salget ble omtalt.

Langt løp

Ifølge Finansavisen har utviklingen av medisinen kostet rundt 110 millioner kroner, der 55 millioner kroner har kommet fra private investorer. Den største aksjonæren i selskapet er såkornfondet Norinnova Invest med 31,7 prosent. Et såkornfond er et fond som investerer i selskaper som er i svært tidlig fase, før et produkt er ferdig utviklet. Formuesforvaltnings kunder investerte i dette fondet tilbake i 2007.

– Dette er en veldig spennende utvikling for Prophylix, for Norinnova Invest og ikke minst for hele det norske såkornfondmiljøet. Det norske såkornmiljøet trenger slike suksesser for å kunne tiltrekke seg mer kapital i fremtiden, sier senior porteføljeforvalter Jan Nylund i Formuesforvaltning.

Ukjent beløp

Det er ikke offentliggjort hva Rallybio har betalt for rettighetene.

– Beløpet kan vi ikke si, men vi kan slå fast at dette er Norges største såkorntransaksjon i hvert fall i år, om ikke noen gang, uttalte Jakola til Finansavisen.

Ifølge avisen har partene blitt enige om at Tromsø-selskapet får en ukjent sum med en gang. Så kommer det nye betalinger etter hvert dersom medisinen når angitte milepæler. Finansavisen anslår at upfront og milepælbetalingen ligger i området rundt 400-500 millioner kroner.

«..det er naturlig å tenke seg at bedriften kan få milliardbeløp på konto de kommende årene, forutsatt at milepælene blir innfridd og salgsprognosene blir nådd», skriver Finansavisen.

Verdifull voucher

I USA ligger medisinen som Tromsø-selskapet har utviklet, også an til å få en såkalt Priority Review Voucher. Det innebærer at Prophylix kan få hurtigbehandling hos amerikanske Food and Drug Administration (FDA) dersom de skal ha en ny medisin til godkjenning i USA. Disse voucherne er omsettelige og går for svært høye priser. Ifølge Finansavisen har voucherne som er solgt de to siste årene gått for mellom 70 og 100 millioner dollar.


Ønsker du en uforpliktende prat om våre forvaltningstjenester?
[gravityform id="12" title="false" description="false"]

 

Ingun Stray Schmidt Head of PR and content i Formue

Ingun har ansvar for innhold og PR i Formue. Hun har redaksjonelt ansvar for alt skriftlig materiell som publiseres på Formues blogg Innsikt, samt rapporter som produseres fra Formues Marketingavdeling. Hun er konsernets pressekontakt.