Hotellbransjen gjenoppstår

Skrevet av Formue

I nesten to år har hoteller rundt om i verden sett mer ut som spøkelseshus enn overnattingslokaler på grunn av koronarestriksjonene. Nå flommer gjestene inn dørene, og i august var det fem ganger så mange internettsøk på reiser sammenlignet med året før. Gjennom Formuesforvaltnings eiendomsløsninger er våre kunder investert i flere hoteller, blant annet Nobu Hotel i Barcelona.

Nesten to år med nasjonale nedstengninger, stengte landegrenser og diverse koronarestriksjoner har ført til lave utgifter til blant annet måltider ute, reising og andre aktiviteter. Konsumet i husholdningene falt kraftig i løpet av denne perioden, mens spareraten har økt markant. Ettersom mange har opparbeidet seg store besparelser, er det mye kapital på kontoen som venter på å bli brukt nå som økonomiene gradvis åpnes opp mer og mer. Hotellbransjen er en sektor som vil dra særlig godt nytte av dette de kommende årene.

Fullbookede hoteller i Norge

Ifølge Wall Street Journal var det fem ganger så mange internettsøk i august knyttet til reiser i desember sammenlignet med året før. Hoteller har i løpet av den siste tiden opplevd en flom av reisesugne privatpersoner og bedrifter, både internasjonalt og i Norge. Grafen under viser antall hotellovernattinger i Norge og i utlandet sammenlignet med de fem forrigegående årene. For første gang i historien har vi over 2 millioner norske hotellovernattinger i august.

Til tross for stort oppsving i norske hotellovernattinger var det nesten en million færre utenlandske overnattinger sammenlignet med før pandemien. 1. oktober ble det globale reiserådet opphevet, og det er dermed forventet at antallet utenlandske overnattinger vil øke betraktelig i månedene som kommer. Bjarne Brynning, leder for eiendom i Formuesforvaltning, forventer at vi vil se en økning i overnattinger over grensene de kommende månedene.

– Vi så for eksempel i august når Storbritannia hevet reiserestriksjoner så slo det momentant ut i nesten fullbestilte hoteller langs Middelhavet der vi har eksponering i flere hoteller gjennom ulike forvaltere. Flere av våre forvaltere har økt sin eksponering i hotell-markedet gjennom attraktive kjøp under pandemien.  Selv om vi samlet har rundt fem prosent eksponering mot hoteller så gjør våre forvaltere selektive kjøp når attraktive muligheter byr seg.

Alt er ikke bare rosenrødt

Til tross for at flere hoteller har opplevd en stor økning i antall gjester er ikke alt rosenrødt for bransjen. Permitteringene under nedstigningen har ført til stor mangel på arbeidskraft. Flere av de permitterte har funnet andre jobber under pandemien, noe som resulterer i at flere hoteller må øke lønningene for å lokke ansatte tilbake. Dette kan føre til økonomiske utfordringer for hotellnæringen.

Ansatte i hotellbransjen har lenge vært blant de laveste lønnede i Norge. Brynning mener at en lønnsøkning ikke nødvendigvis trenger å være negativt for bransjen som følge av økende trend i etterspørsel etter hotellovernattinger.

– Det er mange bransjer som akkurat nå sliter med mangel på arbeidskraft, ikke bare reiseliv.  Mye utenlandsk arbeidskraft har reist hjem og mange har funnet andre yrker.  Jeg tror imidlertid at det i hovedsak er en midlertidig flaskehals som vil forsvinne i takt med gjenåpning rundt om i verden.

Brynning tror vi vil se en økning i utenlandske overnattinger fremover. Her ser man et bilde fra Nobu Hotel Barcelona, et hotell Formuesforvaltnings kunder er indirekte investert i gjennom forvalteren Activum SG.

Støtt dine egne hotellinvesteringer

I Formuesforvaltning har vi i over 20 år investert i eiendom. Ifølge Brynning er det et stort potensial for hotellene som har god beliggenhet. Særlig feriedestinasjoner tror han kommer raskest tilbake, mens det vil ta litt lengre tid for kurs- og konferansehoteller.

– Fond som Formuesforvaltnings kunder er investert i har kjøpt flere hoteller under pandemien. Et eksempel på dette er det fine hotellet Nobu Hotel Barcelona (se bilde over), et 5 stjerners boutique hotell i Barcelona. Hotellet var totalrenovert da det ble kjøpt av fondet Activum SG i desember 2020 til attraktive vilkår.

  • Smarthotel Oslo, Oslo, gjennom DNB REIM
  • Le Meridien Etoile, Paris, gjennom Henderson Park
  • Temple Bar Hotel, Dublin, gjennom Angelo, Gordon & Co.
  • Strategic Hotels & Resorts, Inc., Chicago, gjennom Blackstone Real Estate
  • Turtle Bay Resort, Hawaii, gjennom Blackstone Real Estate
  • Hilton Rio de Janeiro Copacabana, Rio de Janeiro, gjennom Blackstone Real Estate
  • Steigenberger Hotel, Berlin, gjennom Blackstone Real Estate
  • Nobu Hotel, Barcelona, gjennom Activum SG
Kontakt oss