Wall Street: Kommer oppgangen fra Feds helomvending?

Bevare & Utvikle / Trym Riksen
2019-05-14

I midten av januar satte den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) i gang en av historiens raskeste helomvendinger i pengepolitikken. Fed, her representert ved sentralbanksjef Jerome Powell (bildet), gikk fra å signalisere to rentehevinger i løpet av 2019 på rentemøtet i desember i fjor, til å avblåse begge rentehevingene på rentemøtet i januar. I første kvartal i år har det vært solid oppgang blant annet på den amerikanske børsen. Men er det en entydig sammenheng mellom Feds snuoperasjon og oppgangen på børsen? Historiske data gir ikke et klart svar.

Grafen viser implisitt sannsynlighet for renteheving (blå linje) og rentekutt (grå linje) i fra juli 2018 i USA. Den implisitte sannsynligheten for renteendringer er beregnet ut fra priser på fremtidskontrakter i rentemarkedet. Den forteller hvilke forventninger markedsaktørene har til utfallet av de kommende rentemøtene i sentralbanken, Federal Open Market Committee (FOMC).

Figuren viser et tydelig skift i renteforventningene før helomvendingen til Fed. Gjennom fjerde kvartal 2018 falt forventningene fra nesten 100 prosent sannsynlighet for heving til nær null. I dag venter markedsaktørene ikke flere rentehevinger fra Fed. Tvert i mot mener aktørene at det er 60 prosent sannsynlighet for at Feds neste handling blir å kutte renten.

Flere markedsaktører forsøker å henge den solide børsoppgangen i årets første kvartal på helomvendingen fra Fed. Det er imidlertid ikke lett å bli klok på hva raske og betydelige skift i renteforventningene har betydd historisk. Ser man på data fra de siste 30 årene får man ingen klar indikasjon på hvordan aksjemarkedet beveger seg ved brå skift i renteforventningene. Det har ikke vært et tydelig mønster eller kopling mellom helomvendinger i pengepolitikken og utviklingen i aksjemarkedet.

Stimulerende pengepolitikk kan skape et sterkt momentum i risikofylte aktiva, men verktøykassen til sentralbankene er mindre enn den har vært tidligere. Vi følger pengepolitikk som markedsdriver tett, men det er for tidlig å konkludere om Feds 180 graders vending i kommunikasjonen har blitt til en positiv markedsdriver på noe lengre sikt.

Ønsker du en uforpliktende prat om våre forvaltningstjenester?
  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

 

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.