Høy Biden-effekt på Wall Street

Skrevet av Fredrik Sjetne

I kjølvannet av Joe Bidens valgseier i november i fjor har de amerikanske aksjeindeksene Dow Jones, Nasdaq og S&P 500 steget til nye rekorder. Høye forventninger til nye redningspakker og større fremdrift i vaksineringen har løftet optimismen og børsene den siste tiden.

Fra valgdagen 3. november 2020 til innsettelsen 20. januar 2021 steg Dow Jones-indeksen i overkant av 13 prosent. Dette er den nest høyeste avkastningen i Dow Jones-indeksen noen gang i perioden fra valg til innsettelsen av en nyvalgt president.  Vi ser også at det største sammenhengende verdifallet i denne perioden (minus 2%) har vært svært lite, sammenliknet med tilsvarende perioder historisk. I figuren nedenfor har vi vist avkastningen og det største sammenhengende verdifallet i Dow Jones-indeksen i perioden mellom valgdagen og innsettelsen av nyvalgte presidenter i USA.

 

 

Høye forventninger til nye redningspakker

Med et demokratisk flertall i Kongressen er det høye forventninger til nye redningspakker fra myndighetene. Tidligere i januar i år lanserte Biden et programforslag om ytterligere 1900 milliarder dollar for å stimulere økonomien. Denne nye redningspakken vil om den vedtas komme i tillegg til pakken på 900 milliarder dollar fra desember. Redningspakker og bedre vaksinering har gitt investorene troen på at de økonomiske utsiktene og selskapenes inntjening vil bedre seg ytterligere.

Del artikkel