Høy likviditet lover godt for starten av 2021

Bevare & Utvikle / Fredrik Sjetne
2020-12-08

I kjølvannet av koronakrisen har alle verdens sentralbanker trykket på gassen med pengepolitiske lettelser. Strømmen av penger har vært til god støtte for aksjemarkedene i år, og er en positiv faktor på vei inn i 2021.

Vi har tidligere skrevet om hvordan pengepolitikk, i kombinasjon med finanspolitikken, har vært en viktig faktor for å forstå markedene i år. En utstrakt bruk av stimulerende pengepolitikk har sørget for mye likviditet i systemet. Med likviditet mener vi her sammenhengen mellom veksten i den brede pengemengden (M2) og økonomien.

Den blå linjen i figuren viser årsveksten i pengemengden fratrukket årsveksten i industriproduksjonen. Årsveksten i pengemengden (M2) representerer veksten i penger tilgjengelig til forbruk. Veksten i industriproduksjonen – det vil si det som vi produserer med tilgjengelige penger – er brukt som en indikator på den økonomiske veksten.

Største overskuddslikviditet i historien

Når veksten i pengemengden overstiger årsveksten i økonomien indikerer den blå linjen «overskuddslikviditet». Mye av overskuddslikviditeten vil etter hvert strømme inn i finansmarkedene. Hvis den økonomiske veksten overstiger veksten i pengemengden, vil den raskt voksende økonomien trekke likviditeten bort fra finansielle aktiva – det vil si hvor tilgjengelige penger ville bli ledet til økonomien og legge et negativt press på blant annet aksje- og rentemarkedet.

I figuren kan vi se den største overskuddslikviditeten i historien etter koronaviruspandemien, noe som har støttet aksjemarkedene. Veksten i likviditet har avtatt noe de siste månedene, men forblir en positiv faktor for finansielle aktiva på vei inn i 2021.

image

Trygghet

Hvordan kan du skape trygghet i dag og i fremtiden? Hva med barna? Hva om det skjer en ulykke?

Les mer
image

Bevare og utvikle

Hvor mye bør du investere? Hvordan investerer du for fremtiden? Hvordan får du god kvalitet på investeringene?

Les mer
image

Skape

Hva må du sette av for gründervirksomhet? Hvordan kan du frigjøre mer tid? Eller utgjøre en forskjell?

Les mer

Klar til å komme i gang?

Fyll ut skjemaet, så tar vi kontakt med deg raskt.

Kontakt oss

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Få innsikten rett i innboksen.

Vi sender deg bare informasjon når vi har noe vi tror er nyttig for deg.

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.